Nacrt:Novi urbanizam

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Novi urbanizam)

Predložak:Prijevod-en

Seaside, Florida

Novi urbanizam pokret je urbanog dizajna koji promiče ekološki prihvatljive navike stvaranjem prohodnih četvrti koje sadrže širok raspon stambenih i radnih mjesta. Pojavio se u Sjedinjenim Državama ranih 1980-ih i postupno je utjecao na mnoge aspekte razvoja nekretnina, urbanog planiranja i općinskih strategija korištenja zemljišta. Novi urbanizam pokušava se pozabaviti bolestima povezanim sa širenjem urbanih područja i razvojem predgrađa nakon Drugog svjetskog rata.[1][2]

Novi urbanizam je pod snažnim utjecajem praksi urbanog dizajna koje su bile istaknute sve do uspona automobila prije Drugog svjetskog rata; obuhvaća deset osnovnih načela kao što su tradicionalni razvoj susjedstva (TND) i razvoj usmjeren na tranzit (TOD).[3] Sve te ideje mogu se svesti na dva koncepta: izgradnja osjećaja zajednice i razvoj ekoloških praksi.[4]

Market Street, Celebration, Florida

Organizacijsko tijelo za novi urbanizam je Kongres za novi urbanizam, osnovan 1993. Njegov temeljni tekst je Povelja novog urbanizma koja počinje:

Zagovaramo restrukturiranje javne politike i razvojnih praksi kako bismo podržali sljedeća načela: četvrti bi trebale biti raznolike u korištenju i broju stanovnika; zajednice bi trebale biti dizajnirane za pješake i prolaznike, kao i za automobile; gradovi i mjesta trebaju biti oblikovani fizički definiranim i univerzalno dostupnim javnim prostorima i institucijama zajednice; urbana mjesta trebaju biti uokvirena arhitekturom i dizajnom krajolika koji slave lokalnu povijest, klimu, ekologiju i građevinsku praksu.

Novi urbanisti podržavaju regionalno planiranje otvoreni prostor; arhitektura i planiranje primjereno kontekstu; odgovarajuća opskrba infrastrukturom poput sportskih objekata, knjižnica i društvenih centara;[5] i uravnotežen razvoj radnih mjesta i stanovanja. Vjeruju da njihove strategije mogu smanjiti prometne gužve potičući stanovništvo na vožnju biciklom, šetnju ili vožnju vlakom. Također se nadaju da će povećati ponudu pristupačnog stanovanja i obuzdati širenje predgrađa. Povelja o novom urbanizmu također pokriva pitanja poput očuvanje povijesti, sigurne ulice, Održiva gradnja i preuređenje napuštene zemlje. U deset načela inteligentnog urbanizma također su formulirane smjernice za nove urbane pristupe.

U arhitektonskom smislu, novi urbanistički razvoj često prati novi klasici, postmoderni ili narodnim stilova, iako to nije uvijek slučaj. Principi pokreta su se odrazili u području komplementarne arhitekture.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

New Broad Street, Baldwin Park, Florida

Sve do sredine 20. stoljeća gradovi su općenito bili organizirani i razvijani oko pješačkih četvrti mješovite namjene. Veći dio ljudske povijesti to je značilo grad koji je u potpunosti bio prohodan, iako se s razvojem masovnog prijevoza domet grada proširio prema van duž tranzitnih linija, što je omogućilo rast novih pješačkih zajednica kao što su tramvajska predgrađa . Ali s pojavom jeftinih automobila i povoljne vladine politike, pozornost se počela pomicati od gradova prema načinima rasta koji su više usmjereni na potrebe automobila. [6]

Konkretno, nakon Drugog svjetskog rata urbanističko planiranje uglavnom je bilo usredotočeno na korištenje općinskih uredbi o zoniranju za odvajanje stambenog od komercijalnog i industrijskog razvoja, te usredotočeno na izgradnju obiteljskih kuća male gustoće naseljenosti kao preferirani stambeni format za rastuću srednju klasu . Fizička odvojenost mjesta gdje ljudi žive od mjesta gdje rade, kupuju i često provode svoje rekreativno vrijeme, zajedno s niskom gustoćom stanovanja, koja je često drastično smanjivala gustoću naseljenosti u odnosu na povijesne norme, učinila je automobile nezamjenjivima za praktični prijevoz i pridonijela pojavi kultura ovisnosti o automobilu .

Beach Drive, St. Petersburg, Florida

Ovaj novi sustav razvoja, sa svojim rigoroznim odvajanjem namjena, pojavio se nakon Drugog svjetskog rata i postao poznat kao "konvencionalni razvoj predgrađa" [7] ili pejorativno kao urbano širenje . Većina građana SAD-a sada živi u predgrađima izgrađenim u posljednjih pedeset godina, a korištenje automobila po glavi stanovnika je naglo poraslo.

Celebration, poštanski ured Floride, projektirao arhitekt Michael Graves

Iako će novi urbanizam kao organizirani pokret nastati tek kasnije, brojni aktivisti i mislioci ubrzo su počeli kritizirati modernističke tehnike planiranja koje su se provodile u praksi. Društveni filozof i povjesničar Lewis Mumford kritizirao je "antiurbani" razvoj poslijeratne Amerike. Smrt i život velikih američkih gradova , koju je napisala Jane Jacobs ranih 1960-ih, pozvala je planere da preispitaju stambene projekte za jednokratnu upotrebu, velike prometnice ovisne o automobilima i odvojene komercijalne centre koji su postali "norma". Šezdesetih godina prošlog stoljeća arhitekt François Spoerry razvio je koncept "meke arhitekture" koju je primijenio na Port Grimaud, novu marinu na jugu Francuske. Uspjeh ovog projekta imao je značajan utjecaj i doveo je do mnogih novih projekata meke arhitekture kao što su Port Liberté u New Jerseyju ili Le Plessis-Robinson u Francuskoj. 

Ukorijenjene u tim ranim disidentima, ideje iza novog urbanizma počele su se učvršćivati 1970-ih i 80-ih s urbanističkim vizijama i teorijskim modelima za rekonstrukciju "europskog" grada koje je predložio arhitekt Léon Krier, te teorijama jezika obrazaca Christophera Alexandera . Sam pojam "novi urbanizam" počeo se koristiti u ovom kontekstu sredinom 1980-ih, [8] [9] ali je tek početkom 1990-ih uobičajeno pisan kao vlastita imenica velikim slovom. [10]

Godine 1991. Komisija za lokalnu upravu, privatna neprofitna grupa u Sacramentu, Kalifornija, pozvala je arhitekte Petera Calthorpea, Michaela Corbetta, Andrésa Duanyja, Elizabeth Moule, Elizabeth Plater-Zyberk, Stefanosa Polyzoidesa i Daniela Solomona da razviju skup načela zajednice za planiranje korištenja zemljišta. Nazvana Ahwahnee Principles (prema hotelu Ahwahnee Nacionalnog parka Yosemite ), komisija je predstavila načela oko stotinu vladinih dužnosnika u jesen 1991., na svojoj prvoj Yosemitskoj konferenciji za lokalne izabrane dužnosnike. [11]

Calthorpe, Duany, Moule, Plater-Zyberk, Polyzoides i Solomon osnovali su Kongres za novi urbanizam u Chicagu 1993. CNU je narastao na više od tri tisuće članova i vodeća je međunarodna organizacija koja promiče nove urbanističke principe dizajna. Održava godišnje kongrese u raznim gradovima SAD-a.

