Šljiva

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Šljiva
Šljive
Šljive
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Biljke
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Potporodica: Prunoideae
Rod: Prunus
Podrod: Prunus
Područje života
Šljiva.Slastan sočan plod istoimene voćke, Jede se svježa i sušena a služi i za proizvodnju rakije, pekmeza, džemova i pripremi nekih jela kao što su knedli.

Šljiva (lat. prunus domestica, prunus instititia) je vrsta voća koja raste na drvetu, ima okrugli ili ovalni plod. Plave, crvene ili žute je boje (ovisno o vrsti). Meso ploda je slatko, žućkaste boje s košticom u sredini.

Filogenetski promatrano, šljiva pripada istom rodu (Prunus) u koji spadaju i bjelošljiva , badem, breskva, marelica, višnja , lovorvišnja , trešnja i džanarika koji kao plod imaju košticu. Rod Prunus sadrži nekoliko podrodova, među kojima je i podrod Prunus, koji se dalje dijeli na tri sekcije: Prunus (šljive Starog Svijeta), Prunocerasus (šljive Novog Svijeta) i Armeniaca (marelice).

Podrod Prunus se od ostalih podrodova razlikuje po tome što ima usamljene terminalne i lateralne pupoljke, kao i glatku košticu. Ovakvo čisto morfološko razlikovanje podrodova ima praktični značaj, ali se u novijim filogenetskim istraživanjima pokazala mala taksonomska vrijednost takvih karaktera u rodu Prunus.


U 100g šljiva se nalazi:
kCal kJ vode masti kalij kalcij magnezij vitamin C
47-48 197-206 84-86 g 0,2 g 221 mg 14 mg 10 mg 5 mg

Izvor: EU Nährwertkennzeichnungsrichtlinie (EU NWKRL 90/496/EWG) & REWE Nährwerttabelle

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Šljiva (Prunus domestica)
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Šljiva
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Šljive (staroga svijeta)
Wikispecies-logo.svg Wikivrste imaju podatke o: Šljiva (Prunus domestica)
Wiktionary-logo.svg Pogledajte rječničku natuknicu šljiva u Wječniku, slobodnom rječniku.Leaf.png Nedovršeni članak Šljiva koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.