Zapdos

Izvor: Wikipedija
Zapdos

Japansko ime サンダー Sandā
Redni broj 145
Generacija prva
Vrsta Električni/Leteći
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u -
Razvoj -
Visina 1,6 m
Masa 52,6 kg
Sposobnost Pritisak (Pressure)

Zapdos (サンダー Sandā u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Zapdosa u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime "Zapdos" kombinacija je engleske riječi "zap" = munja, što je povezano s elektricitetom i njegovim Električnim tipom, i španjolske riječi "dos" = dva, odnoseći se na to da je brojčano druga Legendarna ptica.

Njegovo je japansko ime Sandā zapravo fonetički izgovor riječi Thunder, dok je njegovo francusko ime Electhor kombinacija riječi "Electricity" = elektricitet, i imena "Thor". Tor je bio skandinavski bog munje i gromova, nordijski ekvivalenta grčkog Zeusa i rimskog Jupitera.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Legendarna Pokémon ptica za koju pričaju da se pojavljuje iz oblaka otpuštajući snažne udare groma.
  • Pokémon Yellow: Kažu da se ova legendarna Pokémon ptica pojavljuje kada nebo potamni te munje i gromovi obasjaju nebo.
  • Pokémon Gold: Ova legendarna Pokémon ptica izaziva divlje oluje zamahujući svojim sjajnim krilima.
  • Pokémon Silver: Legendarna Pokémon ptica koja se pojavljuje kada se dijelovi olujnih oblaka prepolove na dva dijela.
  • Pokémon Crystal: Legendarna Pokémon ptica. Kažu da munje nastale zamasima njenih krila izazivaju ljetne oluje.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Zapdos je legendarna Pokémon ptica sposobna upravljati elektricitetom. Obično obitava među olujnim oblacima. Ovaj Pokémon dobiva na snazi ako ga pogodi grom.
  • Pokémon Emerald: Zapdos je legendarna Pokémon ptica sposobna upravljati elektricitetom. Obično obitava među olujnim oblacima. Ovaj Pokémon dobiva na snazi ako ga pogodi grom.
  • Pokémon FireRed: Jedna od legendarnih Pokémon ptica. Dok leti, stvara glasne pucketave i škljocave zvukove.
  • Pokémon LeafGreen: Legendarna Pokémon ptica za koju pričaju da se pojavljuje iz oblaka otpuštajući snažne udare groma.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Legendarna Pokémon ptica koja obitava unutar olujnih oblaka. Sposobna je upravljati gromovima i munjama.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

U prvotnim Pokémon Red i Blue igrama namijenjenim igri na Game Boy konzoli, kao i u Pokémon FireRed i LeafGreen igrama, Zapdosa se može uhvatiti u Elektrani. Zapdosa se može oteti od Cipher Grand Master Greevila u Pokémon XD: Gale of Darkness. Zapdos se pojavljuje kao šef u Pokémon Mystery Dungeon igri.

Nakon što ga se prenese s Pokémon Red, Blue i Yellow verzija na Pokémon Gold, Silver i Crystal igre, Zapdos će držati Jarki prah (Brightpowder), koji snižava protivnikovu preciznost tijekom izvođenja napada.

Kao Legendarni Pokémon, Zapdos ima visoke statistike, a najviši mu je njegov Special Attack status sa 125 bodova.

Zapdosa se ne može uhvatiti u drugoj generaciji igara, jer Elektrana više nije napuštena.

U igri Pokémon Platinum, igrač mora razgovarati s profesorom Oakom u gradu Eterni nakon što pobijedi Elitnu četvorku. Nakon razgovora, Articuno, Zapdos i Moltres slobodno će letjeti Sinnoh regijom i biti dostupne hvatanju.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Kljucanje (Peck) Leteći
Gromoviti šok (ThunderShock) Električni
Gromoviti val (Thunder Wave) Električni 8
Opažanje (Detect) Borbeni 15
Čupanje (Pluck) Leteći 22
Drevna moć (AncientPower) Kameni 29
Napajanje (Charge) Električni 36
Okretnost (Agility) Psihički 43
Pražnjenje (Discharge) Električni 50
Lijeganje (Roost) Leteći 57
Lagani zaslon (Light Screen) Psihički 64
Bušenje kljucanjem (Drill Peck) Leteći 71
Grom (Thunder) Električni 78
Ples kiše (Rain Dance) Vodeni 85

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 90
 
Attack: 90
 
Defense: 85
 
Special: 125
 
SpAtk: 125
 
SpDef: 90
 
Speed: 100
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Zapdos se pojavio u prvotnim epizodama Pokémon animirane serije kao robot u zabavnom parku, zajedno s Moltresom.

Zapdosovo prvo pravo pojavljivanje bilo je u filmu Pokémon The Movie 2000, zajedno s dvije ostale Legendarne ptice, Articunom i Moltresom.

Zapdos se pojavio u epizodi "As Clear as Crystal". Tim Raketa pokušao je ukrasti kristal koji iscjeljuje Električne Pokémone. U isto se vrijeme pojavio Zapdos te su Tim Raketa odlučili ukrasti oboje, no neuspješno.