Slavko Kolar

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Slavko Kolar
Slavko Kolar, Cazma.JPG
Spomenik Slavku Kolaru u Čazmi.
Rođenje 1. prosinca 1891.
Palešnik pokraj Garešnice
Smrt 15. rujna 1963.
Zagreb
Zanimanje književnik i filmski scenarist

Slavko Kolar (Palešnik pokraj Garešnice, 1. prosinca 1893. - Zagreb, 15. rujna 1963.) hrvatski književnik i filmski scenarist. Najpoznatija djela su mu: Breza(kojeg je i sam režirao,uz pomoć redatelja Ante Babaje) i Svoga tela gospodar.

Završio je odjel za književnost i kroatistiku na Sveučilištu u zagrebu. Nakon povratka u rodni Palešnik napisao je roman Breza kojeg je napisao po istinitoj priči koja se tog ljeta dogodila u selu. Stekavši slavu romanom Breza vraća se u Zagreb gdje neko vrijeme predaje kroatistiku.U hrvatskoj je književnosti bilo relativno malo pisaca koji su u svoja književna djela unosili elemente humora i satire kao jednog posebnog vidnog kuta sagledavanja određenih društvenih zbivanja. U 19. stoljeću bilo ih je svega nekoliko: Stanko Vraz, Ante Kovačić i Silvije Strahimir Kranjčević napisali nekoliko uspjelih satiričnih ostvarenja, dok humorističkih elemenata nalazimo povremeno u djelima Janka Jurkovića, Vilima Korajca, Augusta Šenoe i Josipa Eugena Tomića. I to je sve. Zapravo, sve do pojave Slavka Kolara (1891.-1963.) i ne možemo govoriti o nekom piscu čije bi cjelokupno književno djelo bilo prožeto isključivo kategorijama humora i satire. A upravo po toj osobini Kolar se u hrvatskoj međunarodnoj književnosti izdvaja kao posve originalna literarna pojava: iako se tematika njegovih pripovjedaka u potpunosti uklapa u one najznačajnije tijekove hrvatske književnosti tridesetih godina kada je primarnu preokupaciju pisaca zaokupila problematika sela ili provincije s naglašenim socijalnim akcentom, Kolar se od ostalih svojih suvremenika razlikuje upravo po tom svom specifičnom pristupu toj istoj tematici.

Djela[uredi VE | uredi]

Slavko Kolar je za života objavio više od stotinu radova. U Sabranim djelima (izdanje Matice hrvatske iz 1970.) se brojkama navode:

Uz to je u njegovoj posmrtnoj ostavštini pronađeno dosta neobjavljenih materijala.

Literatura[uredi VE | uredi]

Zvonimir Kulundžić: Slavko Kolar i njegovo vrijeme, Zagreb, 1977.


Vidi još[uredi VE | uredi]