Dodatak:Popis narodnih heroja iz Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Popis narodnih heroja podrijetlom iz Hrvatske, koji su posthumno proglašeni narodnim herojima ili za života odlikovani Ordenom narodnog heroja. U Hrvatskoj je rođena 291 osoba, koja je kasnije odlikovana ordenom narodnog heroja Jugoslavije.

A[uredi VE | uredi]

  • Stjepan Abrlić (1914. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 9. listopada 1953. godine.
  • Božidar Adžija (1890. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 26. srpnja 1945. godine.
  • Vicko Antić (1912. – 1999.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Josip Antolović (1916. – 1997.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Milan Antončić (1918. – 1997.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Ilija Antunović (1919. – 2005.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Tadija Anušić (1896. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.

B[uredi VE | uredi]

  • Nikola Babić Mika (1917. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Petar Babić (1919. – 2006.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Maksimilijan Baće (1914. – 2005.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Marijan Badel (1920. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 6. srpnja 1944. godine.
  • Vlado Bagat (1915. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 10. rujna 1948. godine.
  • Đuro Baić (1921. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Vladimir Bakarić (1912. – 1983.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Rajka Baković (1920. – 1941.), za narodnog heroja proglašena 24. srpnja 1953. godine.
  • Đuro Bakrač (1915. – 1996.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Milutin Baltić (1920. – 2013.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 29. studenog 1953. godine.
  • Olga Ban (1926. – 1943.), za narodnog heroja proglašena 26. rujna 1973. godine.
  • Ante Banina (1915. – 1977.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Ignjo Batrnek (1923. – 1945.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Dragomir Benčić (1911. – 1967.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Marko Belinić (1911. – 2004.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Mijo Benić (1916. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 24. jula 1953. godine.
  • Matteo Benussi Cio (1906. – 1951.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Anka Berus (1903. – 1991.), Ordenom narodnog heroja odlikovana 24. srpnja 1953. godine.
  • Antun Biber (1910. – 1995.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Božo Bilić (1913. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Ante Bilobrk (1919. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Mojica Birta (1916. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Petar Biškup Veno (1918. – 1945.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Stanko Bjelajac (1912. – 2001.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Jakov Blažević (1912. – 1996.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Antun Blažić (1916. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Mate Blažina (1925. – 1945.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Florijan Bobić (1913. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Stjepan Bobinec (1919. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Gedeon Bogdanović (1912. – 1987.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Bogdan Bolta (1923. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 13. ožujka 1945. godine.
  • Persa Bosanac (1922. – 1943.), za narodnog heroja proglašena 23. srpnja 1952. godine.
  • Andrija Božanić (1906. – 1989.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Nikola Božić (1910. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Zvonko Brkić (1912. – 1977.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Milenko Brković (1912. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Živko Bronzić (1921. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 30. travnja 1943. godine.
  • Josip Broz Tito (1892. – 1980.), Ordenom narodnog heroja odlikovan tri puta: 18. studenog 1944. godine, 15. svibnja 1972. godine i 16. svibnja 1976. godine.
  • Nikola Bubalo (1921. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Stjepan Bubanić (1913. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Viktor Bubanj (1918. – 1972.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Dragan Bubić (1911. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Divko Budak (1897. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Giuseppe Pino Budicin (1911. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 26. rujna 1973. godine.
  • Boško Buha (1926. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Ivica Bujić (1913. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. studenog 1951. godine.
  • Rade Bulat (1920. – 2013.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Anka Butorac (1905. – 1942.), za narodnog heroja proglašena 14. prosinca 1949. godine.

C[uredi VE | uredi]

  • Nikola Car Crni (1910. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Pero Car (1920. – 1985.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1953. godine.
  • Većeslav Cvetko (1917. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 16. srpnja 1951. godine.
  • Marijan Cvetković (1920. – 1990.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.

Č[uredi VE | uredi]

  • Dušan Čalić (1918. – 1993.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Marijan Čavić (1915. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Milan Čakširan (1908. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Jandro Čipor (1902. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.

Ć[uredi VE | uredi]

  • Vlado Ćetković (1909. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 13. kolovoza 1945. godine.

