Šeherezada Evliyaoğlu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Šeherezada Evliyaoğlu
Lik iz serije Tisuću i jedna noć
Premijera 7. studenoga 2006.
Glumi Bergüzar Korel
Broj epizoda 90 epizoda
Detalji
Alias Şehrazat Evliyaoğlu
Şehrazat Aksal
Šeherezada Aksal
Spol ženski
Starost 30 - ak godina
Zanimanje arhitektica
Brak(ovi) Ahmet Evliyaoğlu †
Onur Aksal
Djeca Kaan Evliyaoğlu (sin)
Rođaci Burhan Evliyaoğlu (bivši svekar)
Nadide Evliyaoğlu (bivša svekrva)
Ali Kemal Evliyaoğlu (bivši šogor)
Füsun Evliyaoğlu (bivša šogorica)
Buket Evliyaoğlu (nećakinja)
Burcu Evliyaoğlu (nećakinja)
Burçin Evliyaoğlu (nećakinja)
Adresa Istanbul
Vjera islam
Nacionalnost turska

Šeherezada Evliyaoğlu, poznata i kao Şehrazat Evliyaoğlu, Şehrazat Aksal ili Šeherezada Aksal izmišljeni je lik iz TV serije Tisuću i jedna noć. Utjelovila ju je glumica Bergüzar Korel.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Šeherezada Evliyaoğlu je talentirana arhitektica, zaposlena u velikoj građevinskoj tvrtci Binyapi, čiji su vlasnici Onur Aksal i Kerem İnceoğlu. Drugačija je od ostalih žena, ona plijeni ljepotom, posvećena je poslu i zahvaljujući njenom talentu tvrtka osvojila je prestižnu nagradu na natjecanju arhitekata i dobila izuzetno važan i skup projekt u Dubaiju.

No, Kaan, njen sin jedinac, boluje od izuzetno teške bolesti, leukemije, i da bi preživio potrebna mu je hitna operacija za koju je potrebno mnogo novca, kojeg ona nikako ne uspijeva skupiti. Tada se obrati Onuru Aksalu za pomoć, a on joj ponudi 150 000 $ u zamjenu da s njime provede jednu noć. Šeherezada isprva odbije, no kasnije prihvati ponudu.

Brak[uredi | uredi kôd]

Ahmet Evliyaoğlu[uredi | uredi kôd]

Ahmet Evliyaoğlu je Šeherezadin prvi suprug. Veoma su se voljeli. Njegova obitelj ju nikada nije prihvaćala i protivila se njihovoj vezi. Kada su se potajno vjenčali, Ahmetov otac Burhan Evliyaoğlu veoma se naljutio na njega, izbacio ga iz kuće i uopće nije razgovarao s njime, te je govorio da je za njega mrtav.

Šeherezada i Ahmet počeli su živjeti zajedno u malome stanu u Istanbulu. Šeherezada je zatrudnjela i rodila Ahmetu prvo dijete, sina Kaana. Godinu dana kasnije, Šeherzada i Ahmet su prvi puta posvađali. Izišao je i krenulo voziti automobil. Šeherezadi su zatim javili da joj je suprug poginuo u prometnoj nesreći.

Onur Aksal[uredi | uredi kôd]

Onura Aksala Šeherezada je upoznala radeći u tvrtci Binyapi. Tražeći novac za Kaanovu operaciju, Šeherezada se obratila Onuru za pomoć. On joj je ponudio 150 000 $ u zamjenu da provede s njim jednu noć. Isprva, ona je odbila, ali je na kraju ipak ponudila ponudu.

Onur ju je nekoliko puta zaprosio, no ona je isprva odbijala. Kada je konačno prihvatila ponudu, nekoliko je puta odustajala od vjenčanja. Na dan vjenčanja, Šeherezada je pobjegla jer je djevojka po imenu Žale slagala medijima da joj je Onur ponudio novac u zamjenu za jednu noć s njim, baš kao što je to on učinio Šeherezadi, što nije bila istina.

Nakon pomirenja, uslijedilo je preseljenje u Onurovu vilu s njegovom izvanbračnom kćeri Nilüfer. Onur i ona sve su više zbližavali i Šeherezada je zatrudnijela. Na dan vjenčanja, bili su presretni, pogotvo Šeherezada koja je bila veoma uzbuđena. Zaposlenica u tvrtci Binyapi tj. bivša djevojka Šeherezadinog pokojnog supruga Ahmeta Evliyaoğlua, dala joj je čaj za smirenje u kojem je zapravo bilo sredstvo koje je kod Šeherezade izazvalo pobačaj. Onur i na bili su veoma tužni zbog toga i nisu željeli razgovarati o tome. Ipak, nakon svih nedaća koje su proživjeli, njihova je veza ojačala te su na kraju bili beskrajno sretni.

