Srebrnasti vunasti majmun

Izvor: Wikipedija
Srebrnasti vunasti majmun
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Lagothrix
Vrsta: L. poeppigii
Dvojno ime
Lagothrix poeppigii
Schinz, 1844.
Raspon
Rasprostranjenost srebrnastog vunastog majmuna
Rasprostranjenost srebrnastog vunastog majmuna

Srebrnasti vunasti majmun (lat. Lagothrix poeppigii) je vrsta primata iz roda vunastih majmuna koja živi u Brazilu, Ekvadoru i Peruu. Nastanjuje suptropske i tropske prašume. Latinski naziv je dobio po njemačkom biologu Eduardu Friedrichu Poeppigu.

Opis[uredi | uredi kôd]

Srebrnasti vunasti majmun je dug 46-65 centimetara, dok mu dužina repa iznosi 53-77 centimetara. Prosječna težina mužjaka je 7 kilograma, a ženke su sa svojih 4.5 kilograma znatno lakše. Krzno mu je gusto i vunasto, boja mu varira od crvenkasto smeđe do crne. Često ima srebrnast sjaj. Glava, ruke, noge i trbuh su crni, a prsa su crvenkasta, posebno u mužjaka. Rep je kao i kod svih vunastih majmuna uvijen radi lakšeg kretanja po drvećima. Osim što su teži, mužjaci imaju kraći rep, bolje razvijene očnjake, te čvoruge na glavi koje joj daju srcolik oblik.

Način života[uredi | uredi kôd]

Dnevna je životinja i vrijeme najčešće provodi na drvećima. Živi u skupinama sastavljenim od 10 do 45 jedinki različitog spola, koje se dijele u manje skupine pri potrazi za hranom. Ishrana se sastoji od plodova, sjemenki i listova, ali ponekad i kukaca te manjih kralježnjaka.

Mladi majmuni se rađaju svake dvije ili tri godine. Trudnoća traje 223-225 dana, te se najčešće rodi jedan mladunac. Nakon rođenja prianja uz majčina prsa, a nakon dva tjedna dolazi na njezina leđa. Majka za dijete brine oko godinu dana, kada ono postaje samostalno. Ženke su spolno zrele nakon četiri, a mužjaci nakon osam godina. Životni vijek je 25 godina.

Izvori[uredi | uredi kôd]