D[uredi VE | uredi]

  • Božidar Dakić (1909. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 27. travnja 1946. godine.
  • Milisav Dakić (1912. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 12. srpnja 1949. godine.
  • Danić Damjanović (1915. – 1990.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Stjepan Debeljak Bil (1908. – 1968.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Nikola Demonja (1919. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 19. lipnja 1945. godine.
  • Ivan Denac (1917. – ?), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Nada Dimić (1923. – 1942.), za narodnog heroja proglašena 7. srpnja 1951. godine.
  • Robert Domany (1918. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Stevo Došen (1919. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1950. godine.
  • Simica Dragić (1911. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Petar Drapšin (1914. – 1945.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Branko Dude (1913. – 1997.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Jakov Dugandžić (1905. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Đuro Dulić (1912. – 2006.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Kata Dumbović (1903. – 1941.), za narodnog heroja proglašena 20. prosinca 1951. godine.
  • Ljubo Dumičić (1920. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Jošo Durbaba (1920. – 2012.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.

Đ[uredi VE | uredi]

  • Đuro Đapić (1920. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.

E[uredi VE | uredi]

  • Obrad Egić (1908. – 1986.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Ilija Engel (1912. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.

F[uredi VE | uredi]

  • Mirko Fiket (1899. – 1976.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Stjepan Filipović (1916. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Stjepan Funarić (1921. – 1979.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.

G[uredi VE | uredi]

  • Vasilj Gaćeša (1906. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 6. prosinca 1944. godine.
  • Jure Galić (1912. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Vilim Galjer (1911. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Ljubica Gerovac (1919. – 1942.), za narodnog heroja proglašena 27. studenog 1953. godine.
  • Ivica Gluhak (1922. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Mate Golem (1923. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Ivan Gošnjak (1909. – 1980.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 17. studenog 1953. godine.
  • Čedo Grbić (1921. – 1994.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Janko Gredelj (1916. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Jože Gregorčič (1907. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Pavle Gregorić (1892. – 1989.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Radovan Grmuša (1917. – 1974.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Petar Grubor (1902. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Ivan Guvo (1910. – 1992.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.

H[uredi VE | uredi]

I[uredi VE | uredi]

  • Ljubo Ilić (1905. – 1994.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Vojislav Ivetić (1920. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.

J[uredi VE | uredi]

  • Pavle Jakšić (1913. - 2005.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Vlado Janić (1904. - 1991.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Grga Jankes (1906. - 1974.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Rade Janjanin (1919. - 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Savka Javorina-Vujović (1918. - 2002.), Ordenom narodnog heroja odlikovana 9. listopada 1953. godine.
  • Mate Jerković (1915. - 1980.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Milan Joka (1922. - 1991.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Ante Jonić (1918. - 1942.), za narodnog heroja proglašen 7. kolovoza 1942. godine.
  • Đoko Jovanić (1917. - 2000.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Ante Jurjević (1913. - 1994.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Josip Jutriša (1920. - 1944.), za narodnog heroja proglašen 9. veljače 1953. godine.

K[uredi VE | uredi]

  • Petar Kalanja (1915. – 1995.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Jurica Kalc (1908. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 26. rujna 1973. godine.
  • Petar Kesić (1918. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Đuro Kladarin (1916. – 1987.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Vjekoslav Klobučar (1919. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Filip Kljajić (1913. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 25. rujna 1944. godine.
  • Milanka Kljajić (1924. – 1943.), za narodnog heroja proglašena 27. studenog 1953. godine.
  • Miloš Kljajić (1916. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 6. prosinca 1944. godine.
  • Mirko Kljajić (1912. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Franjo Knebl (1915. – 2006.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Radovan Knežević (1916. – 1988.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Slavko Komar (1918. – 2012.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Stojan Komljenović (1920. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Dragica Končar (1915. – 1942.), za narodnog heroja proglašena 23. srpnja 1952. godine.
  • Marko Končar (1919. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 23. srpnja 1952. godine.
  • Rade Končar (1911. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 7. kolovoza 1942. godine.
  • Stevan Korica (1916. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Đuro Kosanović (1917. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Vojin Kovačević (1913. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Ivan Krajačić (1906. – 1986.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Josip Kraš (1900. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 26. srpnja 1945. godine.
  • Ivan Krkač (1911. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 9. veljače 1952. godine.
  • Rudolf Kroflin (1916. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Vicko Krstulović (1905. – 1988.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Uroš Krunić (1914. – 1973.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Milka Kufrin (1921. – 2000.), Ordenom narodnog heroja odlikovana 23. srpnja 1953. godine.
  • Nikola Kukić (1914. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Milan Kuprešanin (1911. – 2005.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.

