Wikipedija:Pet stupova Wikipedije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
↱
Sva pravila Wikipedije temelje se na pet stupova koji određuju karakter Wikipedije:
Encyclopedia icon.svg Wikipedija je enciklopedija
Wikipedija je enciklopedija koja uključuje elemente općih enciklopedija, specijaliziranih enciklopedija i časopisa. Wikipedija nije nekritička zbirka podataka (nekritička u smislu da ne postoje kriteriji za njen sadržaj). Ona nije kolekcija izvornih dokumenata, niti trivijalnosti, niti rječnik, govornica, portal s vijestima, uslužni izdavač, ni eksperiment u anarhiji ili demokraciji, niti web direktorij. Ona također nije mjesto za ubacivanje svojih mišljenja, iskustva ili argumenata – svi suradnici moraju poštovati politiku izbjegavanja unošenja rezultata vlastitih istraživanja i težiti točnosti.
Scale icon green.svg Wikipedija ima nepristrano gledište
Wikipedija ima nepristrano gledište, što znači da težimo člancima koji ne zastupaju ni jednu pojedinačnu točku ili stranu gledišta. Ovo ponekad zahtijeva predstavljanje više gledišta; predstavljanje svakog gledišta točno; davanje izvora podataka za svako gledište, da bi čitatelji razumjeli čije se gledište predstavlja; i nepredstavljanje bilo čijeg gledišta kao „istine“ ili „točnog gledišta“. To podrazumijeva navođenje provjerljivih i vjerodostojnih izvora kad god je moguće, naročito u kontroverznim temama i životopisima živih osoba. Kada nastane sukob oko toga koja je verzija najviše neutralna, oglasite primirje i označite da je članku osporena neutralnost; detalje raspravite na stranici za razgovor i pratite postupak za rješavanje sukoba.
Jigsaw piece yellow 01.svg Wikipedija je slobodan sadržaj
Wikipedija je slobodan sadržaj dostupan pod licencijom Creative Commons: Imenuj autora/Dijeli pod istim uvjetima; članke može svatko uređivati, distribuirati i povezivati u skladu s njom. Nijedan članak nije pod kontrolom nekog suradnika pa sve što doprinesete može biti nemilosrdno uređivano i dalje distribuirano po volji zajednice. Nemojte kršiti autorska prava i dodavati djela čija licencija nije suglasna s Wikipedijinom.
Smiley icon orange.svg Wikipedija ima pravila ponašanja
Wikipedija ima pravila ponašanja: Poštujte druge Wikipediste čak i kada se ne slažete s njima. Budite kulturni. Izbjegavajte osobne napade i pretjerane rasprave. Ostanite smireni kada se uređivanje zahukta; izbjegavajte beskorisne uređivačke ratove; sjetite se da Wikipedija na hrvatskom jeziku ima 209.718 članaka na kojima možete raditi ili o njima raspravljati. Doprinosite u najboljoj namjeri tako što nikada nećete naštetiti Wikipediji kako biste nešto dokazali i pretpostavite najbolju namjeru kod drugih. Budite otvoreni, nemojte biti isključivi i poželite svima dobrodošlicu.
Light bulb icon red.svg Wikipedija nema čvrsta pravila
Wikipedija nema čvrsta pravila osim pet općih principa razjašnjenih ovdje. Budite odvažni pri uređivanju, premještanju i mijenjanju članaka, zato što je radost uređivanja u tome da, iako mu treba težiti, savršenstvo nije neophodno. I nemojte se brinuti da ćete nešto pogriješiti. Čuvaju se sve ranije verzije članaka, tako da ne postoji način da nenamjerno oštetite Wikipediju ili da nepovratno uništite sadržaj. Ali zapamtite jedno - što god napisali ovdje, možda će biti sačuvano zauvijek.


Poveznice