Kolumbijski vunasti majmun

Izvor: Wikipedija
Kolumbijski vunasti majmun
Status zaštite

Status zaštite: Kritično
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Primates
Porodica:Atelidae
Rod:Lagothrix
Vrsta:L. lugens
Dvojno ime
Lagothrix lugens
Elliot, 1907.
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost kolumbijskog vunastog majmuna
Baze podataka

Kolumbijski vunasti majmun (lat. Lagothrix lugens) je kritično ugrožena vrsta primata iz roda vunastih majmuna. Živi u Kolumbiji, a možda i u Venecueli. Staništa su mu kišne šume na nadmorskoj visini do 3000 metara. Najveća prijetnja mu je prekomjerna količina lova.

Opis[uredi | uredi kôd]

Kolumbijski vunasti majmun je dug otprilike 51-69 centimetara, a prehenzilni rep pomoću kojega se lakše kreće po stablima je dug 60-72 centimetra, dakle vrlo često duži od tijela. Težak je 5.5 do 11 kilograma. Krzno mu je vunasto i gusto, a boja mu je tamno smeđa do sivkasta. Glava je velika i zaobljena, a uši su malene. Tijelo mu je zdepasto, s istaknutim trbuhom.

Način života[uredi | uredi kôd]

Dnevna je životinja i živi na drvetu, rijetko je na tlu. Najčešće je aktivan u rano jutro ili kasno popodne. Živi u skupinama od 14 do 33 jedinke različite dobi i spola, koje se dijele u manje skupine pri potrazi za hranom. Najčešće se hrani plodovima i sjemekama.

Mužjaci imaju više partnerica; dominantan mužjak pari se sa svim ženkama. Svake dvije ili tri godine ženka rađa jednog malog majmuna. Dijete uz majku prianja šest do osam mjeseci; prvo uz njezin trbuh, potom leđa i bokove. Briga za dijete traje i do dvadeset mjeseci. Mladi mužjaci ostaju u svom rodnom staništu, a ženke odlaze pridružiti se drugim mužjacima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Lagothrix lugens
  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Lagothrix lugens