Crni urlikavac

Izvor: Wikipedija
Crni urlikavac
Mužjak
Mužjak
Ženka
Ženka
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Alouatta
Vrsta: A. caraya
Dvojno ime
Alouatta caraya
(Humboldt, 1812.)
Raspon
Rasprostranjenost crnog urlikavca
Rasprostranjenost crnog urlikavca

Crni urlikavac (lat. Alouatta caraya) je vrsta primata iz porodice hvataša. Živi u sjeveroistočnoj Argentini, istočnoj Boliviji, istočnom i južnom Brazilu i Paragvaju

Izgled[uredi | uredi kôd]

Crni urlikavac je relativno velik i zdepasto građen majmun. Mužjaci su dugi 50-66 centimetara, a prosječno teški 6,7 kilograma. Ženke su duge oko 48 centimetara i teške otprilike 4,4 kilograma. Samo su odrasli mužjaci crne boje, dok je ženkama i mladuncima oba spola krzno zlatno do smećkasto-žuto.

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Dnevna je životinja, a najveći dio dana provodi odmarajući na granama drveća. Rijetko skače i sporo se kreće. Živi u društvenim skupinama sastavljenim od 5 do 8 (ponekad čak i 19) jedinki. Biljojed je, najčešće jede lišće. Ovisno o godišnjem dobu, ponekad jede i plodove i pupoljke.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Nakon oko 190 dana gestacije, ženka obično rodi jedno mladunče, koje je teško oko 125 grama, a boja krzna mu je zlatno-žuta. Majka o njemu brine otprilike godinu dana. Ako je mužjak, tada napušta rodnu skupinu, dok ženke u njoj ostaju tijekom cijelog života.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.