Američko-kanadska velika loža

Izvor: Wikipedija
Američko-kanadska velika loža
American Canadian Grand Lodge
{{{logo opis}}}
{{{logo opis}}}
Skraćenica ACGL
Utemeljena 2. lipnja 1962.
Osnivač Velika loža Njemačke
Tip velika loža
Sjedište Fürstenfeldbruck
Lokacija Njemačka
Službena stranica acgl.online

Američko-kanadska velika loža (engl. American Canadian Grand Lodge), skraćeno ACGL, jedna je od pet velikih loža koje čine Ujedinjene velike lože Njemačke, regularnu veliku ložu u Njemačkoj. Formirali su je američki i kanadski masoni koji su služili u Saveznički okupiranoj Njemačkoj.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Većina masonskih loža koje danas čine ovu veliku ložu dobile su osnivačke povelje od velikih loža u Sjevernoj Amerikci. One su bile među prvim međunarodno priznatim ložama koje su djelovale u Njemačkoj nakon nacističke zabrane od 1933. godine. Prva američka loža je 1954. godine tražila i dobila osnivačku povelju od jedne njemačke velike lože, a tijekom sljedeće godine broj se proširio na devet i tako postao američki distrikt pod Ujedinjenom velikom ložom Njemačke. Razlike u jeziku i obredu dovele su do osnivanja velike pokrajinske lože 2. lipnja 1962. godine: Američko-kanadska pokrajinska velika loža. Do 1980. godine uvedene su još dvije promjene imena. Prvo je riječ "pokrajinska" zamijenjena s "državna": Američko-kanadska državna velika loža. Kasnije je riječ "državna" izbrisana što je stvorilo današnji naziv velike lože: Američko-kanadska velika loža.[1]

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Sjedište Američko-kanadske velike lože je u Fürstenfeldbrucku, Bavarska. Do 2011. sjedište je bilo u Frankfurtu na Majni.[1]

Lože[uredi | uredi kôd]

Krajem 2023. godine Američko-kanadska velika loža ima 38 masonskih loža podijeljenih na osam distrikta.[2][3]

  1. Distrikt ima sedam loža koje rade na engleskom jeziku. Lože se nalaze u Frankfurtu na Majni, Wiesbadenu, Wetzlaru, Aschaffenburgu, kao i tri u Schweinfurtu.
  2. Distrikt ima četiri lože koje rade na engleskom jeziku. Lože se nalaze u Kaiserslauternu, Heidelbergu, Enkenbach-Alsenbornu i Wormsu.
  3. Distrikt ima četiri lože koje rade na engleskom i talijanskom jeziku. Lože se nalaze u Ludwigsburgu, Ulmu, Kehlu i Lahru.
  4. Distrikt ima četiri lože koje rade na engleskom jeziku. Lože se nalaze u Höflesu, Hanbachu, Münchenu i Ansbachu.
  5. Distrikt ima devet loža koje rade na francuskom jeziku. Pet loža se nalazi u Baden-Badenu, dvije u Lahru, te po jedna u Saarbrückenu i Trieru.
  6. Distrikt ima tri lože koje rade na engleskom i njemačkom jeziku. Lože se nalaze u Bremenu, Hamburgu i Gelsenkirchenu.
  7. Distrikt ima pet loža koje rade na turskom jeziku. Lože se nalaze u Frankfurtu na Majni, Düsseldorfu, Delmenhorstu, Berlinu i Münchenu.
  8. Distrikt ima dvije lože koje rade na engleskom i njemačkom jeziku. Lože se nalaze u Berlinu i Hildesheimu.

Međunarodna suradnja[uredi | uredi kôd]

Preko Ujedinjenih velikih loža Njemačke ova velika loža sudjeluje u radu Svjetske konferencije regularnih masonskih velikih loža. Pored toga, članica je Konferencije velikih majstora slobodnih zidara u Sjevernoj Americi (COGMNA).[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b The ACGL and its History. acgl.online (engleski). Pristupljeno 19. prosinca 2023.
  2. ACGL Districts. acgl.online (engleski). Pristupljeno 19. prosinca 2023.
  3. Constituent Lodges. acgl.online (engleski). Pristupljeno 19. prosinca 2023.
  4. Conference of Grand Masters of Masons in North America. cogmna.info (engleski). Pristupljeno 19. prosinca 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]