L[uredi VE | uredi]

  • Ivan Lenac (1906. – 1945.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Janko Lisak (1914. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1952. godine.
  • Ivica Lovinčić (1911. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Josip Lozovina (1919. – 1946.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Ivan Lučić-Lavčević (1905. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 5. prosinca 1944. godine.

M[uredi VE | uredi]

  • Slobodan Macura (1918. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Dane Majstorović (1922. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine
  • Bogdan Mamula (1918. – 2002.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 22. prosinca 1951. godine.
  • Srećko Manola (1914. – 1979.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Nikola Maraković (1912. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 6. srpnja 1943. godine.
  • Stanko Marević (1922. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Ivan Marinković (1905. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 26. srpnja 1945. godine.
  • Jovan Marinković (1913. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Josip Marjanović (1905. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Drago Marković (1901. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Milan Marković (1906. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Aleksandar Marović (1918. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Ivica Marušić (1912. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Božidar Maslarić (1895. – 1963.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Stojan Matić (1915. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Miloš Matijević (1902. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 16. srpnja 1951. godine.
  • Ivan Mečar (1909. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Petar Mećava (1913. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 27. srpnja 1945. godine.
  • Stjepan Milašinović (1910. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Vicko Milat (1914. – ?), Ordenom narodnog heroja odlikovan 8. rujna 1952. godine.
  • Rade Milojević (1918. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Nikola Miljanović (1914. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 19. lipnja 1945. godine.
  • Joco Miljković (1920. – 1984.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Danko Mitrov (1919. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 26. srpnja 1945. godine.
  • Ivan Morđin (1911. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Ivan Muker (1914. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 8. listopada 1953. godine.
  • Milan Mraović (1919. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Karlo Mrazović (1902. – 1987.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Marko Mrkoci (1918. – 1997.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 9. svibnja 1952. godine.
  • Slavko Mrkoci (1922. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 9. svibnja 1952. godine.

N[uredi VE | uredi]

  • Vladimir Nemet (1918. - 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Gojko Nikoliš (1911. - 1995.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Momčilo Novaković (1916. - 1988.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.

O[uredi VE | uredi]

  • Franjo Ogulinac Seljo (1904. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 11. srpnja 1945. godine.
  • Stevo G. Opačić (1923. – ), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1953. godine.
  • Stevo J. Opačić (1921. – 2005.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Stevo S. Opačić (1923. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Stanko Opsenica (1907. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 16. rujna 1945. godine.
  • Stevan Opsenica (1913. – 2002.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Bogdan Oreščanin (1916. – 1978.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Marko Orešković (1896. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 26. srpnja 1945. godine.
  • Pajo Orozović (1914. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.

P[uredi VE | uredi]

  • Anka Pađen (1924. – 1945.), za narodnog heroja proglašena 20. prosinca 1951. godine.
  • Vinko Paić-Ožić (1912. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Nenad Parenta (1913. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Stanko Parmać (1913. – 1982.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Bogdan Pecotić (1912. – 1998.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Slavko Pejak (1919. – 1992.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Kata Pejnović (1899. – 1966.), za narodnog heroja proglašena 3. lipnja 1968. godine.
  • Dušan Pekić (1921. – 2007.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 6. prosinca 1944. godine.
  • Petar Pekiša (1905. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Bogdan Peko (1915. – ?), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Vladimir Peran (1922. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Branko Perišić (1923. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Zdenko Petranović (1919. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Adam Petrović (1913. – 1984.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Mile Počuča (1899. – 1980.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Smilja Pokrajac (1920. – 1943.), za narodnog heroja proglašena 20. prosinca 1951. godine.
  • Ilija Popović (1917. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Momčilo Popović (1919. – 1962.), za narodnog heroja proglašen 15. prosinca 1962. godine.
  • Tomica Popović (1915. – 1972.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Mirko Poštić (1913. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 6. prosinca 1944. godine.
  • Rudolf Primorac (1904. – 1979.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Josip Prša (1922. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. srpnja 1953. godine.
  • Dako Puač (1919. – 1994.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.

