Azizija džamija (Brčko)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg »Azizija džamija« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Azizija džamija (razdvojba).
Azizija džamija
Azizija brčko.jpg
Lokacija Brčko,
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Godine izgradnje 1862.
Renoviran 2016.
Religija islam

Azizija džamija je džamija koja se nalazi u mjestu Brezovu Polje pokraj Brčkog.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Krajem 1862. godine počelo je organizirano iseljavanje Bošnjaka iz Srbije. Veliki broj izbjeglica dolazi u Bosnu, najvećim dijelom uz južnu obalu Save (Brčko, Bijeljina, Bosanski Brod, Bosanska Kostajnica itd.). Izgrađena su i dva nova naselja na Savi, Gornja i Donja Azizija (po sultanu Abdul Azizu), današnji Bosanski Šamac i Orašje. Pet Azizija je tada sagrađeno i to u Orašju, Bosanskom Šamcu, Bosanskoj Kostajnici, Orahovu i Brezovom Polju, a brezopoljska se potpuno izdvaja od svih drugih džamija. Brezopoljska Azizija je podignuta 1862. sredstvima iz carskog trezora. Naziv nosi prema tadašnjem sultanu, Abdul Azizu.

Azizija džamija

U listopadu 1943. godine Azizija džamija je bila gotovo uništena. Zapaljena je 6. na 7. siječnja 1993. godine, a potom je u potpunosti srušena miniranjem 21. svibnja 1993. tijekom rata u Bosni i Hercegovini.[1] Povratkom u rodno mjesto Brezopoljci su 2002. godine raščistili ruševine i otkopali originalne temelje Azizije džamije. Od 2005. godine trajale su aktivnosti na obnovi ove džamije. Vlada Brčko distrikta je u obnovu, koja je završena 2016., uložila 1.650.000 KM, dok su džematlije i drugi donatori prikupili oko 300.000 KM. Obnovljena je u svom autentičnom izgledu.[2] Smještena je oko 14 km istočno od središta Brčkog, na putu Brčko – Bijeljina, u naselju Brezovo Polje, u Savskoj ulici.

Azizija džamija je jedina džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u baroknom stilu, sa besprijekornom simetrijom. Na izgled džamije nije utjecao isključivo osmanski barok (u Osmanskom Carstvu barokni period traje od 1757. do 1808. godine), već i zakašnjeli utjecaji baroka iz Austrije i Mađarske.

Nad središnjim dijelom je kupola, koja leži na osmougaonom tamburu, sa natkrivenim sofama i kamenom minaretom.[3] Dimenzije su 14,50 m x 18,50 m. Na tamburu je osam prozora. Visina džamije, mjerena od poda džamije do vrha tjemena kupole iznosi 17 m.

Uz Aziziju džamiju nalazi se mezarje sa većim brojem nišana koji datiraju počev od kraja 19. stoljeća. Među njima se svojom veličinom i obradom ističe nišan Mustafe-age Hadžegrića, prognanika iz Šapca, datiran 26. rujna 1902. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika svojom odlukom svrstala je Aziziju džamiju među najmonumentalnije objekte islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Na osnovu te odluke, Vlada Brčko distrikta BiH osigurala je sve mjere za zaštitu i konzervaciju džamije, kao i sredstva za izradu potrebne tehničke dokumentacije i izgradnju Azizije džamije.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Azizi džamija. kons.gov.ba. Pristupljeno 10. 9. 2017 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  2. Svečano otvorena Azizija džamija u Brezovom Polju. dzematrahic.ba. Pristupljeno 1. 12. 2017 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  3. M. Bećirbegović - Džamije sa drvenom munarom. Pristupljeno 9. 2. 2016 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Azizija džamija (Brčko)

Svečano otvorena Azizija džamija u Brezovom Polju