Vunasti majmuni pauci

Izvor: Wikipedija
Vunasti majmuni pauci
Brachyteles hypoxanthus
Brachyteles hypoxanthus
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Brachyteles
Spix, 1823.
Vrste
Brachyteles arachnoides

Brachyteles hypoxanthus

Vunasti majmuni pauci (lat. Brachyteles) su rod primata iz porodice hvataša. Blisko su povezani s majmunima paucima i vunastim majmunima. Dijele se na dvije vrste: sjeverni vunasti majmun pauk i južni vunasti majmun pauk, koji su jedni od najugroženijih majmuna na svijetu. Žive u šumama jugoistočnog Brazila na nadmorskoj visini do 1600 metara.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Najveći su među majmunima Novog svijeta. Dugi su 45-78 centimetara. Mužjaci su teški 12-15 kilograma, dok su ženke lakše sa svojih 9,5 do 11 kilograma. Krzno im je smeđe do crne boje, ali ponekad je i crvenkasto. Noge i ruke su prilagođene drnom načinu života, duge su i mršave. Rep je izrazito dug, dulji od tijela.

Način života[uredi | uredi kôd]

Dnevne su i arborealne životinje. Jutarnje sate provode tražeći sebi hranu, dok ostatak dana odmaraju. Žive u skupinama sastavljenim od 8 do 43 životinje. Biljojedi su, oko 50% njihove prehrane bazira se na listovima, 30% na plodovima, a ostatak čine drugi biljni dijelovi.

Poligamni su; mužjaci se često pare s više jedinki. Gestacija traje sedam ili osam mjeseci, te se najčešće rodi jedno mladunče, koje sa šest mjeseci počinje hodati i istraživati vlastitu okolinu. Majka ga doji dvije godine, a spolnu zrelost postiže s pet do sedam godina. Životni vijek ovih majmuna nije poznat.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. 6th edition. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 1999, ISBN 0-8018-5789-9.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Vunasti majmuni pauci