136. brigada HV

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
136. brigada HV
136. brigada HV.png
Osnovana 28. listopada 1991.
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta Brigada
Nadimak "Slatinska brigada"

136. brigada Hrvatske vojske osnovana je 28. listopada 1991. godine temeljem zapovijedi načelnika GS OSRH, ista se popunjava iz Uprave i Ureda za obranu Slatina.

Ratni put[uredi | uredi kôd]

Brigada je nastala na temelju 64. samostalnog bataljuna ZNG koji je osnovan početkom Domovinskog rata u kolovozu 1991. Ispočetka naoružanja je bilo vrlo malo i bataljun se tek naoružao zauzimanjem vojarne neprijateljske JNA u Slatini i okolnih karaula Noskovci i Kapinci uz rijeku Dravu i državnu granicu sa Mađarskom. Tokom kolovoza uspostavljena je linija obrane prema brdskom dijelu općine u dužini 40-tak km, a gdje su srpski pobunjenici prekinili prometnu komunikaciju i počinju sa prvim napadima. Početkom rujna točnije 3.9.1991. u selima Četekovac, Balinci i Čojlug srpske snage masakriraju 21 osobu (Pokolj u Četekovcu 3. rujna 1991.). Nakon toga srpske snage u više navrata pokušavaju presjeći Podravsku magistralu i željezničku prugu Virovitica- Našice -Osijek jedine prometnice tada prema istočnoj Slavoniji. U više navrata vrše pješačke napade prema Slatini i selima Bistrica i Mikleušu. Krajem studenog 1991. nakon većeg naoružavanja i formiranja brigade prelazi se u ofenzivna djelovanja prema okupiranim dijelovima (Operacija Orkan '91.)[1]. 136. brigada djeluje na oslobađanju sela na potezu Hum- Ćeralije, a 15. prosinca pripadnici brigade ulaze u Voćin. U Voćinu i okolici pronalaze 44 ubijena i masakrirana stanovnika hrvatske nacionalnosti, te miniranu do temelja crkvu Majke Božje Voćinske i razrušene obiteljske kuće[2]. Brigada nastavlja dalje sa protjerivanjem neprijatelja u pravcu ZvečevoKamenska, te prema Bučju gdje se spaja sa 127. brigadom HV iz Virovitice. Nakon Sarajevskog primirja, a početkom siječnja 1992. brigada prelazi na istočnoslavonsko ratište uz rijeku Dravu na potezu PetrijevciNard nedaleko Valpova. Krajem travnja 1992. brigada se nalazi u obrani Posavine, a u lipnju 1992. prelazi na vinkovačko ratište u područje Borinaca. Krajem kolovoza brigada se vraća u Slatinu i većina pripadnika biva demobilizirana, a veliki broj pripadnika brigade prelazi je u gardijske brigade u 5. gardijsku brigadu "Sokolovi", 3. gardijsku brigadu "Kune", te kasnije u 81. gardijska bojna HV "Kumovi" i druge postrojbe.

Kroz brigadu je prošlo 2500 branitelja, poginulo je 34 pripadnika, a više od 148 je bilo ranjenih.[3]

Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, a povodom 15. obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske. Brigada je odlikovana i Zlatnom plaketom grada Slatine.

Ostalo[uredi | uredi kôd]

U centru Slatine park nosi naziv Park 136. slatinske brigade.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]