Godine 2009. suosnivači Elizabeth Moule, Hank Dittmar i Stefanos Polyzoides napisali su Canons of Sustainable Architecture and Urbanism kako bi razjasnili i detaljno opisali odnos između novog urbanizma i održivosti. Kanoni su "skup operativnih načela za ljudska naselja koja ponovno uspostavljaju odnos između umjetnosti građenja, stvaranja zajednice i očuvanja našeg prirodnog svijeta". Promiču korištenje pasivnih rješenja za grijanje i hlađenje, korištenje lokalno dobivenih materijala i općenito "kulturu trajnosti". [12]

Novi urbanizam je široki pokret koji obuhvaća niz različitih disciplina i zemljopisnih razmjera. I dok tradicionalni pristup rastu ostaje dominantan, nova urbana načela dobivaju sve veći utjecaj na području planiranja, arhitekture i javne politike.[13]

Definirajući elementi[uredi | uredi kôd]

Andres Duani i u Elizabeth Plater-Seiberk, dvojica osnivača Kongresa za novi urbanizam, promatrali su multifunkcionalne ulične krajolike s trgovinama na uglu, prednjim trijemovima i raznim dobro dizajniranim smještajima dok su živjeli u jednom od viktorijanski područja Novi Haven, Connecticut. Oni i njihovi kolege primijetili su obrasce koji uključuju sljedeće:

A park in Celebration, Florida
Ulica Great King, Novi Grad, Edinburgh
  • Područje ima istaknuto središte. Često je to trg ili zeleni kutak, a ponekad i prometni ili nezaboravni kutak ulice. U ovom centru bi se trebala nalaziti tranzitna stanica.
  • Većina tanova nalazi e u krugu od pet minuta hoda od centra, u Pro jeku otprilike u roku od 0.25 miles (0.40 km).
  • Postoji mnogo vrsta stanova-obično su kuće, proširenja i apartmani,- tako mladi i stariji, samci a obitelji, siromašni i bogati mogu naći smještaj.
  • Na rubu susjedstva nalaze se trgovine i uredi dovoljno raznolikih tipova da zadovolje tjedne potrebe kućanstva.
  • U svačijem dvorištu kod kuće je dopuštena mala pomoćna zgrada ili garaža. Može se koristiti kao prostor za iznajmljivanje ili prostor za rad (poput ureda ili zanatske radnje).
  • Osnovna škola je dovoljno blizu da većina djece može prošetati od svoje kuće.
  • Postoje mala igrališta dostupna za svaki dom — ne više od desetine milje od njega.
  • Ulice unutar okruga čine međusobno povezanu mrežu koja distribuira promet, pružajući brojne pješačke i automobilske rute do bilo kojeg odredišta.
  • Ulice su relativno uske i zasjenjene redovima drveća. To usporava promet, stvarajući uvjete pogodne za pješake i bicikle.
  • Zgrade u središtu susjedstva smještene su blizu ulice, stvarajući dobro definiran vanjski prostor.
  • Parkirna mjesta i garažna vrata rijetko gledaju na ulicu. Parkiralište se nalazi u stražnjem dijelu zgrada, a obično mu se pristupa uličicama.
  • Određena istaknuta mjesta na kraju uličnih prilaza ili u središtu susjedstva rezervirana su za civilne zgrade. Oni služe kao mjesta za društvena okupljanja, obrazovne i vjerske ili kulturne događaje.

Terminologija[uredi | uredi kôd]

Kuća mediteranski Preporod u Celebration, Florida

Nekoliko se pojmova tretira ili kao sinonimi ugrađeni u Novi urbanizam ili se preklapaju s njim. Pojmovi "Neotradicionalni razvoj"[14] ili se "tradicionalni razvoj susjedstva" često povezuje s novim urbanizmom. Ti se pojmovi obično odnose na potpuno izgrađene nove gradove ili nove četvrti, često izgrađene u tradicionalnim arhitektonskim stilovima, za razliku od manjih projekata punjenja i preuređenja. Izraz " tradicionalni urbanizam "također su koristili za opisivanje novog urbanizma oni koji se protive" novom " nadimku. Izraz" pješački urbanizam " predložio je kao alternativu programer i profesor Christopher Leinberger.[15] Mnogi raspravljaju o tome jesu li "Pametan rast"i" Novi urbanizam " iste ili između njih postoje značajne razlike; postoji preklapanje u članstvu i sadržaju između dva pokreta. Stvaranje mjesta je još jedan izraz koji se često koristi za označavanje novih napora urbanista ili skupina istomišljenika. Ponekad se spominje da je izraz "tranzitno orijentirani razvoj" skovao istaknuti novi urbanist Peter Calthorpe[16] i aktivno ga promoviraju novi urbanisti. Pojam "održivi razvoj"ponekad se povezuje s novim urbanizmom, jer se sve veći naglasak stavlja na ekološke prednosti novog urbanizma povezane s pojavom pojma "održivost" u 2000-ima, međutim, to je izazvalo određenu zabunu jer taj izraz koristi i organizacija Ujedinjenih Naroda i u Dnevni red na stoljeće za označavanje prava ljudski razvojni problemi (na primjer, zemlje u razvoju) koji nadilaze opseg razvoj zemljišta, namijenjen rješavanju u okviru novog urbanizma ili održivog urbanizma. Izraz "život" ili "životne zajednice" bio je popularan u Obamine administracije[17], iako seže barem do sredine 1990 - ih kada se taj izraz koristio Komisija lokalne samouprave.[18]

Kuća u stilu Ki-Zapad u Balduin Parku, Florida

Časopis oomph raspravljao je o širenju "urbanizma" u članku iz 2011.pod naslovom "kratki vodič za 60 najnovijih urbanizma".[19]Nekoliko novih urbanista populariziralo je terminologiju pod pokroviteljstvom novog urbanizma, uključujući održivi urbanizam i taktički urbanizam[20] (gerilski urbanizam može se smatrati podskupom). Izraz "Taktički urbanizam" skovao je Francuz Michel de Sertau 1968.godine, a oživio ga je 2011. Novi urbanist Mike Laidon i koautori priručnika za taktički urbanizam.[21] 2011. godine Andres Duani napisao je knjigu u kojoj je koristio izraz "Agrarni urbanizam" za opisivanje smjera novog urbanističkog urbanog dizajna usmjerenog na poljoprivredu.[22] U 2013. godini grupa novih urbanista predvođena suosnivačem MK Andres Duani započeo istraživački projekt pod nazivom "vitki urbanizam"[23], koji je trebao biti most između taktičkog urbanizma i novog urbanizma.

Ostali pojmovi pojavili su se kao odgovor na novi urbanizam koji je trebao pružiti kontrast, alternativu ili poboljšanje novog urbanizma. Neki od tih pojmova uključuju svakodnevni urbanizam profesori s Harvarda Margaret Croford, John Chase i John Caliski, [24] Ekološki urbanizam i pravi urbanizam arhitekta Bernarda Ziskoviča. Krajobrazni urbanizam popularizirao ga je Charles Valdheim, koji ga je u svojim predavanjima na Harvardskom sveučilištu nedvosmisleno definirao kao suprotnost Novom urbanizmu.[25] Krajobrazni urbanizam i njegove pritužbe, uredili Andres Duani i Emilie talen, posebno su se bavili napetostima između ova dva pogleda na urbanizam.[26]

Organizacije[uredi | uredi kôd]

Nova urbana četvrt Sv- Eriksomradet u Stockholmu, Švedska izgrađen 1990-ih.(Više slika)

Glavna organizacija koja promiče novi urbanizam u Sjedinjenim Državama je Kongres za novi urbanizam (CNU).Kongres za novi urbanizam vodeća je organizacija koja promiče razvoj prohodnih, višenamjenskih, održivih zajednica i zdravijih životnih uvjeta. Članovi A. M.-A promiču načela A. M.-ove povelje i obilježja novog urbanizma, uključujući:

  • Ulice pogodne za život smještene u kompaktnim, prohodnim četvrtima.
  • Širok izbor smještaja za ljude različite dobi i razine dohotka.
  • Do škola, trgovina i drugih obližnjih odredišta može se doći pješice, biciklom ili javnim prijevozom.
  • Životni afirmirajući javni prostor ljudske razmjere, gdje prikladno dizajnirane zgrade definiraju i oživljavaju ulice i druge javne prostore.

