Hrvatski narodni savez Bosne i Hercegovine

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hrvatski narodni savez Bosne i Hercegovine
Predsjednik Drago Džambas
Osnovana 1. listopada 2007.
Raspuštena 7. travnja 2014.
Spojena s HDZ 1990
Država djelovanja Bosna i Hercegovina
Ideologija demokršćanstvo
Politički položaj desni centar

Hrvatski narodni savez Bosne i Hercegovine bila je hrvatska bosanskohercegovačka politička stranka nastala spajanjem Hrvatske seljačke stranke BiH i Nove hrvatske inicijative 2007. Od tada, pa sve do 2013. nosila je naziv Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa. Stranka se konačno ujedinila s HDZ-om 1990 2014. čime je prestala postojati.

Povijest[uredi VE | uredi]

Nakon spajanja prvi zajednički predsjednik nove stranke HSS-NHI postao Marko Tadić. Dolaskom na čelo stranke predsjednice Ljiljane Lovrić 2009., stranka se reformirala i otvorila prema narodu i medijima. Popularnost stranke i njihove mlade predsjednice je prema svim anketama u samo pola godine porasla za gotovo 100%. Ono što je bilo najneočekivanije jeste približavanje stranke HDZ BiH-u, što je izazvalo potrese u stranci. Točnije, mlada i agilna predsjednica zeljela je zavrsiti udbaško poglavlje unutar nekadašnjeg HSS-a i NHI-ja, te dati šansu mladim nekompromitiranim ljudima. Krešimir Zubak i njemu podobni u javnosti su se oduvijek predstavljali, a sarajevski mediji to čine i danas, kao "zaštitnici" Hrvata Središnje Bosne i Posavine. Koliko su zaista i bili takvi mlada Ljiljana Lovrić brzo je shvatila nakon dolaska na čelo stranke. Jedina vodilja tih ljudi bio je godinama osobni interes a stupanj njihove ucjenjenosti od strane međunarodne zajednice zbog ratnih djelovanja došao je do stupnja kada nisu imali nikakvu šansu samostalno djelovati ili promišljati. Cijenu koju Zubak godinama plaća za neodlazak u Haag jeste slijepa poslušnost OHR-u. Lovrić je to vrlo brzo procijenila i željela se odmaknuti od takve u cjenjivačke poltronske politike, zobg čega nije nikada kao ni do dan danas bila miljenica Međunarodne zajednice u BiH. Lovrić je vrlo brzo shvatila kako u stranci postoji dupla linija zapovijedanja i preduhitrila je namjere koje su se planirale zadnjih nekoliko godina a to je stvaranje i ozivljavanje nove Alijanse za promjene, sto je u hrvatskom narodu u BiH budilo gađenje jer su se u tom periodu desila najveća institucionalna degradacija Hrvata u BiH. Posebno jak otpor novoj Alijansi je bio u tzv "Hercegovačkoj" struji unutar HSS-NHI koju je predvodio Mario Karamatić i koja je jedina stala uz mladu predsjednicu unatoč tomu što je ranije bila jedina organizacija koja je izrijekom bila protiv sporazuma sa HDZ BiH. Pokušaj oživljavanja Alijanse za promjene nije uspio zahvaljujući mladoj predsjednici i HSS-ovcima iz Hercegovine. Međunarodna zajednica i sarajevski politički krugovi to im nikada nisu oprostili jer se nise ponašali po modelu koji su oni isplanirali. Ali, Ljiljanu Lovrić je hrvatski narod u BiH doživio kao heroja koji je spasio većinsku izbornu volju jednog cijelog naroda.

Slijedom toga nakon izbora 2010. Ljiljana Lovrić sa grupom suradnika odvaja HSS od ostatka stranke, koja opet djeluje kao HSS-NHI, postaje regionalna stranka i nestaje sa političke scene u BiH.

Izvori[uredi VE | uredi]

http://hss.ba/