Davorin Jenko

Izvor: Wikipedija
Davorin Jenko
Davorin Jenko
Životopisni podatci
Rođenje 9. studenog 1835., Dvorje, Slovenija
Smrt 25. studenog 1914., Ljubljana, Slovenija
Djelo
Razdoblje Romantizam
Poznatija djela Bože pravde
Baba Hrka
Markova sablja
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Davorin Jenko (Dvorje, 9. studenog 1835.Ljubljana, 25. studenog 1914.), bio je slovenski i srpski skladatelj i dirigent.

Rođen je 9. studenog 1835. u Dvorju kod Kranja. Od 1859. do 1862. je bio zborovođa Slovenskog pjevačkog društva u Beču. U to je vrijeme skladao popularne slovenske zborove, među kojima i Naprej zastava slave koja je kasnije postala himna Slovenije. Taj rad nastavlja kao zborovođa Srpskog crkvenog pjevačkog društva u Pančevu i Beogradskog pjevačkog društva, skladajući za zborove. Postavši dirigent Srpskog narodnog kazališta, piše glazbu za više od 80 pozorišnih djela ("Đido", "Seoska lola", "Potjera", "Vračara", "Pribislav i Božana", "Markova sablja" sa završnim zborom "Bože pravde" koja je kasnije postala srpska nacionalna himna) i nekoliko koncertnih uvertira ("Kosovo", "Milan", "Srpkinja", "Aleksandar"). Šezdesetih godina XIX. stoljeća postaje jedan od prvih romantičara u slovenskoj glazbi.

Kasnije Jenko postaje i predstavnik srpskog romantizma, gdje daje pečat čitavom jednom razdoblju - usavršava klasičan srpski komad s pjevanjem, podiže instrumentalnu glazbu na viši umjetnički nivo, stvara prvu srpsku operetu ("Vračara" ili "Baba Hrka", praizvedena 1882. godine, na istu priču kao i prva rumunjska opereta, samo je radnja prebačena u vlaški kraj Srbije) i udara temelje razvoju srpske opere. Umire 25. studenog 1914. u Ljubljani.