Žutorepi vunasti majmun

Izvor: Wikipedija
Žutorepu vunasti majmun
Status zaštite

Status zaštite: Kritično
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Primates
Porodica:Atelidae
Rod:Oreonax
Thomas, 1927.
Vrsta:O. flavicauda
Dvojno ime
Oreonax flavicauda
(Humboldt, 1812.)
Rasprostranjenost

Zemljopisna rasprostranjenost žutorepog vunastog majmuna
Sinonimi
hendeei Thomas, 1927.
Lagothrix flavicauda
Baze podataka

Žutorepi vunasti majmun (lat. Oreonax flavicauda) je kritično ugrožena vrsta primata iz monotipnog roda Oreonax. Prije je bio član roda Lagothrix zajedno s ostalim vunastim majmunima, sve dok nije 2001. premješten u samostalni rod, iako ranija i opsežnija istraživanja upućuju da je to pogrešno.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Žutorepi vunasti majmun je najveći perunaski endemski sisavac; odrasle jedinke mogu doseći dužinu tijela do 54 centimetra, a rep je duži od tijela sa 63 centimetra. Krzno mu je gusto i vunasto, kao prilagodba hladnim oblačnim šumama. Boja krzna je tamna mahagoni, sa žutom stražnjom površinom repa i bjelkastim dijelom njuške. Prosječna težina ženki je 5.7 kilograma, a mužjaka 8.3 kilograma. Ima snažan prehenzilni rep koji je sposoban podupirati cijelo tijelo dok se životinja hrani, te mu pomaže pri kretanju.

Ishrana i ponašanje[uredi | uredi kôd]

Ishrana mu je uglavnom frugivorna, ali osim plodova često jede i listove, cvjetove, te kukce. Arborealna je životinja, vrijeme uglavnom provodi na drvetu, a aktivan je isključivo tijekom dana. Živi u manjim mješovitim grupama, te je poligamna životinja.

Rasprostranjenost i stanište[uredi | uredi kôd]

Može se naći isključivo na području peruanskih Anda, u pokrajinama Amazonas i San Martin, kao i na pograničnim mjestima u regijama La Libertad, Huanuco i Loreto. Živi u planinskim oblačnim šumama na nadmorskoj visini između 1500 i 2700 metara odlikovanih strmim tjesnacima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 25. travnja 2012. Pristupljeno 17. veljače 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. 6th edition. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 1999, ISBN 0-8018-5789-9.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Žutorepi vunasti majmun
Wikivrste imaju podatke o taksonu Žutorepi vunasti majmun