Wikipedija:Članak tjedna/20, 2022.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
1991 Croatian independence referenum government issued poster.jpg

Referendum o samostalnosti Hrvatske održan je 19. svibnja 1991., a na njemu su birači glasovali o neovisnosti Hrvatske od Jugoslavije. Biračima su postavljena dva pitanja na koja su mogli odgovoriti »Za« ili »Protiv«. Referendum je održan gotovo godinu dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj.

Dana 25. travnja 1991. Hrvatski sabor odlučio je održati referendum o neovisnosti 19. svibnja iste godine. Odluka je objavljena u Narodnim novinama i službeno najavljena 2. svibnja 1991. Referendum je nudio dvije mogućnosti. U prvom slučaju Hrvatska bi postala suverena i neovisna država koja bi hrvatskim Srbima i drugim nacionalnim manjinama jamčila kulturnu autonomiju i sva građanska prava te mogućnost ulaska u savez suverenih država s drugim bivšim jugoslavenskim republikama. U drugom slučaju Hrvatska bi ostala savezna država u ujedinjenoj Jugoslaviji. Vlasti lokalnih Srba pozvale su na bojkot referenduma o neovisnosti.

Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Od tog je postotka njih 94,17 % podržalo državnu samostalnost Hrvatske, dok je njih 5,38 % glasovalo za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji. Nakon toga je Republika Hrvatska, uz Republiku Sloveniju, 25. lipnja 1991. proglasila neovisnost od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Međutim, na tu odluku uveden je tromjesečni moratorij na zahtjev Europske zajednice i Konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi prema Brijunskom sporazumu. Domovinski rat u Hrvatskoj eskalirao je tijekom moratorija te je 8. listopada 1991. Hrvatski sabor prekinuo sve preostale odnose s Jugoslavijom.

Godine 1992. članice Europske ekonomske zajednice diplomatski su priznale Hrvatsku i Hrvatska je primljena u organizaciju Ujedinjenih naroda.