CNU se sastaje svake godine od 1993. kada su održali svoju prvu opću skupštinu u Aleksandriji, Virginia, s otprilike stotinu sudionika. Do 2008. Kongres je privlačio dvije do tri tisuće sudionika na godišnje sastanke.

CNU je počeo formirati lokalne i regionalne ogranke oko 2004. osnivanjem ogranaka Nove Engleske i Floride.[27] Do 2011. bilo je 16 službenih ogranaka i još 7 interesnih skupina. Od 2013. Kanada je domaćin dvama ograncima CNU-a, jednom u Ontariju (CNU Ontario) i jednom u Britanskoj Kolumbiji (Cascadia) koja također uključuje dio sjeverozapadnih američkih država.

Dok CNU ima međunarodno sudjelovanje u Kanadi, sestrinske organizacije osnovane su u drugim područjima svijeta uključujući Vijeće za europski urbanizam (CEU),[28] Pokret za izraelski urbanizam (MIU) i Australsko vijeće za novi urbanizam.

Do 2002. poglavlja Studenti za novi urbanizam počela su se pojavljivati ​​na sveučilištima, uključujući Savannah College of Art and Design, Sveučilište Georgia, Sveučilište Notre Dame i Sveučilište Miami. Godine 2003. skupina mlađih stručnjaka i studenata sastala se na 11. kongresu u Washingtonu, D.C., i započela s razvojem "Manifesta sljedeće generacije novih urbanista". Sljedeća generacija novih urbanista održala je svoju prvu veliku sjednicu sljedeće godine na 12. sastanku CNU-a u Chicagu 2004. Grupa se nastavila sastajati jednom godišnje od 2014. s fokusom na mlade stručnjake, studente, pitanja novih članova i osiguravanje protok svježih ideja i različitih gledišta unutar Novog urbanizma i CNU-a. Spinoff projekti sljedeće generacije novih urbanista uključuju publikaciju Living Urbanism koja je prvi put objavljena 2008. i prvi Vodič za taktički urbanizam.[29]

CNU je iznjedrio publikacije i istraživačke grupe. Publikacije uključuju New Urban News i New Town Paper. Istraživačke skupine osnovale su neovisne neprofitne organizacije za istraživanje pojedinačnih tema kao što su Institut za kodove temeljene na obrascima, Nacionalni institut Charrette i Centar za primijenjene transektne studije.

U Velikoj Britaniji Nova urbanistička načela i načela europskog urbanizma prakticiraju se i podučavaju Prince Foundation za izgrađeno okruženje. Također su dobili široku podršku u završnom izvješću Povjerenstvo za poboljšanje kvalitete gradnje, "Živjeti s ljepotom"i organizacije poput"Stvorite ulice".

Diljem svijeta, druge organizacije promiču novi urbanizam kao dio svojih nadležnosti, kao što su INTBAU, Vizija Europe, Vijeće za europski urbanizam i druge.

CNU i druge nacionalne organizacije također su uspostavile partnerstva sa grupama istomišljenika. Organizacije pod zastavom pametnog rasta također često surađuju s Kongresom za novi urbanizam. Osim toga, CNU je uspostavio partnerstva na određenim projektima kao što je rad s Vijećem za zelenu gradnju Sjedinjenih Država i Vijećem za obranu prirodnih resursa na razvoju LEED standarda za razvoj susjedstva, te s Institutom inženjera prometa na razvoju rješenja osjetljivih na kontekst (CSS ) Priručnik za dizajn.

Osnovan 1984. godine, Institut za more u Kanadi mala je neprofitna organizacija 501c3 koja promiče novi urbani pokret sa sjedištem u Seasideu na Floridi. Glavni cilj organizacije je nadahnuti zajednice pogodne za život koje se usredotočuju na održivost, povezanost i prilagodljivost zajedno s temeljnim načelima novog urbanizma.

Od 1993.godine, primorski institut dodjeljuje nagradu stručnjaku za planiranje ili arhitekturu. Nagrada se dodjeljuje profesionalcu koji je imao značajan utjecaj na to kako najbolje graditi i obnavljati gradove, odražavajući i promičući nova načela urbanističkog planiranja. [30]

Novi urbanist u nastajanju (MPN) osnažuje, uključuje, potiče i promiče ciljeve Povelje o novom urbanizmu.

Film[uredi | uredi kôd]

Filmski festival New Urbanism[31] održan je 2013. i 2014. u Los Angelesu kako bi se istaknuli filmovi i kratki filmovi o Novom urbanizmu i srodnim temama. Film Urbanized Garyja Hustwita iz 2011. prikazao je tadašnju predsjednicu odbora CNU-a Ellen Dunham-Jones[32] i druge urbane mislioce o međunarodnoj priči o urbanizaciji, uključujući napore New Urbanista u Sjedinjenim Državama.

Dokumentarac iz 2004. The End of Suburbia: Oil Depletion and the Collapse of the American Dream tvrdi da će iscrpljivanje nafte rezultirati propašću razvoja tipa širenja.[33]

Kritike[uredi | uredi kôd]

Novi urbanizam izvukao je i pohvale i kritike iz svih dijelova političkog spektra.[34] Kritiziran je i zbog toga što je shema društvenog inženjeringa i zbog toga što se ne bavi socijalnom jednakošću i zbog toga što ograničava privatno poduzetništvo i zbog toga što je deregulirajuća sila koja podržava razvojne programere iz privatnog sektora.

Novinar Alex Marshall osudio je novi urbanizam kao marketinšku shemu koja prepakira konvencionalno širenje predgrađa iza fasade nostalgičnih slika i praznih, aspirativnih slogana.[35] U članku iz 1996. u časopisu Metropolis, Marshall je osudio novi urbanizam kao "veliku prijevaru".[36] Napad se nastavio u brojnim člancima, uključujući kolumnu mišljenja u The Washington Postu u rujnu iste godine, [37] iu Marshallovoj prvoj knjizi, How Cities Work: Suburbs, Sprawl, and the Roads Not Taken. [38]

Kritičari su utvrdili da učinkovitost koja se tvrdi z anovo urbanističko rješenje razvoja mješovitih prihoda nema statistički dokaz.[39] Nezavisne studije podržale su ideju rješavanja siromaštva kroz razvoj mješovitih prihoda,[40][41] ali argument da novi urbanizam proizvodi takvu raznolikost je osporavan nalazima jedne zajednice u Kanadi.[42]

Neke su stranke kritizirale novi urbanizam jer se previše prilagođava motornim vozilima i ne ide dovoljno daleko u promicanju čišćih načina putovanja poput hodanja, vožnje biciklom i javnog prijevoza. Povelja novog urbanizma navodi da "zajednice trebaju biti dizajnirane za pješake i prolaznike, kao i za automobile".

Neki kritičari sugeriraju da bi zajednice trebale potpuno isključiti automobile u korist razvoja bez automobila. Steve Melia predlaže ideju "filtrirane propusnosti" (vidi Propusnost (prostorno i prometno planiranje)) koja povećava povezanost pješačke i biciklističke mreže što rezultira vremenskom i praktičnom prednošću u odnosu na vozače, dok još uvijek ograničava povezanost mreže vozila i time održavanje sigurnosnih prednosti slijepih ulica i potkovastih petlji u otporu protiv imovinskog kriminala.[43]

Kao odgovor na kritike o nedostatku dokaza o navodnoj ekološkoj koristi novog urbanizma, Vijeće za zelenu gradnju SAD-a, Vijeće za obranu prirodnih resursa i Kongres za novi urbanizam razvili su sustav ocjenjivanja ekološkog dizajna četvrti, LEED-ND. (CNU), [44] kako bi se kvantificirala održivost novog urbanističkog dizajna četvrti.[44] Novi urbanist i član odbora CNU-a Doug Farr napravio je korak dalje i skovao Održivi urbanizam, koji kombinira Novi urbanizam i LEED-ND za stvaranje prohodnog urbanizma s tranzitnim prometom sa zgradama i infrastrukturom visokih performansi.