R[uredi VE | uredi]

  • Nikola Rački (1914. – 1994.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Ilija Radaković (1923. – ?), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Lazar Radaković (1913. –), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Mićo Radaković (1912. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Dragan Rakić (1914. – 1959.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Krešo Rakić (1919. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 23. srpnja 1952. godine.
  • Joakim Rakovac (1914. – 1945.), za narodnog heroja proglašen 9. prosinca 1952. godine.
  • Miloš Rastović (1921. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Srećko Reić (1914. – 1987.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Ivo Lola Ribar (1916. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 18. studenog 1944. godine.
  • Ante Roje (1914. – 1982.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Paško Romac (1913. – 1982.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Ivan Rukavina (1912. – 1992.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Ivan Rukavina Siđo (1901. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Milan Rustanbeg (1914. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Josip Ružička (1919. – 1945.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.

S[uredi VE | uredi]

  • Ivan Sabljak (1919. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Ante Savin (1916. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Nikola Sekulić (1911. – 2002.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Stjepan Sekulić (1922. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 26. srpnja 1945. godine.
  • Đermano Senjanović (1923. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Ivan Senjug (1920. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 19. lipnja 1945. godine.
  • Nikola Severović (1919. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Josip Joža Skočilić (1915. – 2001.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Nikola Sovilj (1919. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 13. ožujka 1945. godine.
  • Slavko Stančir (1925. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Mate Staničić (1920. – 1985.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Milan Stanivuković (1912. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 13. ožujka 1945. godine.
  • Tomo Strižić (1906. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Miloš Suzić (1903. – 1945.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.

Š[uredi VE | uredi]

  • Milan Šakić (1915. – 1971.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 24. srpnja 1953. godine.
  • Nikola Šakić (1916. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Jefto Šašić (1917. – 1998.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Ivan Šibl (1917. – 1989.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Milan Šijan (1914. – 2004.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Vitomir Širola Pajo (1916. – 1957.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Velimir Škorpik (1919. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 8. rujna 1952. godine.
  • Milan Špalj (1918. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Ilija Španović (1918. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Lovro Šperac (1906. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Mika Špiljak (1916. – 2007.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Drago Štajnberger (1916. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 27. srpnja 1953. godine.
  • Jovan Štokovac (1922. – ?), Ordenom narodnog heroja odlikovan 5. srpnja 1952. godine.
  • Izidor Štrok (1911. – 1984.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Mirko Štulić (1914. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Miloš Šumonja (1918. – 2006.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 23. srpnja 1952. godine.
  • Rade Šupica (1902. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 24. srpnja 1953. godine.
  • Jože Šuran (1890. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Dinko Šurkalo (1920. – 2010.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.

T[uredi VE | uredi]

  • Joco Tarabić (1916. – 1995.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Milan Tomić (1921. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Đuro Trbović (1913. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Rajko Trbović (1921. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Ivanka Trohar (1923. – 1944.), za narodnog heroja proglašena 24. srpnja 1953. godine.
  • Ljubo Truta (1915. – 1991.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.

U[uredi VE | uredi]

  • Gojko Ujdurović (1918. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Mate Ujević (1920. – 2002.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Mile Uzelac (1913. – 1987.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Srđan Uzelac (1913. – 1944.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.

V[uredi VE | uredi]

  • Dušan Vergaš (1909. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Ivan Videković (1908. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Marija Vidović Abesinka (1924. – 1942.), za narodnog heroja proglašena 27. studenog 1953. godine.
  • Nikola Vidović (1917. – 2000.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 20. prosinca 1951. godine.
  • Miro Višić (1919. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • August Arsen Vivoda (1917. — 1943.), za narodnog heroja proglašen 26. rujna 1973. godine.
  • Branko Vladušić (1917. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Joža Vlahović (1916. – 1941.), za narodnog heroja proglašen 14. prosinca 1949. godine.
  • Vaclav Vostrel (1904. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Ante Vučić (1913. – 1942.), za narodnog heroja proglašen 5. srpnja 1951. godine.
  • Simo Vučinić (1916. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 20. prosinca 1951. godine.
  • Bogoljub Vukajlović (1911. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 27. studenog 1953. godine.
  • Savo Vukelić (1917. – 1974.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.
  • Pavle Vukomanović (1903. – 1977.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.

Z[uredi VE | uredi]

  • Dmitar Zaklan (1915. – 1988.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 27. studenog 1953. godine.

Ž[uredi VE | uredi]

  • Milan Žeželj (1917. – 1995.), Ordenom narodnog heroja odlikovan 12. siječnja 1945. godine.
  • Boško Žunić (1920. – 1943.), za narodnog heroja proglašen 23. srpnja 1952. godine.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Narodni heroji Jugoslavije. „Mladost“, Beograd 1975. godina.