Velika loža

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Velika loža (engl. Grand Lodge), ili Veliki orijent (engl. Grand Orient), je neovisno i suvereno upravno tijelo bratstva ili druge slične organizirane skupine na određenom području, obično u gradu, ili državi.

Slobodno zidarstvo[uredi | uredi kôd]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Slobodno zidarstvo

Velika loža ili Veliki orijent uobičajeno je upravljačko tijelo "plave lože" ili "simboličkog" slobodnog zidarstva u određenoj obedijenciji. Prva masonska velika loža osnovana je u Engleskoj 1717. godine kao "Velika Loža Londona i Westminstera", koja će se ubrzo postati "Velika Loža Engleske". Poglavar velike lože je veliki majstor (ili veliki meštar), a ostali časnici velike lože imaju prefiks "veliki" na svoje časničke titule, kao npr. veliki rizničar.

Ne postoji središnje tijelo koje bi nadziralo rad i djelovanje svih velikih loža na svijetu te stoga pojedine prakse velikih loža mogu i varirati, iako imaju zajednički osnovni okvir. Nedostatak središnjeg autoriteta znači da se velike lože jednostavno drže u zajedništvu jedne s drugima.

Druge organizacije[uredi | uredi kôd]

Oddfellows, Elksi i druga slična bratstva također imaju velike lože, kao i Oranski red, jer su svoj organizacijski model temeljili na modelu slobodnog zidarstva.

Vidi još[uredi | uredi kôd]