Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

Izvor: Wikipedija
Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

Naslovnica dvanaestog sveska
Vrsta djela leksikon
Izdavač Hrvatsko akademsko društvo
Datum (godina)
izdanja
od 2004.
Vrijeme (mjesto)
nastanka
Subotica
ISBN broj 8685103037 (cjelina)

Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca leksikon je koji obrađuje prošlost i sadašnjost Hrvata u međurječju Dunava i Tise, od Senandrije na sjeveru, do Novoga Sada na jugu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi svezak leksikona objavljen je 2004. godine i otada izlazi u svescima (1-2 godišnje). Objavljeno je petnaest svezaka, te drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje prvoga sveska. Uredništvo leksikona čine Slaven Bačić, glavni urednik, Tomislav Žigmanov, izvršni urednik, Petar Vuković, Stevan Mačković i Mario Bara. U izradu leksikona uključeno više od 100 suradnika različitih struka iz Vojvodine, Mađarske i Hrvatske. Nakladnik leksikona je Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Značajni su četvrti i deveti svezak, koji sadrže podatke o bunjevačko-hrvatskim organizacijama, ustanovama, udrugama i tiskovinama.

Članci u svescima podijeljeni su na sljedeći način:

Osim događaja, osoba, udruga i institucija vezanih za Hrvate, u leksikon se uvršćuju i druge pojave koje nisu primarno povezane za Bunjevce, Šokce, Race Dalmatine i druge podunavske Hrvate, ali su bile ili su od utjecaja na ovdašnje hrvatsko stanovništvo koje se tradicionalno naziva i regionalnim ili subetničkim imenima.

Uz tiskano izdanje postoje i digitalizirane inačice.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]