Liu Xiaobo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Liu Xiaobo (kín. 刘晓波, pinyin: Liu Xiǎobō, * 28. prosinca 1955.) - kineski je književni kritičar, povjesničar, aktivist za ljudska prava i politički zatvorenik u Kini. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2010. godine.

Od 2003. bio je predsjednik Nezavisnog kineskog PEN centra. Zalaže se za političke reforme i ukidanje jednostranačkog sustava u Kini.

Kineske vlasti uhitile su ga 23. lipnja 2009. na temelju sumnje, da "izaziva podrivanje državne vlasti". Na temelju optužbe osuđen je na jedanaest godina zatvora.

Izabran je za dobitnika Nobelove nagrade za mir 2010. godine za "dugoročne i nenasilne napore u promicanju ljudskih prava u Kini". Kineske vlasti oštro su negodovale zbog toga i vršile diplomatski pritisak na brojne države u svijetu, kako bi se bojkotirala dodjela nagrade. Onemogućen mu je dolazak na dodjelu nagrade, kao i njegovoj obitelji i prijateljima. Prvi je Kinez, koji je dobio Nobelovu nagradu, a da prebiva u Kini. Četvrti je u povijesti, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, za vrijeme boravka u zatočeništvu. Osim njega, to su bili i Carl von Ossietzky, Andrej Saharov i Aung San Suu Kyi. Prvi je nakon Carla von Ossietzkog, kojem je onemogućen dolazak na dodjelu Nobelove nagrade za mir.