Wikipedija:Članak tjedna/19, 2023.

Izvor: Wikipedija

Maximilian Heim OCist (14. travnja 1961.) njemačko-austrijski je redovnik cistercit, svećenik i teolog. Od godine 2011. opat je cistercitskoga samostana Heiligenkreuz u Donjoj Austriji i veliki kancelar Filozofsko-teološke visoke škole Benedikt XVI. u Heiligenkreuzu. Od 26. svibnja 2016. vrhovni je poglavar Kongregacije cistercita u Austriji.

Nakon završene gimnazije u Kulmbachu, Heim je 1981. upisao studij katoličke teologije na Sveučilištu u Augsburgu. Godine 1982. upisao se na tadašnju Filozofsko-teološku školu u Heiligenkreuzu, a godinu dana poslije stupio je u novicijat tamošnjega cistercitskoga samostana; redovničko ime Maximilian dobio je po katoličkom svecu i mučeniku, poljskom franjevcu Maksimilijanu Kolbeu. Godine 1987. na bečkom je Sveučilištu promoviran u magistra teologije, a 30. travnja 1988. zaređen je za svećenika u opatiji Heiligenkreuz. Godine 2003. promoviran je u doktora teologije, a njegova je doktorska disertacija o ekleziologiji kardinala Josepha Ratzingera i javno objavljena godinu dana poslije.

Dana 10. veljače 2011. članovi kapitula s pravom glasa izabrali su Heima za 68. poglavara opatije Heiligenkreuz. Mauro-Giuseppe Lepori, vrhovni poglavar cistercitskoga reda, posvetio ga je i ustoličio za opata na Uskrsni ponedjeljak 2011. tijekom pontifikalne mise, koju je u samostanskoj crkvi opatije Heiligenkreuz služio bečki nadbiskup Christoph Schönborn. Maximilian Heim autor je mnogih teoloških knjiga i rasprava te jedan od dobitnika nagrade Joseph Ratzinger 2011. godine: prigodom svečane dodjele te nagrade, kardinal Camillo Ruini, predsjednik znanstvenoga odbora Vatikanske zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI., rekao je za Heima da je jedan od najpronicljivijih i najbriljantnijih predstavnika mlade generacije teologa koji se nadahnjuju Ratzingerovim djelima.