HNK Hasići

Izvor: Wikipedija
HNK Hasići
Puno ime Hrvatski nogometni klub Hasići
Osnovan 1994.

Hrvatski nogometni klub "Hasići" je bio nogometni klub koji je predstavljao naselja Donji Hasić i Gornji Hasić u općini Bosanski Šamac, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.

O klubu[uredi | uredi kôd]

Do 1992. godine su postojali klubovi "Mladost" iz Donjeg Hasića i "ONK Hasić" iz Gornjeg Hasića, koji zbog rata u BiH, okupacije i protjerivanja hrvatskog stanovništva od strane srpskih postrojbi prestaju s djelovanjem.
Sredinom 1994. godine u progonstvu se osniva HNK "Hasići", od strane članova i djelatnika "Mladosti" i "ONK Hasić", te uzima plavu boju za dresove. Klub uspijeva registrirati dvadesetak igrača iz bivša dva kluba, te je dobivena i kupljena športska oprema. Prvo nastupa na nekoliko turnira, a potom se u sezoni 1994./95. uključuje u Prvu ligu Herceg-Bosne – Posavska skupina. Zbog nemogućnosti igranja u Hasićima, utakmice igraju u Domaljevcu, a treniraju u Baziku, u samoj blizini bojišta.
Daytonskim sporazumom Donji Hasić i Gornji Hasić su pripali Republici Srpskoj, te klub prestaje s djelovanjem na prijelazu 1995. i 1996. godine.
U kolovozu 2006. godine, nakon djelomičnog povratka, dolazi do obnoviteljske skupštine kluba, sada pod nazivom NK "Hasići" – Donji i Gornji Hasić, te se uređuje nogometno igralište, ali klub i dalje ne sudjeluje u natjecanjima.[1]

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

Pregled plasmana[uredi | uredi kôd]

sezona rang
lige
liga poz. klubova
u ligi
ut pob ner por gol+ gol- bod napomene izvori
1994./95. I. 1. liga Herceg-Bosne – Bosanska Posavina – skupina A 6. 8 14 3 5 6 13 26 14
1995./96. I. 1. liga Herceg-Bosne – Bosanska Posavina – skupina B 8. 8 7 1 2 4 10 19 5 odustali tijekom sezone

Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Unutrašnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]