Crvenolici majmun pauk

Izvor: Wikipedija
Crvenolici majmun pauk
Ateles paniscus.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 VU hr.svg

Status zaštite: Osjetljivi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Ateles
Vrsta: A. paniscus
Dvojno ime
Ateles paniscus
(Linnaeus, 1758.
Raspon
Rasprostranjenost crvenolicog majmuna pauka.
Rasprostranjenost crvenolicog majmuna pauka.

Crvenolici majmun pauk (lat. Ateles paniscus) je vrsta primata iz porodice hvataša. Rasprostranjen je u kišnim šumama sjevernog dijela Južne Amerike.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Crvenolici majmun pauk je među većim predstavnicima svog roda. Tijelo mu je dugo do 63 centimetra, a rep je duži od tijela sa svojih 80 centimetara. Mužjak je težak oko 11 kilograma, dok je ženka nešto lakša sa svojih 9,5 kilograma. Tijelo je mršavo, udovi u dugi i tanki, što dosta pomaže u okretnosti među gustim granama drveća. Krzno je crne boje, dok mu je lice crveno ili ružičasto.

Način života[uredi | uredi kôd]

Arborealna je i dnevna životinja, te se brzo i okretno penje po drvećima. Živi u skupinama sastavljenim od 20 do 30 životinja, koje se uglavnom u potrazi za hranom dijele u manje podskupine. Hrani se uglavnom plodovima različitih biljaka, a u manjoj mjeri jede i druge biljne dijelove, kao što su listovi i cvjetovi.

Gestacija traje 226-232 dana, a rezultat obično bude jedna nova jedinka koju majka doji oko godinu dana. Mladi majmun spolnu zrelost dosegne s četiri ili pet godina.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.
  • Cawthon Lang, K. A.
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Ateles paniscus