Referendum o hrvatskoj samostalnosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Plakat referenduma o hrvatskoj samostalnosti
Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Proglas hrvatskom narodu u povodu referenduma o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske

Referendum o hrvatskoj samostalnosti održan je 19. svibnja 1991. godine. Na tom su referendumu građani Republike Hrvatske odlučivali o budućnosti Hrvatske odgovarajući na dva ponuđena pitanja.

Predsjednik Republike Hrvatske donio je 25. travnja 1991. godine Odluku o raspisu referenduma u Republici Hrvatskoj za dan 19. svibnja 1991. godine, a u vezi s pregovorima o razrješenju državne krize u SFRJ.

Referendumska pitanja[uredi | uredi kôd]

Na referendumu su građani odgovarali na sljedeća pitanja:[1]

Wikicitati „1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?”
Wikicitati „2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?”

Na oba pitanja građani su odgovarali zaokruživanjem "ZA" ili "PROTIV".

Rezultati referenduma[uredi | uredi kôd]

Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Njih čak 94,17 posto izjasnilo potvrdno na prvo pitanje. Za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je tek 1,2 posto birača.[2]

Predsjednik Republike objavio je 23. svibnja 1991., na temelju izvješća Republičke komisije za provedbu referenduma od 22. svibnja 1991., da su na referendumu građani Republike Hrvatske donijeli Odluku: "1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. 2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.".[3]

Sukladno tome, Sabor Republike Hrvatske donio je 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, u kojoj se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj je sjednici sva tri vijeća, Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.[4] Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravne sveze sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je Republika Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.


Pitanje o suverenitetu i neovisnosti Republike Hrvatske

93,24%
4,15%
Za
Protiv

Pitanje o ostanku Hrvatske u federativnoj Jugoslaviji

5,38%
92,18%
Za
Protiv

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Odluka o raspisu referenduma
  2. 19. svibnja - Referendum o hrvatskoj samostalnosti. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2013. Pristupljeno 4. kolovoza 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Odluka Predsjednika Republike
  4. Povijest hrvatskog ustavnog sudovanja. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. travnja 2015. Pristupljeno 4. kolovoza 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)