Opatija Heiligenkreuz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Opatija Heiligenkreuz

Opatija Heiligenkreuz (njem. Stift Heiligenkreuz, Closter Heiligen Creyz ili Santa Crux; što znači „Opatija Svetog Križa”) je cistercitski samostan u mjestu Heiligenkreuz u južnom dijelu Bečke šume (Wienerwald), oko 13 km sjeverno-zapadno od Badena u Donjoj Austriji. Iako su ju opljačkali Osmanlije u 17. stoljeću, a cisterciti doživjeli progon nacista (1938.-1945.), nikad nije bila uništena ili raspuštena. Osnovana 1131. god., opatija Heiligenkreuz je najstariji kontinuirano okupirani cistercitski samostan na svijetu[1].

Glavni ulaz u opatiju
Opatijski veliki klaustar
Tlocrt opatije Heiligenkreuz

Opatiju Heiligenkreuz je 1133. godine osnovao Sveti Leopold, markgrof Austrije, na savjet svog sina Otta. Naime, sveti Leopold je poslao svoga sina na studij u Pariz gdje je mladi princ čuo o novom reformskom pokretu benediktinaca, cistercitskom redu. Na povratku u Austriju Otta su posjetili cisterciti iz opatije u Morimondu, koje je toliko zavolio da je tamo otišao biti redovnikom. Kasnije je uvjerio svog oca da osnuje cistercitski samostan u Austriji: Heiligenkreuz. Danas u njemu radi oko 80 monaha, od kojih polovica živi u samostanu, 14 u bratskom samostanu osnovanom 1988. god. u Bochum-Stiepelu (Njemačka), a ostali u obližnjim župama.

Samo nekoliko samostana u Europi mogu pratiti svoju redovničku tradiciju od 12. stoljeća do naših dana, te posjeduju odgovarajuće objekte koji su ujedno i funkcionalni i reprezentativni. Heiligenkreuz je izvanredan primjer kontinuiteta kroz stilove romanike, gotike i baroka. Samostanski prostori tipičnih odlika srednjovjekovnog cistercitskog samostana impresivno predstavljaju povijest arhitekture i razvoja konstrukcija od srednjeg vijeka do primjera svih kasnijih stilova. Također, izvorna samostanska funkcija se u potpunosti zadržala, odnosno srednjovjekovne zgrade samostana se još uvijek koriste u prvotne namjene, a time su i na odgovarajući način sačuvane. One ilustriraju punu duhovnu dimenziju, ali i povijesni, umjetnički i kulturni značaj takvog mjesta. Srednjovjekovni dijelovi samostanskog kompleksa (crkva, samostan, stambene zgrade) koji su od izuzetnog značaja za povijest arhitekture su između ostalog i vrhunski primjeri srednjovjekovnih dekoracija od stakla, raskošnog baroknog uređenja interijera i namještaja, a također imaju i veliku knjižnicu s prikupljenim blagom. Heiligenkreuz je sinonim monaške tradicije i odgovornog očuvanja povijesne baštine.

Zbog toga je Austrija nominirala opatiju Heiligenkreuz za upis na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1994. godine[2].

Heiligenkreuz je također dom za Priesterseminar Leopoldinum (bivši Collegium Rudolphinum), teološki fakultet za muškarce koji se pripremaju za svećeništvo[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Opatija Heiligenkreuz
  1. Informacije o opatiji na službenim stranicama (engl.) Preuzeto 12. lipnja 2013.
  2. Heiligenkreuz Abbey na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 11. lipnja 2013.
  3. Collegium Rudolphinum (njem.) Preuzeto 12. lipnja 2013.
  • Ernst Bacher (ur.), Die Kunstdenkmäler Österreichs, Anton Schroll & Co, Beč, 1981. ISBN 3-7031-0522-4

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 48°05′59″N 16°13′58″E / 48.09972°N 16.23278°E / 48.09972; 16.23278