Željko Komšić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Željko Komšić
Željko Komšić
zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH
trenutačno
u službi od
9. prosinca 2014.
5. hrvatski član Predsjedništva BiH
trajanje službe
6. studenog 2006. – 17. studenog 2014.
Prethodnik  Ivo Miro Jović
Nasljednik Dragan Čović
1. predsjednik DF-a
trenutačno
u službi od
7. travnja 2013.
Rođenje 20. siječnja 1964.
Politička stranka Demokratska fronta
Zanimanje pravnik, političar

Željko Komšić (Sarajevo, 20. siječnja 1964.), bosanskohercegovački političar, hrvatski član Predsjedništva BiH od 2010., do 2014.; nekad visoki dužnosnik i potpredsjednik SDP-a BiH, kasnije osnivač i predsjednik Demokratske fronte od 2013. Trenutačno je od prosinca 2014. zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH.

Životopis[uredi VE | uredi]

Izborni rezultati Željka Komšića po općinama (2010.)

Željko Komšić je završio Pravni fakultet Sveučilišta u Sarajevu i School of Foreign Service na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Napadom srpske vojske na Sarajevo, priključio se Armiji RBiH, gdje se isticao u vojnim zadacima za što je dobio najveće vojno odlikovanje Armije RBiH, Zlatni ljiljan. Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH. 2000. godine je izabran za načelnika općine Novo Sarajevo, a 2001. godine postao je prvi veleposlanik BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Na lokalnim izborima 2004. godine direktnim glasanjem je izabran za još jedan mandat načelnika općine Novo Sarajevo, a na toj funkciji je ostao do listopadskih izbora 2006. kada je izabran za člana Predsjedništva BiH.

Dana 1. listopada 2006. izabran je za člana Predsjedništva BiH kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH, a 6. studenog preuzeo je ured. Oba je puta izabran većinski od strane bosnjackog izbornog tijela, Zbog toga mu je HDZ osporavao legitmitet,

Osnivač je i trenutačni predsjednik stranke "Demokratska fronta - Željko Komšić".

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Željko Komšić