Daorsi

Izvor: Wikipedija
Karta koja prikazuje približan razmještaj ilirskih plemena i njihove susjede.

Daorsi ili Daversi su ilirsko pleme koje je živjelo u istočnom donjem porječju Neretve, na području današnje Hercegovine od 300. do 50. godine prije Krista.

Rano su potpali pod snažan kulturni utjecaj Grka, koji su vjerojatno već u VIII. st. pr. Kr. Neretvom prevozili robu u unutrašnjost zapadnoga Balkana.

Ostatci grada Daorsona.

Glavni im je grad bio u velikom utvrđenom naselju kod mjesta Ošanjići u blizini Stoca po imenu Daorson ili Daorsoi, Daorsum (grčki: ΔΑΟΡΣΩΝ), osnovan u 4. stoljeću pr. Kr. na području naseljenom još u brončano doba.

U Daorsonu su iskopani megalitski bedemi, javne zgrade, trg, hram, cisterna, radionice za izradbu metalnih predmeta. Veličina i očuvanost ovog grada navode na zaključak da je pleme bilo prosperitetno i u dobrim odnosima sa susjedima pošto nisu uočeni tragovi razaranja, kao na sličnim mjestima. Pošto su imali bliske odnose s Grcima i stalne trgovačke veze s njima, preuzeli su grčki jezik i pismo i postupno se helenizirali.

Godine 167. pr. Kr. priznali su vrhovnu rimsku vlast, a u ilirsko-rimskim ratovima bili su na strani Rimljana, zbog čega su dugotrajno bili u neprijateljskim odnosima sa susjednim ilirskim plemenima. Sačuvali su i u rimsko doba svoje običaje i lokalna božanstva. [1]

Na Gradini u Ošanjićima su dosad dokumenitrana 52 primjerka grčkog i grčko-ilirskog novca (33 s likom kralja Ballaiosa iz 168. god. pr. Kr., te 4 primjerka daorskog novca s prikazom portreta mladolikog vladara s kausijom i lađom na reversu s natpisom ΔΑΟΡΣΩΝ). [2]

Nakon propasti Ilirskog Kraljevstva daorski novac je simbolizirao njihov suverenitet i nezavisnost, ali i potvrdu da su imali razvijen obrt, kulturu i trgovinu s drugim narodima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Daorsi Hrvatska enciklopedija (pristupljeno 5. kolovoza 2019.)
  2. Ivo Dragićević: Daorski novac i prilog poznavanju optjecaja novca na daorskom području Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku, Vol. 109 No. 1, 2016. (pristupljeno 5. kolovoza 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Novac Daorsa (Hercegovački arheološki portal, objavljeno 28. studenog 2013., pristupljeno 16. veljače 2014.)