Kritizirajući nedostatak dokaza za rezultate niskih emisija stakleničkih plinova, Susan Subak[45] je istaknula da, iako novi urbanizam naglašava prohodnost i raznolikost zgrada, veličina stanova, posebno nepostojanje velikih kuća, može odrediti uspješne, niske ugljike ishode na razini zajednice.

Novi urbanizam je kritiziran da je oblik centralno planiranog razvoja velikih razmjera, "umjesto da dopusti da inicijativu za izgradnju preuzmu sami krajnji korisnici". [46] Kritiziran je zbog tvrdnje univerzalna načela dizajna umjesto vođenja računa o lokalnim uvjetima.[47]

Primjeri[uredi | uredi kôd]

Sjedinjene Države[uredi | uredi kôd]

Novi urbanizam ima sve veći utjecaj na to kako i gdje gradske regije odlučuju rasti. Najmanje četrnaest inicijativa za planiranje velikih razmjera temelji se na načelima povezivanja transporta i politike korištenja zemljišta, te korištenja susjedstva kao temeljnog gradivnog elementa regije.Miami, Florida usvojio je najambiciozniji novi urbanistički plan temeljena reforma kodeksa zoniranja koju je još poduzeo veliki grad u SAD-u. [48]

Više od šest stotina novih gradova, sela i četvrti, slijedeći načela novog urbanizma, planirano je ili se trenutno gradi u SAD-u. U tijeku su stotine novih, manjih, urbanih i prigradskih projekata za ponovno uspostavljanje prohodnih ulica i blokova . U Marylandu i nekoliko drugih država, načela novog urbanizma sastavni su dio zakonodavstva o pametnom rastu.[potreban citat]

Sredinom 1990-ih, američko Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja (HUD) usvojilo je načela novog urbanizma u svom više milijardi dolara vrijednom programu za obnovu javnih stambenih projekata diljem zemlje. Novi urbanisti planirali su i razvili stotine projekata na ispunama. Većinu je potaknuo privatni sektor, ali mnogi su, uključujući HUD projekte, koristili javni novac.

Prospect New Town[uredi | uredi kôd]

Osnovan sredinom 1990-ih, Prospect New Town je prva potpuna nova urbanistička zajednica u Coloradu.[49]Graditelj Kiki Wallace radio je s tvrtkom Duany Plater Zyberk & Company na izgradnji četvrti od 13 hektara koja je prije bila farma drveća njegove obitelji. Trenutno u završnoj fazi razvoja, naselje bi trebalo imati oko 2000 stanovnika u 585 jedinica na 340 parcela. Razvoj uključuje središte grada isprepleteno sa središtem rezidencijalnog područja, s poslovnim prostorima od restorana do profesionalnih ureda. Ulice su orijentirane tako da se maksimalno pruža pogled na planine, a tradicionalno središte grada udaljeno je ne više od pet minuta hoda od bilo kojeg mjesta u susjedstvu.[potreban citat]

Sveučilište u Memphisu[uredi | uredi kôd]

Godine 2010. University Place u Memphisu, Tennessee, postao je druga četvrt s LEED certifikatom Vijeća za zelenu gradnju SAD-a (USGBC). Standardi LEED ND (razvoj susjedstva) integriraju načela pametnog rasta, urbanizma i zelene gradnje i razvijeni su kroz suradnju između USGBC, Kongresa za novi urbanizam i Vijeća za obranu prirodnih resursa. University Place, koji je razvio McCormack Baron Salazar, je 405 jedinica, 12 hektara, mješovitih prihoda, mješovite namjene, višegeneracijska, HOPE VI grant zajednica koja je revitalizirala ozbiljno ugroženo javno stambeno mjesto Lamar Terrace.[50]

Cotton District[uredi | uredi kôd]

Cotton District u Starkvilleu, Mississippi, bio je prvi novi urbanistički razvoj, započet 1968. mnogo prije nego što je organiziran pokret novog urbanizma.[51] Okrug graniči s državnim sveučilištem Mississippi i uglavnom se sastoji od stambenih jedinica za iznajmljivanje za studente, zajedno s restoranima, barovima i trgovinama. Cotton District je dobio ime jer je izgrađen u blizini stare tvornice pamuka.[potreban citat]

Obala[uredi | uredi kôd]

Obala, Florida, prvi potpuno novi urbanistički grad, započeo je razvoj 1981. na 32 hektara obale Floride Panhandle. Bio je predstavljen na naslovnici Atlantic Monthlyja 1988. godine, kada je dovršeno samo nekoliko ulica, a postao je međunarodno poznat po svojoj arhitekturi, kao i kvaliteti svojih ulica i javnih prostora.[52]

Seaside je danas turistička destinacija, a pojavila se u filmu The Truman Show (1998). Parcele su početkom 1980-ih prodane za 15.000 dolara. Nešto više od desetljeća kasnije, sredinom 1990-ih, cijena je eskalirala na oko 200.000 američkih dolara. Danas se većina parcela prodaje za više od milijun dolara, a neke kuće dosežu čak 5 milijuna dolara.[potreban citat]

Muellerova Zajednica[uredi | uredi kôd]

Zajednica Mueller nalazi se na 280 hektara bivše općinske zračne luke Robert Mueller u Austinu, Teksas, koja je zatvorena 1999. Prema investitoru, vrijednost razvoja Mueller po završetku bit će 1,3 milijarde dolara, a sadržavat će 4,2 milijuna četvornih stopa (390.000 m2) nestambenog razvoja, 650.000 četvornih stopa (60.000 m2) maloprodajnog prostora, 4.600 domova i 57 hektara otvorenog prostora. Procjenjuje se da će do završetka izgradnje biti otvoreno oko 10.000 stalnih radnih mjesta. Zajednica Mueller također ima više električnih automobila po glavi stanovnika nego bilo koja druga četvrt u Sjedinjenim Državama – činjenica koja se djelomično može pripisati programu poticaja.

Stapleton[uredi | uredi kôd]

Mjesto bivše međunarodne zračne luke Stapleton u Denveru i Aurori, Colorado, zatvorene 1995., sada ponovno razvija Forest City Enterprises.[53] Očekuje se da će Stapleton biti dom za najmanje 30.000 stanovnika, šest škola i 2 milijuna četvornih stopa (190.000 m2) maloprodaje. Izgradnja je započela 2001. godine.[54][55] Nedavno je otvoren Northfield Stapleton, jedan od najvećih maloprodajnih centara u razvoju.

San Antonio[uredi | uredi kôd]

Godine 1997. San Antonio, Teksas, kao dio novog glavnog plana, stvorio je nove propise nazvane Unified Development Code (UDC), pod velikim utjecajem novog urbanizma. Jedna značajka UDK-a je šest jedinstvenih obrazaca razvoja zemljišta koji se mogu primijeniti na određene okruge: razvoj očuvanja; Razvoj komercijalnog centra; Razvoj ureda ili institucionalnog kampusa; Razvoj komercijalne rekonstrukcije; Tradicijski razvoj susjedstva; i razvoj usmjeren na tranzit. Svaki okrug ima posebne standarde i propise o dizajnu. Šest razvojnih obrazaca stvoreno je da odražava postojeće razvojne obrasce.[56]

Mountain House[uredi | uredi kôd]

Mountain House, jedan od najnovijih novih urbanističkih projekata u Sjedinjenim Državama, novi je grad smješten u blizini Tracyja u Kaliforniji. Izgradnja je započela 2001. Planinska kuća sastojat će se od 12 sela, svako sa svojom osnovnom školom, parkom i komercijalnim prostorom. Osim toga, budući željeznički kolodvor, tranzitni centar i autobusni sustav planirani su za Mountain House.[potreban citat]

Mesa del Sol[uredi | uredi kôd]