Djeca[uredi | uredi kôd]

Kaan Evliyaoğlu[uredi | uredi kôd]

Kaan Evliyaoğlu Šeherezadin je sin jedinac kojeg je rodila Ahmetu. Obolio je od teške bolesti, leukemije, pa se Šeherezada veoma trudila skupiti novac potreban za njegovu operaciju. Zbog njega je s Onurom provela jednu noć. Kaan joj daje smisao života, dugo vremena živjela je samo zbog njega. Brine se o njemu i pazi da mu se ne dogodi nešto loše.

Nakon što je odlučila prihvatiti Onurovu ponudu za brak, bilo joj je vrlo važno da ga Kaan prihvati, što on isprva nije učinio. Kasnije su se počeli zbližavati, što je veoma usrećilo Šeherezadu.

Nilüfer Aksal[uredi | uredi kôd]

Nilüfer Aksal Onurova je izvanbračna kći za koju Šeherezada nije znala da postoji. Onur joj je neko vrijeme skrivao Nilüfer, no nakon što je čovjek koji je doveo djevojčicu u njihove živote pokucao Šeherezadi na vrata i ispričao joj istinu, bila je razočara Onurovim lažima i odlučila zajedno s Kaanom napustiti Onurov život.

Kada je Nilüfer krenula u školu, nitko se nije htio družiti s njome. Šeherezada joj je pomogla, govoreći ostaloj djeci u razredu kako je ona divna djevojčica, te je tako ujedno i zavoljela Nilüfer. Ubrzo su se jako zbližile i Šeherezada je sve više željela postati Nilüferina druga majka.

Prijatelji[uredi | uredi kôd]

Bennu Ataman[uredi | uredi kôd]

Bennu Ataman je Šeherezadina najbolja prijateljica. Upoznale su se nakon Ahmetove smrti i Bennu je Šeherezadi bila velika potpora i utjeha. Uvijek su razgovarale otvoreno i iskreno. Neko su vrijeme zajedno radile u tvrtci Binyapi. Posvađale su se nakon što se Šeherezada naljutila na nju jer joj je skrivala da Onur ima kćer.

Mihriban[uredi | uredi kôd]

Mihriban je žena koja je Kaanu donirala koštanu srž kako bi preživio i na tome joj je Šeherezada veoma zahvalna. Tješila ju je tijekom Kaanove operacije i oproravka, te ga prihvatila kao vlastitog sina.

Mihriban je rodom iz Azerbajdžana. Ondje joj je umro sin, te ju više ništa nije vezalo za domovinu. Šeherezada ju je pozvala da živi s njome u Istanbulu. Mihriban se tada brinula o Kaanu dok je Šeherezada radila, a kasnije se zaposlila u njenoj tvrtci. Među njima se razvijalo prijateljstvo i povjerenje.

Rodbina[uredi | uredi kôd]

Burhan i Nadide Evliyaoğlu[uredi | uredi kôd]

Burhan i Nadide Evliyaoğlu Ahmetovi su roditelji, te Šeherezadini bivši svekar i svekrva.

Burhan Evliyaoğlu Šeherezadin je bivši svekar koji se isprva protivio njenoj vezi s Ahmetom. Nije ju ni pokušao zavoljeti. Šeherezada ga je molila da spasi život Kaanu, svome unuku, plaćajući operaciju, ali je on odbio, govoreći kako Kaan nije njegov unuk. Tek je kasnije shvatio da je pogriješio, te počeo Šeherezadu nazivati kćeri. Veoma su se zavoljeli i Burhan je prihvatio Kaana kao unuka.

Nadide Evliyaoğlu Šeherezadina je svekrva koja ju nikada nije mrzila, samo se morala pretvarati jer bi se njen suprug Burhan u protivnome naljutio. Kako joj je on zabranio susrete sa sinom Ahmetom, Šeherezedom i Kaanom, Nadide se na dan Kaanova rođenja potajno iskrala iz kuće Evliyaoğlu, te otišla unuku i sinu u posjetu. To je učinila nekoliko puta nakon što je Šeherezada došla Burhanu tražeći novac za Kaanovu operaciju, te joj je darovala broš kako bi ga Šeherezada prodala i tako prikupila dio novca za sinovu operaciju.

Ali Kemal Evliyaoğlu[uredi | uredi kôd]

Ali Kemal Evliyaoğlu Ahmetov je brat i Šeherezadin bivši šogor. On ju također ispočetka nije prihvatio, te ju je na bratovu sprovodu optužio da je kriva za njegovu smrt. Kasnije joj se ispričao i svojim postupcima nastojao ispraviti pogreške.

Füsun Evliyaoğlu[uredi | uredi kôd]

Füsun Evliyaoğlu Ali Kemalova je supruga, te Šeherezadina bivša šogorica. Bila je ljubomorna na Šeherezadu jer je lijepa i ima karijeru, što Füsun nikad nije imala. Kasnije shvaća da nije sve u ljepoti i karijeri, nego da je najvažnija obitelj.

Buket, Burcu i Burçin Evliyaoğlu[uredi | uredi kôd]

Buket, Burcu i Burçin Evliyaoğlu Šeherezadine su nećakinje. Vole Kaana i igraju se s njime. Prihvatile su Šeherezadu i vole je.

Izvori[uredi | uredi kôd]