Skenderbeg

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Gjergj Kastriotij
Skanderbegov muzej u utvrdi Krujë

Skenderbeg (Skanderbeg, alb. Gjergj Kastrioti , u narodnoj pjesmi u Hrvata: Juraj Kastriotić Skenderbeg; Kruje, 1405. - Lezha, 17. siječnja 1468.), povijesni nadimak albanskog junaka Gjergja Kastriotija (Gjergj Kastrioti Skënderbeu), albanski knez, koji je postao narodni heroj kroz svoju obranu Albanije od Osmanlija. Njegova sestra Marija je bila supruga crnogorskog vladara Stjepana Crnojevića i majka njegovog sina Ivana Crnojevića.


Skenderbeg u umjetnosti[uredi VE | uredi]

Opjevan je u narodnim pjesmama i obrađen u književnosti kao lik romantičnog borca za slobodu. Pored narodnih epskih pjesnika, i nekoliko europskih umjetnika u njegovom je liku pronašlo inspiraciju. Tako je Antonio Vivaldi napisao operu Skenderbeg. Veliki dio svoje knjige "Razgovor ugodni naroda slovinskoga" Skenderbegu je posvetio i hrvatski književnik fra Andrija Kačić Miošić, koji opisuje život Skenderbega kroz pjesme.[1]

Narodne priče[uredi VE | uredi]

Među Hrvatima na području Rame postoji narodna priča o tome da Jure Kastriotić vodi podrijetlo sa toga prostora, da se rodio i da je vodio boj protiv svog vlastitog brata, priča je zabilježena i u novijim vremenima. [2]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Skenderbeg koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Tank template.svg Nedovršeni članak Skenderbeg koji govori o vojnom zapovjedniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.