Mesa del Sol, Novi Meksiko—najveći novi urbanistički projekt u Sjedinjenim Državama—dizajnirao je arhitekt Peter Calthorpe, a razvija ga Forest City Enterprises. Mesa del Sol može potrajati pet desetljeća da dostigne potpunu izgradnju, a tada bi trebala imati: 38.000 stambenih jedinica, u kojima živi 100.000 stanovnika; industrijski uredski park od 570 hektara; četiri gradska središta; urbano središte; i središte grada koje bi predstavljalo grad blizanac unutar Albuquerquea

I'On[uredi | uredi kôd]

Smješten u Mount Pleasantu u Južnoj Karolini, I'On je tradicionalno naselje u susjedstvu, pomiješano s novom urbanističkom arhitekturom, odražavajući nacrte zgrada u obližnjim središtima Charlestona u Južnoj Karolini. Osnovan 30. travnja 1995., I'On je projektiran od strane urbanističkih tvrtki Dover, Kohl & Partners i Duany Plater-Zyberk & Company, a trenutno ima više od 750 obiteljskih kuća. Značajke zajednice uključuju opsežne nogostupe, zajedničko javno zelenilo i parkove, staze i mrežu uskih ulica za smirivanje prometa. Većina domova mora imati prednji trijem ne manji 2,4 m dubine. Visine poda od 3,0 m, uzdignuti temelji i manje parcele daju zajednici gust, okomit osjećaj.[potreban citat]

Plantaža Haile[uredi | uredi kôd]

Plantaža Haile na Floridi je regionalni razvoj s 2600 kućanstava, 690 hektara jugozapadno od grada Gainesvillea, unutar okruga Alachua. Haile Village Center tradicionalno je središte četvrti unutar naselja. Izvorno je započeto 1978., a dovršeno 2007. Osim 2600 domova, četvrt se sastoji od dva trgovačka centra (jedno usko ulično selo u Novoj Engleskoj, a drugo trgovački centar s mješovitom robom), kao i dvije javne osnovne škole i golf teren s 18 rupa [potreban citat]

Celebration, Florida[uredi | uredi kôd]

U lipnju 1996. Walt Disney Company predstavila je svoj grad Celebration od 2000 hektara, blizu Orlanda, Florida. Celebration je otvorio svoje središte grada u listopadu 1996., oslanjajući se uvelike na iskustva Seasidea, čije je središte grada bilo gotovo dovršeno. Disney izbjegava oznaku New Urbanism, nazivajući Celebration jednostavno "gradom". [potreban citat]

Celebration's Downtown postao je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u tom području, čineći zajednicu izlogom novog urbanizma kao glavnim primjerom stvaranja "osjećaja mjesta".[57]

Jersey City[uredi | uredi kôd]

Izgradnja lake željeznice Hudson Bergen u okrugu Hudson, New Jersey, potaknula je razvoj orijentiran na tranzit. U Jersey Cityju planiraju se najmanje tri projekta za transformaciju brownfield lokacija, od kojih su dva zahtijevala sanaciju toksičnog otpada od strane prethodnih vlasnika:

  • Beifront, gdje se nekada nalazila tvornica Honeywell je parcela površine 40 hektara na rijeci Hackensack u blizini planiranog zapadnog kampusa Sveučilišta New Jersey-a
  • Canal Crossing, nazvan po bivšemMorris Canal, jednom djelomično u vlasništvu PPG Industries i predstavlja područje 47 hektara zapadno odDržavnog parka slobode.
  • Luka slobode nalazi se na sjevernoj strani Morrisovog kanala.

Old York Village, Chesterfield Township, New Jersey[uredi | uredi kôd]

Slabo razvijena poljoprivredna općina Chesterfield u New Jerseyu pokriva otprilike 56,0 km2; 5600 hektara i od 1970-ih je očuvanje poljoprivrednog zemljišta postalo prioritet. Chesterfield je trajno očuvao više od 28 km2; 2.800 hektara poljoprivrednog zemljišta kroz državne i okružne programe i program prijenosa kredita za razvoj na razini cijele općine koji usmjerava budući rast na određeno "područje primanja" poznato kao Old York Village. Old York Village je neotradicionalni, novi urbanistički grad na2,3 km2; 230 hektara, koji uključuje različite tipove stanovanja, komercijalne objekte u susjedstvu, novu osnovnu školu, civilne namjene te aktivne i pasivne otvorene prostore s očuvanim poljoprivredno zemljište koje okružuje planirano selo. Izgradnja je započela početkom 2000-ih i značajan postotak zajednice sada je dovršen. Old York Village je dobitnik Nacionalne nagrade za izvanredno planiranje Američke udruge za planiranje 2004.[58][59][60]

Civita[uredi | uredi kôd]

Civita je održivo, tranzitno orijentirano selo od 93 hektara u izgradnji u području Mission Valley u San Diegu, Kalifornija, Sjedinjene Države. Smješteno na mjestu bivšeg kamenoloma, naselje u urbanom stilu organizirano je oko društvenog parka koji se spušta niz terasasto imanje.[[61]Razvojni planovi Civite pozivaju na 28 hektara parkova i otvorenog prostora, 4.780 rezidencija (uključujući približno 478 pristupačnih jedinica), maloprodajni centar od približno 45.000 m2 i 39.000 m2 za ured/poslovni kampus.[62][63]

Sudberry Properties, developer Civite, uključio je brojne prakse zelene gradnje u dizajn Civite.[64] Godine 2009. Civita je postigla zlatnu ocjenu Stage 1 za pilot 2009 LEED-ND (Neighborhood Development) Vijeća za zelenu gradnju SAD-a i primila nagradu guvernera Kalifornije za ekološko i gospodarsko vodstvo.[65][66] Godine 2010. Civita je proglašena kalifornijskom katalizatorskom zajednicom od strane Kalifornijskog odjela za stambena pitanja i razvoj zajednice kako bi podržala inovacije i testirala održive strategije koje odražavaju međuovisnost okoliša, gospodarstva i zdravlja zajednice.[67]

Del Mar Station[uredi | uredi kôd]

Stanica Del Mar, koja je 2003. godine osvojila nagradu za Novu urbanističku povelju [68], je prometno orijentiran razvoj koji okružuje istaknutu stanicu metroa na liniji Gold Line koja povezuje Los Angeles i Pasadenu. Smješten na južnom rubu središta Pasadene, služi kao ulaz u grad s 347 stanova, od kojih je 15% pristupačnih jedinica. Otprilike 1.900 m2 maloprodaje povezano je s mrežom javnih trgova, pasea i privatnih dvorišta. Projekt od 1,4 hektara vrijedan 77 milijuna američkih dolara nalazi se iznad podzemne garaže za 1200 automobila na više razina, sa 600 mjesta namijenjenih prijevozu. Laka željeznica s pravom prolaza, prikazana kao javna ulica, presijeca mjesto. Dizajnirali su ga Moule & Polyzoides.[69][70]

Norfolk, VA, East Beach[uredi | uredi kôd]

East Beach u Norfolku, VA, dizajnirana je i izgrađena u stilu tradicionalnih sela na atlantskoj obali. Glavni plan za East Beach razvio je u stilu "novog urbanizma" svjetski poznati TND glavni planer Duany Plater-Zyberk. Novoizgrađene kuće odražavaju tradicionalne klasične detalje i proporcije domova Tidewater Virginia, a izgrađene su od materijala koji će izdržati test vremena i sile Majke Prirode i zaljeva Chesapeake.[71]

Ostale zemlje[uredi | uredi kôd]

Novi urbanizam usko je povezan s pokretom urbanih sela u Europi. Oba su se dogodila u slično vrijeme i dijele mnoga ista načela iako urbana sela imaju naglasak na tradicionalnom gradskom planiranju. U Europi su mnoga braon-field područja preuređena od 1980-ih slijedeći modele tradicionalnih gradskih četvrti, a ne modernističke modele. Jedan primjer koji se dobro promiče je Poundbury u Engleskoj, prigradsko proširenje grada Dorchester, koje je izgrađeno na zemljištu u vlasništvu Vojvodstva Cornwalla pod nadzorom princa Charlesa. Izvorni glavni plan dizajnirao je Leon Krier. Izvješće provedeno nakon prve faze izgradnje pokazalo je visok stupanj zadovoljstva stanovnika, iako težnje da se smanji ovisnost o automobilu nisu bile uspješne. Rastuće cijene kuća i percipirana premija učinili su stanove na otvorenom tržištu nedostupnima mnogim lokalnim ljudima.[72]

Vijeće za europski urbanizam (CEU), osnovano 2003., dijeli mnoge iste ciljeve kao i američki novi urbanisti. CEU-ova Povelja razvoj je Kongresa za Novu urbanističku povelju revidirana i reorganizirana kako bi se bolje povezala s europskim uvjetima. Australska organizacija, Australian Council for New Urbanism, od 2001. vodi konferencije i događanja za promicanje novog urbanizma u toj zemlji. Novozelandski Protokol o urbanističkom dizajnu izradilo je Ministarstvo okoliša 2005.

