Crvenoglavi bazilisk

Izvor: Wikipedija
Crvenoglavi bazilisk
Glava crvenoglavog baziliska
Glava crvenoglavog baziliska
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Squamata
Porodica: Corytophanidae
Rod: Basiliscus
Vrsta: B. galeritus
Dvojno ime
Basiliscus galeritus
Duméril, 1851.

Crvenoglavi bazilisk (lat. Basiliscus galeritus) je vrsta baziliska koja živi u Južnoj Americi.

Opis[uredi | uredi kôd]

Dug je do 40 centimetara. Tijelo mu je maslinasto-zelene boje, s crvenkastosmeđim podtrbušnim dijelom. Grlo je bijele do žute boje, a na leđima mu je mala grba, koja podsjeća na onu mladunaca zelene iguane. Ima uske bijele pruge s bočnih strana tijela. Nema leđnih zalistaka. Ženka polaže 8-18 jaja po svakom gniježdenju, a crvenoglavi bazilisci su poznati po tome da se gnijezde više puta, oko 4-5 po sezoni.

Odrasli mužjaci imaju na glavi okrugli zalistak/grbu. Osim toga, imaju crvenkastu glavu. Mogu narasti do duljine od jednog metra, a najveći dio duljine tijela čini njegov dugi rep. Ima ukrasne leđne i repne "peraje" koje mu daju egzotičniji i privlačniji izgled. Ženke su relativno manje i za razliku od mužjaka, nemaju ukrasne "peraje".

Crvenoglavi bazilisk prehranjuje se šturcima, brašnarom, resičarima, skakavcima i paucima.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Nastanjuje zapadnu Kolumbiju, Ekvador, Kostariki i Panami, sve do Srednje Amerike. Obitava u tropskim kišnim šumama i području rijeka.

Može se naći u Nacionalnom parku otoka Gorgona u Kolumbiji. Ova vrsta nije autohtona u parku, i na taj način ugrožava autohtone vrste koje se nalaze unutar tog parka, kao što je plavi anolis (Anolis gorgonae), vrsta koja je endemična na otoku Gorgona.

Izvori[uredi | uredi kôd]