Grabos

Izvor: Wikipedija
Grabos
Kralj
Vladavina 393. - 356. pr. Kr.
Nasljednik Pleurat

Grabos je bio najmoćniji ilirski kralj nakon smrti kralja Bardilisa 358. godine pr. Kr.[1] Pripadao je plemenu Grabi (Grabaei, malo pleme koje je naseljavalo područja oko Skadarskog jezera). Ilirska kraljevina je tijekom 4. i 3. stoljeća pr. Kr. predstavljala nezaobilazan faktor u odnosima među zajednicama južnog Balkana. Kralj Grabos je 357. godine pr. Kr. sklopio savez s halkidičkom ligom protiv Makedonije. U Olintusu se se nalazi nedovršeni natpis u čast Grabosa iz Ilirije. Vjerojatno je odbačen jer je halkidička liga smatrala da je savez s Filipom Makedonskim bolji za njih.

Grabos je godine 356. pr. Kr. sklopio sličan savez je s Atenjanima, Lizipom iz Peonije i Cetriporisom iz Trakije kako bi se oduprli sve jačim Makedoncima. U Ateni se nalazi mramorna stela s natpisom u slavu saveznika ukrašena na vrhu reljefom koji prikazuje konja koji se propinje.

Ipak, Filip II. je napao njihov savez prije nego što su uspjeli udružiti snage. U velikoj bitci, Parmenion je porazio Grabosa koji je nakon toga morao prihvatiti Makedonsku vlast.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Harding, p. 93. Grabos became the most powerful Illyrian king after the death of Bardylis in 358.
  • Diodor, XVI, 22,
  • Harding, Philip. From the End of the Peloponnesian War to the Battle of Ipsus, 1985. ISBN 0521299497
  • Enver Imamović, O elementima političkog organiziranja ilirskih zajednica, sa: [1]