Wikipedija:Vlasništvo nad člancima

Izvor: Wikipedija
Ovo je smjernica Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.
↱
Pravila i smjernice
Pet stupova Wikipedije · Zanemarite sva pravila · Budite odvažni!
Univerzalni kodeks ponašanja
sva pravila i smjernice

Neki se suradnici ponašaju krajnje posesivno što se tiče materijala (bilo kategorija, predložaka, članaka, slika, eseja ili portala) kojim su doprinijeli rastu ovog projekta. Neki idu tako daleko da ih brane od svih uljeza. Jedna je stvar pokazati interes za određenu vrstu članaka koje održavate u svojim praćenim stranicama. Možda i jeste stručnjak ili vam je samo previše stalo do teme kojom se bavite na Wikipediji. No kada ova opreznost i budnost prijeđe granicu, onda pretjerujete. Vjerovanje da svaki članak ima svog vlasnika česta je pogreška mnogih suradnika koji doprinose na Wikipediji.

Ne možete zaustaviti svakoga na svijetu da uređuje "vaše" stvari, nakon što ste ih objavili na Wikipediji. Kao što pri svakom uređivanju stranice jasno stoji:

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati.

Ako se nađete u sukobu s drugim suradnicima oko brisanja, uklanjanja i ostalih promjena na članku, zašto ne uzmete malo slobodnog vremena i bavite se nečim drugim umjesto uređivanja? Ako izađete iz rasprave, možete značajno doprinijeti smirivanju same rasprave. Zatim se vratite, svježi i odmoreni, nakon tjedan dana. Ili, ako netko drugi izražava "vlasništvo" nad određenim člankom, možete to istaknuti na stranici za razgovor samog članka. Požalite se drugim suradnicima, ili razmislite o rješavanju sporova.

Iako pisanje nekog članka ne čini taj članak "vašim" ili "njegovim", i dalje je važno poštovati rad kolega suradnika. Pri uklanjanju većeg djela sadržaja, pogotovo sadržaja kojeg je pridonio jedan suradnik, važno je razmotriti poželjniji rezultat surađivanja sa tim suradnikom, a ne protiv njega ili nje – bez obzira "posjeduje" li on ili ona taj članak ili ne. Vidi Wikipedija:Wikibonton, WP:POINT i Wikipedija:Pretpostavite dobru namjeru.

Ne potpisujte ono što nije vaše[uredi kôd]

Nitko ne "posjeduje" ijedan dio ijednog članka. Iz tog razloga, nakon kreiranja članka, ne potpisujte članak. Kao zasluga, točne se izmjene svakog suradnika i njihova imena mogu vidjeti na stranici Stare izmjene, u samom članku.

S druge strane, kada dodajete komentare, pitanja, ili glasove na stranicama za razgovor ili u Kafiću, poželjno je "posjedovati" vlastiti tekst, te se iz tog razloga potpisujete na kraju komentara sa "~~~~" – bez razmaka, bez zagrada, bez navodnika, bez ičega – samo s četiri tilde, bilo gdje u wikitekstu. Radi pojedinih dopuštenja i zabrana, novim se suradnicima preporučuje Wikipedijin uvodni tečaj. Što se postojećih stranica tiče, suradnik može dobiti predodžbu gdje je potpis poželjan ako obrati pozornost što su prijašnji suradnici činili na toj određenoj stranici.

Primjeri vlasništva[uredi kôd]

Događaji[uredi kôd]

  • Manja uređivanja koja se tiču pozadine, korištenja slike i pravopisa koja se osporavaju svakog dana. Suradnik može izjaviti ili ukazati da promjene prvo on/ona mora pregledati, a tek zatim dopustiti njihovo dodavanje u članak. Ovo ne uključuje pretjerane i neobične formatirane greške.
  • Promjene na članku višestrukih suradnika uklonjene su od strane istog suradnika dulji period vremena radi zaštite točno određene verzije članka, bila ona stabilna ili ne. Ovo ne uključuje uklanjanje vandalizama.
  • Suradnik se pojavljuje na stranicama za razgovor drugih suradnika u namjeri da ih obeshrabri od daljnjih uređivanja određenog članka. Rasprava može preuzeti različite oblike: može biti potpuno negativna, sadržavajući prijetnje i uvrede, često izbjegavajući glavnu temu sveukupnog uklanjanja. S druge strane, "vlasnik" može štititi druge suradnike, tvrdeći kako su njihove ideje zanimljive, no nedostaje im dublje poznavanje članka kako bi ga mogli dalje uređivati.

