Sjeverni vunasti majmun pauk

Izvor: Wikipedija
Sjeverni vunasti majmun pauk
Brachyteles hypoxanthus2.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 CR hr.svg

Status zaštite: Kritično

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Brachyteles
Vrsta: B. hypoxanthus
Dvojno ime
Brachyteles hypoxanthus
(Kuhl, 1820.)
Raspon
Rasprostranjenost sjevernog vunastog majmuna pauka
Rasprostranjenost sjevernog vunastog majmuna pauka

Sjeverni vunasti majmun pauk (lat. Brachyteles hpoxanthus) je vrsta primata iz porodice hvataša. Živi u kišnim šumama jugoistočnog Brazila na nadmorskoj visini do 1000 metara.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Zajedno s južnim vunastim majmunom paukom najveći je među majmunima Novog svijeta. Dug je 50-78 centimetara, a rep je dug 65-80 centimetara. Mužjaci su teški 12-15 kilograma, dok su ženke lakše sa svojih 9,5 do 11 kilograma. Krzno mu je žućkasto-sive boje i kratko je. Noge i ruke su prilagođene drnom načinu života, duge su i mršave. Za razliku od južnog vunastog majmuna pauka ima palac, iako je vrlo malen.

Način života[uredi | uredi kôd]

Dnevna je i arborealna životinja. Živi u manjim društvenim skupinama sastavljenim po nekoliko mužjaka i ženki. Biljojed je, oko 50% njegove prehrane bazira se na listovima, 30% na plodovima, a ostatak čine drugi biljni dijelovi.

Poligaman je; mužjaci se često pare s više jedinki. Gestacija traje sedam ili osam mjeseci, te se najčešće rodi jedno mladunče, koje majka doji dvije godine, a spolnu zrelost postiže s pet do sedam godina. Kad postanu spolno zrele, ženke moraju napustiti skupniu unutar koje su rođene, dok mužjaci ostaju u njoj.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. 6th edition. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 1999, ISBN 0-8018-5789-9.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Sjeverni vunasti majmun pauk