Marija Funes Pavlinić

Izvor: Wikipedija

Marija Funes Pavlinić (Beograd, 28. rujna 1937.London, 15. travnja 2023.), bila je hrvatska komparatistica, talijanistica i novinska urednica.

Roditelji su joj potomci Talijana sa sjevera Italije, doseljenih u Slavoniju (Funesi su podrijetlom Židovi izbjegli iz Španjolske). Odrastala je u Novoj Gradiški. Ušla je u samostan Sestara Naše Gospe, uzela redovničko ime Teofila, diplomirala komparativnu književnost i talijanski jezik. U Kršćanskoj sadašnjosti bila je glavna urednica rednovničkoga biltena Effatha te je bila profesorica talijanskog u ženskoj srednjoj vjerskoj školi Marianum.

Početkom 1971., poglavari je premještaju u Njemačku, iz koje piše izvješća iz života hrvatskih gastarbeitera. Početkom ljeta napušta redovništvo, vraća se u Zagreb i zapošljava u Matici hrvatskoj, kao tajnica Hrvatskoga tjednika, koji je po potrebi i lektorirala i uređivala. Te 1971. upoznaje i Vladu Pavlinića. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća, 1972. odlaze u Austriju, a pred Božić iste godine u London, u kojemu su im se rodili sinovi Daniel Andrew i Tomislav. Do kraja života djelovala je u hrvatskoj katoličkoj zajednici.

Svoj životni credo izrazila je u pismu učenicama od 29. svibnja 1971.:
Sjećam se, bile ste jasne kao cjvetovi
Prepune očekivanja
I ja vam pružih nekoliko riječi
nesigurnosti.
Vjerujte da sve je ljubav, a ne izdaja.

Suprug Vladimir preminuo je 2022., a Marija iduće 2023. godine. Ispraćena je u kapelici londonskoga krematorija Putney Vale.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Ivanjek, Anka: Samozatajna matičarka velika srca i nepokolebljiva duha, Vijenac, br. 761 (4. svibnja 2023.), god. XXXI., str. 36.
  • Maria Funes Pavlinić osmrtnice.dijaspora.hr. Pristupljeno 25. svibnja 2023.