Zastava Baskije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ikurriña

Ikurriña (na baskijskom [1]) ili Ikurriña (na španjolskom jeziku [2]) je zastava Baskijskog naroda i službena zastava Baskijske autonomne zajednice unutar Španjolske.

Zastava je nastala po uzoru na Zastavu Ujedinjenog Kraljevstva (tzv. Union Jack). Stvorili su je osnivači Baskijske Nacionalističke stranke EAJ-PNV, Luis i Sabino Arana, i uobičajeno se smatra nacionalnim, ali neslužbenim simbolom Baskije.

Dijelovi zastave[uredi | uredi kôd]

Po uzoru na britansku zastavu Ikurrina se sastoji od nekoliko dijelova:

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zastava je dizajnirana godine 1894. za predstavljanje pokrajine Biskaje , u skupu jedne zastave za svaku od sedam baskijskih pokrajina i jedne za cijelu zemlju. Međutim, jer je aktivnost stranke BNP izvan Biskaje bila oskudna, samo je biskajska zastava javno priznata. Istaknuta je po prvi put u "Euzkeldun Batzokija " , klubu koji je prethodio EAJ - PNV. Stranka je usvojila zastavu godine 1895. a godine 1933. predložila ju je za zastavu cijele Baskije.

Budući da su Baski prihvatili "Ikurrinu" , na sugestiju socijalističkog vijećnika Aznara ,Vlada Baskije ju je usvojila za zastavu baskijske autonomne regije godine 1936 . Ova je zastava korištena kao ratna zastava baskijske pomoćne mornarice, dijela španjolske republikanske ratne mornarice koja je djelovala u Biskajskom zaljevu tijekom Španjolskog građanskog rata. [3]

Godine 1938 , nakon vojnog poraza Baskijske Vlade, režim generala Franca je zabranio ovu zastavu iako se onda i dalje koristila u Sjevernoj Baskiji u Francuskoj. U sljedećih nekoliko desetljeća postala je simbol prkosa - prve akcije tajnih skupina kao što je ETA, uključivale postavljanje zastave na javna mjesta.

Baskijska zastava je ponovno legalizirana godine 1977. , tijekom španjolske tranzicije u demokraciju. Dvije godine kasnije, Vlada Baskije usvojila ju je za zastavu baskijske autonomne zajednice. Također, zastava se koristi i kao neslužbena zastava u drugim pokrajinama za neke druge sektore baskijskog društva.

Francuski prekomorski teritorij Sveti Petar i Mikelon na svojoj zastavi i grbu ima uklopljenu zastavu Baskije (pored zastava Bretanje i Donje Normandije).


Crystal 128 neutral-flags.png Nedovršeni članak Zastava Baskije koji govori o zastavi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Izvori[uredi | uredi kôd]