U svijetu postoji mnogo razvoja koji u većoj ili manjoj mjeri slijede nove urbanističke principe:

Europa[uredi | uredi kôd]

  • Le Plessis-Robinson, primjer neotradicionalizma 21. stoljeća, [73] na jugozapadu Pariza. Ovaj grad je u procesu transformacije, uništavajući stare moderne zgrade nalik blokovima i zamjenjujući ih tradicionalnim zgradama i kućama u jednom od najvećih svjetskih projekata s Val d'Europe. Godine 2008. grad je nominiran za najbolji arhitektonski projekt Europske unije. [74]
  • Poundbury, u Dorsetu, Engleska, je neotradicionalističko urbano proširenje usmjereno na visokokvalitetno urbano područje i izražavanje tradicionalnih načina urbanog ili seoskog života. [75]
  • Tornagrain, između Invernessa i Nairna, Škotska, Dizajn se temelji na tradiciji arhitekture i planiranja gorja i ostatka Škotske. [76]
  • Val d'Europe, istočno od Pariza, Francuska. Razvijen od strane Disneyland Resorta u Parizu, ovaj je grad svojevrsni europski pandan Walt Disney World Celebration Cityju.
  • Jakriborg, u južnoj Švedskoj, nedavni je primjer novog urbanističkog pokreta.
  • Brandevoort, u Helmondu, u Nizozemskoj, novi je primjer novog urbanističkog pokreta.
  • Četvrt Sankt Eriksområdet u Stockholmu, Švedska, izgrađena 1990-ih.
  • Ostali razvoji mogu se pronaći u Heulebrugu, dijelu Knokke-Heista, u Belgiji, i Fonti di Matilde u San Bartolomeu (izvan Reggio Emilia ), [77] Italija .
  • Kartanonkoski, u Vantai, Finska, jedini je primjer neotradicionalne arhitekture u Finskoj implementiran u većem opsegu. Područje ima oko 4000 stanovnika, a njegova je arhitektura uglavnom nastala pod utjecajem nordijskog klasicizma .

Amerike[uredi | uredi kôd]

  • Mahogany Bay Village, Belize, je novo urbano područje Zajednice 24-hectare (59-acre) na otoku ambra kei, Belize.
  • Orchid Bay, Belize, jedan je od najvećih novih urbanih projekata u Srednjoj Americi i Karibima.
  • Las Catalinas, Costa Rica,,- obalni grad u provinciji Guanacaste na sjeverozapadu Kostarike. Zamišljen kao kompaktan, prohodan grad na plaži, Las Catalinas osnovan je 2006. godineCharles Breweri apsorbirao je mnoge principe novog urbanizma.
  • McKenzie grad - ovo je novi urbani razvoj koji je tvrtka započela 1995. godine Carma Developers LP u Calagary.
  • Cornell, unutar grada Markhama, Ontario, dizajniran je s pješačkim četvrtima, gustoćom koja podržava javni prijevoz, različitim vrstama stanovanja i maloprodajom[78]
  • Novi Amherst je novi urbanistički razvoj u gradu Cobourg, Ontario.
  • UniverCity, pored kampusa Sveučilišta Simon Fraser na planini Burnaby u Burnabyju, Britanska Kolumbija, održiva je zajednica koja je dizajnirana da bude prohodna, gusta i dobro povezana s mrežama javnog prijevoza.
  • Mount Pleasant Village u gradu Brampton, Ontario dizajniran je kao četvrt mješovite namjene koja okružuje željezničku stanicu i sa središnjim trgom.

Azija[uredi | uredi kôd]

Promet na Lornie Roadu, Singapur.
  • Strukturalni plan za Thimphu, Butan, slijedi načela inteligentnog urbanizma, koji dijele temeljne aksiome s novim urbanizmom.

Afrika[uredi | uredi kôd]

Postoji nekoliko takvih razvoja u Južnoj Africi. Najznačajniji je Melrose Arch u Johannesburgu. Triple Point je usporedivi kompleks mješovite namjene u istočnom Londonu, u pokrajini Istočni Cape. Razvoj, najavljen 2007. godine, obuhvaća 30 hektara. Sastoji se od tri apartmanska naselja zajedno s više od 30 stambenih jedinica te 20.000 m2 stambenog i poslovnog prostora. Razvoj se procjenjuje na preko 2 milijarde R (250 milijuna USD).[79] Bilo je slučajeva u kojima su tržišne sile urbanog propadanja pomiješane s novim urbanizmom u afričkim gradovima.[80] To je dovelo do oblika prigradskog razvoja mješovite namjene koji ne promiče hodanje.[81][82]

Australia[uredi | uredi kôd]

Većina novogradnja na rubovima velikih australskih gradova je glavni plan, često vođen izričito načelima novog urbanizma. Odnos između stanovanja, centara aktivnosti, prometne mreže i ključne društvene infrastrukture (sportski objekti, knjižnice, društveni centri itd.) definiran je u fazi planiranja strukture.[83]

  • Jindee, zapadna Australija, novi obalni razvoj sjeverno od Pertha koji je dizajniran korištenjem pametnog koda.[84]
  • Selo Tullimbar, Novi Južni Wales, novo je naselje koje slijedi načela novog urbanizma.[85]

Još jedan važan čimbenik ili načelo novog urbanizma kojim se vode glavni australski gradovi je koliko se čini da je njihova cirkulacija stopala dobra, što je vođeno sustavima za pronalaženje puta koji se implementiraju. Kenneth B. Hall, Jr. i Gerald A. Porterfield rekli su u svojoj knjizi, "Zajednica po dizajnu," način da se postigne dobra cirkulacija je pažljivo razmotriti stvari kao što su pronalaženje puta, linije vidljivosti, prijelaz, vizualni tragovi i reference bodova.[86] Dizajn cirkulacije trebao bi raditi na stvaranju zanimljivog i informativnog sustava koji koristi suptilne elemente kao i tehničke.[87] Grad Port Philip, Australija, dobar je primjer pronalaženja puta gdje su osmislili sveobuhvatan sustav označavanja pješaka, posebno za svoja lokalna područja St Kilda, South Melbourne i Port Melbourne.[88][89]

Gradski sustav za pronalaženje puta sastoji se od 26 individualno dizajniranih ploča koje su postavljene na nekim glavnim ulicama kao što su St Kilda i St Kilda East, povezujući St Kilda Junction i stanicu Balaclava s obalom preko ulica Fitzroy, Carlisle i Acland.[90][91] Grad Port Philip također je stvorio sustave za označavanje smjera koji koristi već postojeći ulični namještaj kao što su kante za smeće kako bi se osiguralo 130 pokazivača smjera diljem Port Melbournea.[92][93]

20-minutne četvrti[uredi | uredi kôd]