Komentari[uredi kôd]

  • "Jesi li sposoban uređivati ovakav članak?"
  • "Uklanjam. Previše uređuješ. Možeš li malo usporiti?
  • "Očito nemaš nikakva iskustva iz prve ruke s grafičkim elementima."

Vrste vlasništva[uredi kôd]

Postoje dvije česte vrste sukoba oko vlasništva između suradnika: oni koji uključuju primarne uređivače i sukobe oko vlasništva koji uključuju višestruke uređivače.

Primarni uređivači[uredi kôd]

Primarni uređivač je suradnik koji za sebe preuzima vlasništvo nad određenim člankom putem stranice za razgovor o članku s preglednim uvodom koji informira čitatelje o tome. Uvijek izbjegavajte optužbe, napade, i nagađanja koja se tiču motivacije uređivača. Ako je potrebno ignorirajte napade koji su upućeni u odgovoru na sumnju. Ako se isto ponašanje nastavi, problem može zahtijevati sređivanje razmirica, no važno je napraviti dobar pokušaj komunikacije s uređivačem na stranici za razgovor o članku prije posredovanja.

U mnogim slučajevima (no ne u svim), primarni uređivači uključeni u raspravu su i primarni autori određenog članka, te treba imati na umu da bi takvi suradnici mogli biti stručnjaci u njihovom području i imaju iskreno zanimanje u održavanju kvalitete članka i očuvanju njegove točnosti. Suradnici ovakvog tipa često su dobrodošli u raspravama, pa će jednostavna izmjena ideja obično riješiti problem vlasništva. Ako suradnik nastavi biti agresivno nastrojen, vrši osobne napade ili kreće u ratove naizmjeničnog uklanjanja, pokušajte ignorirati razorno ponašanje komentiranjem teme na stranici za razgovor. Ako se pitanje vlasništva nastavi nakon rasprave, smirivanje razmirica bi moglo biti potrebno, no bar će jedan suradnik pokušati srediti problem sa primarnim uređivačem. Česta reakcija primarnog uređivača na pitanje vlasništva jest prijetnja napuštanja čitavog projekta. Budući da politika vlasništva potiče odlazak takvih suradnika na odmor, moglo bi biti mudro ostaviti ih da odu, a zatim da se vrate kada budu spremni.

Višestruki uređivači[uredi kôd]

Sudjelovanje višestrukih uređivača, od kojih svaki brani vlasništvo onog drugog, može biti izrazito složeno. Najjednostavniji scenarij uključuje dominantnog primarnog uređivača kojeg brane ostali uređivači, osnažujući vlasništvo prethodno spomenutog. Kao i prije, potrebno je držati se teme, a ne radnji uređivača. Ako to ne uspije, potrebno je pronaći zaključak, no važno je komunicirati preko stranice za razgovor i pokušati sam riješiti problem prije no što eskalira.

Rješavanje pitanja vlasništva[uredi kôd]

I dok se prepoznavanje problema oko pitanja vlasništva može lako uvidjeti, mnogo je teže riješiti konflikte uz zadovoljene obje strane. Nekoliko jednostavnih strategija mogu biti od izrazite pomoći:

  • Ostanite smireni, pretpostavite dobru namjeru, i bez osobnih napada: optuživanjem drugih uređivača da posjeduju članak može zvučati agresivno, a može se protumačiti i kao osobni napad. Obratite se suradniku na civilan način, s istom količinom poštovanja koju biste i vi očekivali. Često, uređivači to i ne shvate, pa je od velike važnosti pretpostaviti dobru namjeru. Neki suradnici mogu misliti da čuvaju članak od vandalizama, i na promjene mogu reagirati s agresivnošću. Drugi mogu iskazivati svoju stranu gledišta, ne prepoznajući važnost NPOV-a.