Zastava Kosova

Izvor: Wikipedija
Zastava Republike Kosovo
Zastava Republike Kosovo
Uporaba Državna zastava
Omjer 5:7
Usvojena 17. veljače 2008.
Dizajn Zlatnom bojom prikazan je teritorij Kosova. Iznad njega nalazi se šest bijelih zvijezda, koje predstavljaju najbrojnije narode na Kosovu. Plava pozadina.
Dizajner Muhamer Ibrahimi
Prijedlog Ibrahima Rugove.

Zastava Kosova proglašena je 17. veljače 2008. u Kosovskoj skupštini. Prema odredbama Ahtisaarijeva plana, koji predviđa multietničku budućnost Kosova s pravom na državne simbole, zastava nije smjela sadržavati boje nijedne nacionalne zajednice Kosova. Stoga ona na plavoj pozadini koja podsjeća na zastavu Europske unije u sredini sadrži žuti zemljovid Kosova nad kojim je u luku postavljeno šest bijelih zvijezda koje označuju šest najvećih nacionalnih zajednica koje žive na Kosovu: Albance, Srbe, Turke, Gorance, Rome i Bošnjake.

Usporedno s tom zastavom, pojedine etničke zajednice koriste i svoje nacionalne simbole, pa Albanci koriste albansku, a Srbi srpsku zastavu. UN koji kontrolira područje koristio je zastavu UN-a. U lipnju 2007. raspisan je natječaj za zastavu,[1] a njezin je konačan izgled objelodanjen tek 17. veljače 2008. u Kosovskoj skupštini. Kosovski Albanci, koji čine većinu stanovništva u Kosovu, smatraju zastavu nametnutom od međunarodna zajednice te ju zovu "ručnikom". Tako se često na zgradama državnih ustanova uz kosovsku vijori i albanska zastava.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Natječaj za zastavu Kosova
  2. HINA. Zašto Kosovo ima četiri pozivna broja i zašto zastavu zovu ručnikom? Večernji list (www.vecernji.hr), objavljeno i pristupljeno 17. veljače 2018.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zastava Kosova