Krešimir Galin

Izvor: Wikipedija
Krešimir Galin
Rođen/a17. veljače 1947.
Umro/umrla1. travnja 2021.
Zanimanjeetnomuzikolog, etnolog i orguljaš

Krešimir Galin (Varaždin, 17. veljače 1947.Zagreb, 1. travnja 2021.), hrvatski etnomuzikolog, etnolog i orguljaš. Bio je zastupnik teze o neslavenskom podrijetlu Hrvata.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1947. godine u Varaždinu. Osnovnu i nižu glazbenu školu pohađa u Osijeku. Gimnaziju i srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu. Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu diplomirao je studij orgulja 1973. godine u klasi Anđelka Klobučara. Jedan je od samo troje diplomanata iz klase prof. Klobučara, uz Hvalimiru Bledšnajder (1972.) i Jesenku Tješić (1972.). Godine 1977. diplomirao je etnomuzikologiju pod mentorstvom Jerka Bezića, te iste godine usavršavao i klavir. Poslijediplomski studij etnomuzikologije završio je 1983. godine na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu s magistarskim radom Aerofona i idiofona folklorna glazbala u Hrvatskoj u prvoj polovini 20. stoljeća.[2] Etnologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kao znanstveni asistent-etnomuzikolog (etnoorganolog) radio je gotovo dvadesetak godina u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, kao stručnjak za hrvatska narodna glazbala, gdje je provodio znanstvena etnomuzikološka i etnoorganološka istraživanja na terenu i objavio oko trideset znanstvenih radova u zborniku radova Instituta, Zborniku radova Udruženja folklorista, a kasnije i u Grobničkom zborniku.[3]

Dvaput je bio izabiran za predsjednika Hrvatskog društva folklorista. Kao voditelj usavršavanja za svirače tradicijskih hrvatskih glazbala više puta djelovao je na Ljetnim školama folklora (Punat i Korčula) u organizaciji Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske i u Grožnjanu, sjedištu Hrvatske glazbene mladeži u Istri.

Djela[uredi | uredi kôd]

Autor je četiri knjige i tridesetak znanstvenih radova:[2]

  • Priručnik hrvatskih narodnih glazbala
  • Atlas hrvatskih narodnih glazbala
  • Tragom zvuka i običaja
  • Keltsko kulturno nasljeđe u Hrvata

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HAZUD Nada Landeka, Postoje dokazi da Hrvati nisu Slaveni, već jedini narod koji je svoje korijene sačuvao 6500 godina, www.hazud.hr, 26. siječnja 2014. (pristupljeno 12. lipnja 2017.)
  2. a b Hrvatska narodna glazbalaArhivirana inačica izvorne stranice od 24. rujna 2016. (Wayback Machine) O autoru, www.hrvatska-narodna-glazbala.com (pristupljeno 12. lipnja 2017.)
  3. PriznajemArhivirana inačica izvorne stranice od 12. lipnja 2017. (Wayback Machine) D.K., Postoje dokazi da Hrvati nisu Slaveni, već jedini narod koji je svoje korijene sačuvao 6500 godina, www.priznajem.hr, 31. ožujka 2017. (pristupljeno 12. lipnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]