Prijeđi na sadržaj

Željeznička pruga Zaprešić – Varaždin – Čakovec

Izvor: Wikipedija

Zaprešić - Čakovec
Datoteka
Datoteka
Zgrada željezničkog kolodvora u Varaždinu
Opće Informacije
Kategorija Regionalna željeznička pruga
Država Hrvatska
Upravitelj Hrvatske željeznice
Tehnički podatci
Broj kolosijeka 1
Dužina pruge 100,7 km
Voltaža pruga je neelektrificirana
Max brzina 100 km/h
Širina pruge 1435 mm
Zaprešić – Varaždin – Čakovec
prema Zagrebu
Zaprešić
prema Savskom Marofu
Novi Dvori
Pojatno
Kupljenovo
Luka
Žeinci
Veliko Trgovišće
Zabok
prema Krapini
Autocesta A2
Hum-Lug
prema Gornjoj Stubici
Dubrava Zabočka
Špičkovina
Bedekovčina
Poznanovec
Zlatar Bistrica
Donji Lipovec
Konjšćina
Hrašćina-Trgovišće
Budinšćina
Podrute
Mađarevo
Novi Marof
Bednja
Krušljevec
Sveti Ilija
Turčin
Plitvica
prema Osijeku
prema Lepoglavi
Varaždin
Drava
prema Macinecu
Čakovec
prema Kotoribi

Željeznička pruga ZaprešićZabokVaraždinČakovec (često i Zagorska magistrala) jednokolosječna je neelektrificirana regionala pruga duljine 100 km. Veći dio pruge prolazi kroz Hrvatsko zagorje, izravno povezujući najveći dio Hrvatskog zagorja i Međimurja sa Zagrebom, ali i Mađarskom. Puštena je u promet 1886. godine. Pruga se odvaja u kolodovoru Zaprešić od međunarodne pruge Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor.

Na pruzi su najznačajnija željeznička čvorišta Zabok, gdje se odvajaju lokalne pruge Zabok – Krapina – Đurmanec i do Gornje Stubice, Varaždin, gdje se odvaja lokalna pruga za Ivanec i Golubovec te regionalna pruga za Koprivnicu i Osijek, te Čakovec. U Čakovcu se pruga spaja na međunarodnu prugu Pragersko (SLO) – Ptuj (SLO) – Čakovec – Kotoriba – Nagykanizsa (HU). U Čakovcu se također odvaja i lokalna pruga za Mursko Središće i slovensku Lendavu.

Prugom svakodnevno putuju mnogi putnici, najčešće učenici i studenti. Najčešće putuju u Varaždin, Zabok i prema stajalištima i kolodvorima u gradu Zagrebu.

Od 2018. do 2021. godine trajao je remont sufinanciran s 85% bespovratnih sredstava EU na relaciji od Zaprešića do Zaboka. Građevinski parametri pruge poboljšat će se na projektiranu građevinsku brzinu od maksimalno 120 km/h. Pritom će se rekonstruirati pojedini lukovi na pruzi, odnosno postojeća trasa izmaknut će se na ukupno 6 km pruge, što će vozna vremena putničkih vlakova skratiti za oko 30 posto (sa sadašnjih 39 – 44 min na 28 min), a brzih vlakova za oko 50 posto (sa sadašnjih 31 min na 14 min). Planira se sljedeće:

  • Pruga će se elektrificirati.
  • Rekonstruirat će se kolodvori Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok, što podrazumijeva izgradnju novih perona (korisne duljine najmanje 160 m), pothodnika, nadstrešnica, parkirališta, rekonstrukciju kolodvorskih zgrada, razdvajanje kolodvora Zabok na putnički i teretni dio, izgradnju nove zgrade za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje u kolodvoru Zaboku.
  • U stajalištima Pojatno, Kupljenovo i Žeinci bit će izgrađeni novi peroni, nadstrešnice i parkirališta.
  • U kolodvorima i stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika.
  • Na dionici ugradit će se novi signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te uređaji daljinskog upravljanja prometom kako bi se osigurali preduvjeti za brže, ali i sigurnije prometovanje vlakova.
  • Suvremenim automatskim osiguranjem i sintetičkim popođenjem bit će modernizirano 15 željezničko-cestovnih prijelaza, četiri će prijelaza spojnim cestama biti preusmjerena na susjedne prijelaze, jedan će biti ukinut, a sve to kako bi se uz povećanje dopuštene brzine prometovanja vlakova podigla i propusnost i razina sigurnosti na sjecištima pruge i cesta.
  • Uredit će se odnosno rekonstruirati te izgraditi potpuno nove pružne građevine kao što su četiri nova armiranobetonska mosta Vučerna, Lužki potok, Črnec i Horvacka te cestovni most Horvacka. Na radovima odvodnje uredit će se 35 propusta i kanali te na mjestima gdje je to potrebno uporni/potporni zidovi.
  • S obzirom na to da će do Zaboka voziti elektromotorni vlakovi, to će pridonijeti zaštiti okoliša, i to smanjenjem emisije plinova te smanjenjem buke.

Galerija slika

[uredi | uredi kôd]
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Željeznička pruga Zaprešić – Varaždin – Čakovec

Izvori

[uredi | uredi kôd]

Poveznice

[uredi | uredi kôd]