Adolf

Izvor: Wikipedija

Adolf je muško germansko ime. Potječe od izraza Adalwolf (plemeniti vuk).[1]:izvedeno je od staro germanskih riječi "adal" (plemeniti) i "Wulf" (vuk). Ime je srodno anglos-saksonskom obliku Æthelwulf. Adolf je ime nekoliko kraljeva Švedske uključujući najpoznatijeg Gustava II. Adolfa. Iako izvorno germansko kulturološkim utjecajem Svetog Rimskog carstva raširilo se među slavenskim i romanskim narodima.Nakon drugog svjetskog rata to ime se često vezivalo uz Adolfa Hitlera što je dovelo do smanjenja njegove popularnosti.

Od imena Adolf izvedena su i prezimena Adolfssen i Adolfsson ,oba u značenju "Adolfov sin"

Stigmatizacija[uredi | uredi kôd]

Adolf je bilo često ime za djecu u Njemačkoj u 19. stoljeću i do kraja Drugog svjetskog rata. S obzirom na Adolfa Hitlera, nakon toga korištenje imena se drastično smanjilo i postalo naširoko izbjegavano .[2] Ime je još uvijek često među sada starijim osobama.

Isto tako, francuska inačica, Adolphe - prethodno uobičajeno ime u Francuskoj, popularizirano prema istoimenom klasičnom djelu francuske književnosti autora Benjamina Constanta - gotovo je nestala, a talijansko ime Adolfo je doživio sličnu sudbinu. Međutim, ime Adolfo u španjolskom i portugalskom govornom području je ostalo i dalje u uporabi

Adolf Dassler, osnivač Adidasa, završio je koristeći svoj nadimak "adi" u svom profesionalnom životu i za svoju tvrtku.

Inačice na drugim jezicima[uredi | uredi kôd]

Poznati Adolfi[uredi | uredi kôd]

Katolički sveci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.behindthename.com/name/adolf
  2. http://www.beliebte-vornamen.de/4501-adolf.htm
  3. Slobodna Dalmacija In memoriam Adolf Dragičević - neumoran borac za novu budućnost, 20. srpnja 2010., pristupljeno 20. prosinca 2010.