5. gardijska brigada "Sokolovi"

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
5. gardijska brigada
Sokolovi
Grb 5. gardijske brigade "Sokolovi".jpg
Aktivna 25. listopada 1992.28. veljače 2003.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta gardijska brigada
Sjedište Vinkovci
Sudjelovanje u borbama Domovinski rat
Raspuštena inkorporirana u 3. gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Ivan Kapular, Franjo Baričević, Ivan Obrovac
Zastava 5. gardijske brigade

5. gardijska brigada zvana "Sokolovi" (katkad zvana i "Slavonski Sokolovi") bila je hrvatska vojna postrojba ustrojena 25. listopada 1992. godine u Vinkovcima. Sastavljena je većinom od postrojbi Slavoniji, najvećim dijelom od pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnija (novogradiška), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade,132. našičke brigade i pripadnika 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi. Jedini zapovjednik brigade bio je Ivan Kapular.

Ratni put[uredi VE | uredi]

Pripadnici brigade dijelovali su i prije ustrojstava na bojištima u Istočnoj Slavoniji braneći Vukovar, Osijek, Vinkovce i druge gradove.

1992.[uredi VE | uredi]

Dijelovi brigade vojno djeluju u Slavoniji i Južnom bojištu. Na početku pripadnici brigade bili su slabo prpremljeni i opremljeni. Tek kasnije dobivaju bolju tehničku i logističku potporu.

1993.[uredi VE | uredi]

Početkom 1993. godine brigada je preseljena u obranu zadarskog zaleđa i obranu Zadra. Tijekom obrane Zadra nema većih pomicanja crte, ali "Sokolovi" uspješno odbijaju srpske napade i u nekoliko navrata uništavaju ubačene neprijateljske izvidnike i diverzante. Sudjeluju u Operaciji Maslenica. Krajem 1993. godine "Sokolovi" su i na Južnom bojištu gdje se potvrđuje, da je 5. gbr sposobna djelovati u svim vremenskim uvjetima i na različitim terenima.

1994.[uredi VE | uredi]

Sredinom studenog 1994. godine, brigada je ponovo na crti bojišnice. Na Južno bojište odlazi najprije ojačana pješačka bojna da bi početkom prosinca brigada na ovoj bojišnici bila u punom sastavu. Uz zajedničko sudjelovanje s drugim postrojbama postižu se izvrsni rezultati.

1995.[uredi VE | uredi]

1. svibnja 1995. godine dio postrojbe je na izvršenju bojeve zadaće u oslobađanju Zapadne Slavonije u Operaciji Bljesak. Djelujući sa dvije pješačke bojne i dva tenkovska voda, brigada na smjeru udara od rijeke Save do autoceste, postiže odlične rezultate. Učinkovitim djelovanjem u svega 30 sati, oslobođena su sela Gorice, Dubovac, Novi Varoš i Stara Gradiška te sela uz Savu, Donji i Gornji Varoš. Učinkovitim i koordiniranim djelovanjem neprijatelju su naneseni veliki gubici u ljudstvu i tehnici. "Sokolovi" su ovladavanjem komunikacije Okučani - Stara Gradiška stvorili sve pretpostavke za brzi slom tzv. "18. korpusa paravojske odmetnutih Srba". U akciji "Bljesak" 5. gbr. zarobila je veće količine neprijateljske tehnike, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava. Za odmor nakon pobjede, "Sokolovi" nisu imali vremena, jer su odmah izašli na crtu bojišnice u Istočnoj Slavoniji braneći Hrvatsku od agresorskog napadaja i moguće osvete zbog velikog poraza u Zapadnoj Slavoniji.

Također je djelovala i na istoku za vrijeme Oluje i to pripadnici 4 bojne 5g.br. štiteči moguči proboj neprijatelja preko Njemaca i Komletinaca. Tada je ista postrojba i okolna sela bila izložena žestokom artiljerijskom i minobacačkom napadu sa Srpske strane iz Šida i okolnih okupiranih djelova istočne Slavonije. Tako da su svojom nazočnošču pripadnici 4. bojne uvelike pridonjeli očuvanju tadašnje linije i mogučeg neprijateljskog proboja.

Gubici[uredi VE | uredi]

Tijekom Domovinskog rata 77 pripadnika 5. gardijske brigade je poginulo, a oko 300 pripadnika je bilo ranjeno.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Poslije rata, brigada je 28. veljače 2003., zajedno s "Kunama", pripojena novoustrojenoj 3. gardijskoj brigadi i od tada je prestala postojati.[1] Danas u sastavu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade djeluje 1. mehanizirana bojna "Sokolovi".

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Wikibooks-logo.svg Wikiknjige imaju materijala na temu: Domovinski rat/Sadržaj/Hrvatske postrojbe/5. gardijska brigada "Sokolovi"

Vukovar water tank.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Domovinski rat on line. Vidi Dopusnicu Domovinskog rata on line za Wikipediju na hrvatskome jeziku.