Bardil

Izvor: Wikipedija
Bardil
Kralj ilirskog plemena Dardanaca
Vladavina 393. - 358. pr. Kr.
Nasljednik Kleit
Rođenje oko 448. pr. Kr.
Smrt 358. pr. Kr.

Bardil (oko 448. pr. Kr. - 358. pr. Kr.) je bio kralj ilirskog plemena Dardanaca od 393. do 358. pr. Kr.[1]

Smatra se kako je ime Bardylis, povezano s albanskim riječima " bardh" i yll (Bardhyll) sto u prijevodu znači "bijela zvjezda".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bardil je bio ugljenar, koji se svojim sunarodnjacima za kralja nametnuo uspjesima i iskazanom vještinom u pljačkaškim pohodima. I kao kralj je nastavio agresivnu politiku prema svojim susjedima. Godine 385. pr. Kr. je, za račun sirakuškog tiranina Dionizija I. provalio u zemlju Molosijaca kako bi je opljačkao i na prijestolje vratio prognanog prosirakuškog kralja Alketa I. Njegov je pohod završio porazom zahvaljujući intervenciji spartanskog kralja Agesilaja II., ali je u ratu ubijeno čak 15.000 Molosijaca.

Bardil je također imao uspjeha u ratovima protiv Makedonije. Porazio je kralja Aminta III. Godine 359. pr. Kr. je, iako u dubokoj starosti, nanio katastrofalan poraz makedonskom kralju Perdiku III. koji je tada poginuo. Sljedeće se godine, pak, morao suočiti s Perdikinim bratom Filipom II., s kojim je prvo pokušao sklopiti mirovni sporazum. Filip je odbio priznati ilirska osvajanja te je došlo do bitke u kojoj je Bardil ubijen. Naslijedio ga je Kleit.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stipčević, Aleksandar (1977). The Illyrians: history and culture. Noyes Press. ISBN 978-0-8155-5052-5., str. 48.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]