Melbourne je slijedio plan iz 2014. [94] pokretanjem 20-minutnih četvrti u siječnju 2018., s ciljem da se većina dnevnih potreba zadovolji unutar 20 minuta hoda od kuće, zajedno sa sigurnom vožnjom bicikla i mogućnostima javnog prijevoza.[95] Druga definicija koristi vrijeme potrebno za vožnju biciklom ili vožnju autobusom.[96] U Melbourneu je koncept pokrenut u predgrađima Croydon South, Strathmore i Sunshine West.[97] Koncept se od tada proširio na druge gradove, kao što su Singapur[98]i Hamilton na Novom Zelandu.[99] Kritičari su istaknuli da plan Melbournea isključuje radna mjesta i da je prethodni cilj za korištenje javnog prijevoza odložen.[100] Koncept je izjednačen s lokalizmom.[101]

Pogledaj ostalo[uredi | uredi kôd]

  • List of examples of New Urbanism

Urban planners, architects and New Urbanists[uredi | uredi kôd]

Vidi još: New Classical Architecture#New Classical Architects

Locations[uredi | uredi kôd]


Topics[uredi | uredi kôd]

Reference[uredi | uredi kôd]

  1. Caves, R. W. 2004. Encyclopedia of the City. Routledge. str. 491. ISBN 9780415252256
  2. Garde, Ajay. 2020. New Urbanism: Past, Present, and Future. Urban Planning. 5 (4): 453–463. doi:10.17645/up.v5i4.3478
  3. Kelbaugh, Douglas S. 2002. Repairing the American Metropolis: Common Place Revisited. Seattle: University of Washington Press. 161.
  4. Urbanism Principles. www.newurbanism.org. Pristupljeno 20. siječnja 2016.
  5. Wear, Andrew. 16. veljače 2016. Planning, Funding and Delivering Social Infrastructure in Australia's Outer Suburban Growth Areas. Urban Policy and Research. 34 (3): 284–297. doi:10.1080/08111146.2015.1099523
  6. Kunstler, James Howard. 1998. Home from nowhere: remaking our everyday world for the twenty-first Century. A Touchstone book. New York, NY: Simon & Schuster. p.28.
  7. David Gordon and Shayne Vipond: "Gross Density and New Urbanism: Comparing Conventional and New Urbanist Suburbs in Markham, Ontario". Journal of the American Planning Association, 1939-0130, Volume 71, Issue 1, 2005, pages 41–54
  8. Reid, Barton. 1985. The New Urbanism as a Way of Life: The Relationship Between Inner City Revitalization in Canada and the Rise of the New Middle Class. ISBN 9780315148628. Pristupljeno 6. rujna 2014.
  9. Meinig, Donald. 1986. The Shaping of America: A Geographical Perspective on 500 Years of History, Volume 2. Yale University Press. str. 255. ISBN 978-0-300-17394-9. Pristupljeno 6. rujna 2014.
  10. Urban Design Update: Newsletter of the Institute for Urban Design, Volumes 7–15. Institute for Urban Design. 1991. Pristupljeno 6. rujna 2014.
  11. Principles – Local Government Commission. Local Government Commission
  12. The Canons of Sustainable Architecture and UrbanismArhivirana inačica izvorne stranice od 25. lipnja 2014. (Wayback Machine) |date=October 8, 2014
  13. Cozens, Paul Michael. 2008. New Urbanism, Crime and the Suburbs: A Review of the Evidence. Urban Policy and Research. 26(4):429–444.
  14. Archived copy (PDF). facweb.arch.ohio-state.edu. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 14. prosinca 2005. Pristupljeno 22. svibnja 2022.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  15. Leinberger, Christopher. 2009. The Option of Urbanism. Island Press. District of Columbia. ISBN 978-1-59726-137-1
  16. Does China's Urbanization Spell Doom or Salvation? Peter Calthorpe Weighs In ... ArchDaily. 2. kolovoza 2013.
  17. President Obama's Transportation Bill Prioritizes Livability, High-Speed Rail – Streetsblog USA. 4. svibnja 2011.
  18. About the Event. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. listopada 2014.
  19. Barnett, Jonathan. Travanj 2014. A Short Guide to 60 of the Newest Urbanisms. 77 (4): 19–21. Pristupljeno 23. listopada 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  20. The Official Guide to Tactical Urbanism. CityLab. 2. ožujka 2012.
  21. Tactical urbanism: Citizen projects go mainstream. CBS News. 1. svibnja 2014.
  22. Duany, Andres. 2011. Garden Cities: Theory & Practice of Agrarian Urbanism. The Prince's Foundation for the Built Environment. ISBN 978-1-906384-04-3
  23. Why Andrés Duany Is So Focused on Making 'Lean Urbanism' a Thing. CityLab. 14. ožujka 2014.
  24. Chase, John. 1999. Everyday Urbanism. The Monacelli Press. ISBN 978-1-885254-81-8
  25. Mehaffy, Michael. The Landscape Urbanism: Sprawl in a Pretty Green Dress?. Planetizen
  26. Landscape Urbanism and its Discontents. New Society Publishers
  27. Home – Congress For The New Urbanism Florida Chapter. Congress For The New Urbanism Florida Chapter
  28. C.E.U. Council for European Urbanism
  29. Tactical Urbanism Materials Guide – Your resource for getting TU Projects done in your community!
  30. http://viemagazine.com/article/the-seaside-prize-returns/
  31. New Urbanism Film Festival
  32. About Urbanized. Gary Hustwit. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. listopada 2014. Pristupljeno 22. listopada 2014.
  33. http://www.endofsuburbia.com link to official website
  34. Sharifi, Ayyoob. Rujan 2015. From Garden City to Eco-urbanism: The quest for sustainable neighborhood development. Sustainable Cities and Society. 20: 1–16. doi:10.1016/j.scs.2015.09.002
  35. See, e.g., Alex Marshall, "Building New Urbanism: Less Filling, But Not So Tasty", Builder Magazine, 30 November 1999, p. ___. Print; archived on Marshall's web site, http://www.alexmarshall.org/2006/08/02/building-new-urbanism-less-filling-but-not-so-tasty/. Retrieved 1 November 2013.
  36. Alex Marshall, "Suburbs in Disguise", Metropolis Magazine, July 1996, p. 70, republished as "New Urbanism" in Busch, Akiko, ed., Design is ... Words, Things, People, Buildings and Places (New York:Metropolis Books/Princeton Architectural Press, 2002), p. 272; and as "Suburbs in Disguise" on Marshall's web site, http://www.alexmarshall.org/2007/08/31/suburbs-in-disguise/, retrieved 2 October 2013.
  37. Alex Marshall, "Putting Some 'City' Back In the Suburbs", The Washington Post, 1 September 1996, p. C1, print, https://www.washingtonpost.com/wp-srv/local/longterm/library/growth/solutions/nokent.htm; retrieved 2 October 2013.
  38. U. of Texas Press 2000.
  39. Popkin, S. et al. (2004) A Decade of HOPE VI. The Urban Institute
  40. Goetz, Edward G. (2003) Clearing the Way: Deconcentrating the Poor in Urban America, The Urban Institute Press: Washington, DC
  41. Chaskin, R.J., Joseph, M.L., Webber, H.S. (2007) The Theoretical Basis for Addressing Poverty Through Mixed-Income Development. Urban Affairs Review 42 (3): 369–409.
  42. Grant, J. and K. Perrott (2009) Producing diversity in a new urbanism community. Town Planning Review 80 (3): 267–289.
  43. "Neighbourhoods Should be Made Permeable for Walking and Cycling but not for Cars", Steve Melia, Local Transport Today, January 23, 2008
  44. LEED for Neighborhood Development (LEED-ND) | Congress for the New Urbanism. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. listopada 2014. Pristupljeno 22. listopada 2014.
  45. Subak, Susan. 2018. The Five-Ton Life. University of Nebraska Press
  46. "A brief history of Peer-to-peer Urbanism", Nikos Salingaros and Federico Mena-Quintero, October 2010
  47. Grant, J. (2006) Planning the Good Community: New Urbanism in Theory and Practice. London: Routledge
  48. Saving western Maryland before it's swallowed up. Siječanj 2005
  49. Story - Prospect New Town, Longmont, CO Homes. Prospect New Town (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 16. travnja 2023. Pristupljeno 24. lipnja 2019.
  50. Architecture Inc. Celebrates LEED-ND Certification of University Place in MemphisArhivirana inačica izvorne stranice od 7. srpnja 2015. (Wayback Machine), Multi Housing News, May 18, 2011.
  51. http://www.tndtownpaper.com/Volume4/new_towns_cotton_district.htm The Town Paper, Vol. 4, No. 1 — December 2001/ January 2002
  52. Hamer, David. 2000. Learning from the past: Historic Districts and the New Urbanism in the United States. Planning Perspectives. 15 (2): 107–122. doi:10.1080/026654300364047. S2CID 144859077
  53. Vincent, Roger and Groves, Martha (October 18, 2003) "L.A.'s Urban Model" Los Angeles Times. Retrieved 12 October 2016
  54. DSST Web site. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. siječnja 2020. Pristupljeno 6. lipnja 2023.
  55. https://www.usatoday.com/news/nation/2006-10-26-100-million_x.htm USA Today
  56. Greenburg, Ellen, 2004. Codifying New Urbanism: How to Reform Municipal Land Development Regulations. American Planning Association PAS Report Number 526
  57. Celebration Business Alliance, Sept 2010
  58. "Old York Village, Chesterfield Wins an American Planning Association Award for an Outstanding Project/ Program/ Tool"
  59. "Old York Village Implementing Smart Growth"Arhivirana inačica izvorne stranice od 1. listopada 2011. (Wayback Machine)
  60. "Master Plan Amendment: Township of Chesterfield"
  61. Sand and gravel quarry becoming a sustainable, urban village. U-T San Diego. Pristupljeno 16. travnja 2014.
  62. Kirk, Patricia. 19. travnja 2013. Civita: San Diego's New City within the City. Urban Land Magazine. Pristupljeno 16. travnja 2014.
  63. Leung, Lily. Mission Valley's 230-acre Civita to debut. San Diego Union-Tribune. Pristupljeno 16. travnja 2014.
  64. Newman, Morris. 28. veljače 2012. Terraced Living in a San Diego Quarry. New York Times. Pristupljeno 16. travnja 2014.
  65. Kirk, Patricia. 19. travnja 2013. Civita: San Diego's New City within the City. Urban Land Magazine. Pristupljeno 16. travnja 2014.
  66. McCandless, Catherine. No Longer Just A Hole In The Ground (PDF). Massachusetts Institute of Technology. Pristupljeno 16. travnja 2014.
  67. Catalyst Projects for California Sustainable Communities (PDF). California Department of Housing and Community Development. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 9. ožujka 2014. Pristupljeno 16. travnja 2014.
  68. "Charter Award Recipients", Congress for the New Urbanism (accessed 8 April 2015).
  69. Del Mar Station Transit Village. Moule & Polyzoides. Pristupljeno 8. listopada 2014.
  70. Del Mar StationArhivirana inačica izvorne stranice od 12. travnja 2015. (Wayback Machine), Congress for the New Urbanism, September 14, 2007.
  71. East Beach Norfolk – Luxury Condos, Villas, Waterfront Homes – A Simple Life on the Chesapeake Bay. Pristupljeno 22. veljače 2017.
  72. WATSON, G., BENTLEY, I., ROAF, S. and SMITH, P., 2004. Learning from Poundbury, Research for the West Dorset District Council and the Duchy of Cornwall. Oxford Brookes University.
  73. Le Plessis-Robinson: A Model for Smart Growth. Planetizen: The independent resource for people passionate about planning and related fields
  74. Jeunesarchi.com. www.jeunesarchi.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. srpnja 2007. Pristupljeno 22. svibnja 2022.
  75. Behind the Façade of Prince Charles's Poundbury. Architect. 3. prosinca 2013. Pristupljeno 7. studenoga 2016.
  76. http://www.tornagrain.com/ Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)
  77. Bontempi Selected Works. WTTW Chicago Public Media – Television and Interactive. 13. ožujka 2014.
  78. Is new urbanism the answer to suburbia's dying communities?. Canadian Geographic. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. studenoga 2010. Pristupljeno 31. siječnja 2011.
  79. "EAST LONDON GETS OWN MELROSE ARCH", eProp.co.za, 12 December 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. travnja 2015. Pristupljeno 17. siječnja 2013.
  80. Muzenda, Archimedes. 12. srpnja 2017. Debunking New Urbanism in Harare. African Urban Institute. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. rujna 2018.
  81. In search of a new African urbanism | Infrastructure news. www.infrastructurene.ws (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 31. svibnja 2017. Pristupljeno 7. rujna 2018.
  82. Viana. African City: towards a new paradigm –"chameleonic" urbanism for hybrid cities (PDF). African Perspectives Conference Proceedings
  83. Wear, Andrew. 16. veljače 2016. Planning, Funding and Delivering Social Infrastructure in Australia's Outer Suburban Growth Areas. Urban Policy and Research. 34 (3): 284–297. doi:10.1080/08111146.2015.1099523. S2CID 155633165
  84. Jindee. Studio LFA. Pristupljeno 13. siječnja 2022.
  85. Art, Screen. Tullimbar Village :: Wollongong NSW :: Contemporary Lifestyle Community. www.tullimbarvillage.com.au. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. svibnja 2015. Pristupljeno 29. svibnja 2015.
  86. Hall, Kenneth B. 2001. Community by Design. Gerald A. Porterfield. The McGraw-Hill Companies, Inc. str. 97. ISBN 007141794X
  87. Hall, Kenneth B. 2001. Community by Design. Gerald A. Porterfield. The McGraw-Hill Companies, Inc. str. 97. ISBN 007141794X
  88. Case study - Wayfinding signage. www.victoriawalks.org.au. Pristupljeno 28. travnja 2018.
  89. City of Port Phillip: Wayfinding - Studio Binocular. Studio Binocular (engleski). 9. veljače 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. travnja 2023. Pristupljeno 28. travnja 2018.
  90. Case study - Wayfinding signage. www.victoriawalks.org.au. Pristupljeno 28. travnja 2018.
  91. City of Port Phillip: Wayfinding - Studio Binocular. Studio Binocular (engleski). 9. veljače 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. travnja 2023. Pristupljeno 28. travnja 2018.
  92. Case study - Wayfinding signage. www.victoriawalks.org.au. Pristupljeno 28. travnja 2018.
  93. City of Port Phillip: Wayfinding - Studio Binocular. Studio Binocular (engleski). 9. veljače 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. travnja 2023. Pristupljeno 28. travnja 2018.
  94. Stanley, John; Stanley, Janet; Davis, Stephen. 23. ožujka 2015. Moving People: Connecting Neighbourhoods: The 20 minute city, Bus Industry Confederation Inc
  95. Department of Environment, Land. 20 minute neighbourhoods. www.planmelbourne.vic.gov.au (engleski). Pristupljeno 1. svibnja 2020.
  96. Stanley, John. 25. ožujka 2015. Connecting neighbourhoods: The 20 minute city. Bus and Coach Industry Policy paper 4
  97. 20-Minute Neighbourhoods (PDF). Victoria State Government. 2019. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 12. travnja 2023. Pristupljeno 6. lipnja 2023.
  98. Stanley, John; Hansen, Roz. People love the idea of 20-minute neighbourhoods. So why isn't it top of the agenda?. The Conversation (engleski). Pristupljeno 1. svibnja 2020.
  99. Hamilton Mode Shift Programme - 20 Minute City (PDF). Hamilton City Council. Ožujak 2020. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 3. prosinca 2021. Pristupljeno 6. lipnja 2023.
  100. Is the "20-minute city" mostly spin? – The Urbanist. blogs.crikey.com.au. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. svibnja 2021. Pristupljeno 1. svibnja 2020.
  101. Stanley, John; Stanley, Janet; Davis, Stephen. 23. ožujka 2015. Moving People: Connecting Neighbourhoods: The 20 minute city, Bus Industry Confederation Inc

Buduće čitanje[uredi | uredi kôd]

 


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]