Daorsi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karta koja prikazuje približan razmještaj ilirskih plemena i njihove susjede.

Daorsi ili Daversi su ilirsko pleme koje je živjelo u dolini rijeke Neretve, na području današnje Hercegovine od 300. do 50. godine prije Krista.

Središte im se nalazilo u velikom utvrđenom naselju kod mjesta Ošanjići u blizini Stoca po imenu Daorson ili Daorsoi, Daorsum (grčki: ΔΑΟΡΣΩΝ). Smatra se da je grad Daorson osnovan u 4. stoljeću pr. Kr. na području naseljenom još u brončano doba. Veličina i očuvanost ovog grada navode na zaključak da je pleme bilo prosperitetno i u dobrim odnosima sa susjedima pošto nisu uočeni tragovi razaranja kao na sličnim mjestima. Pošto su imali bliske odnose sa Grcima i stalne trgovačke veze sa njima, preuzeli su grčki jezik i pismo i postupno se helenizirali.

Na Gradini u Ošanjićima su dosad dokumenitrana 52 primjerka grčkog i grčko-ilirskog novca (33 s likom kralja Ballaiosa iz 168. god. pr. Kr., te 4 primjerka daorskog novca s prikazom portreta mladolikog vladara s kausijom i lađom na reversu s natpisom ΔΑΟΡΣΩΝ).Daorski novac i prilog poznavanju optjecaja novca na daorskom području Važnost novca je bila velika, značila je neovisnost plemena Daorsa, ali i potvrdu da su imali razvijen obrt, kulturu i trgovinu s drugim narodima.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Novac Daorsa (Hercegovački arheološki portal, objavljeno 28. studenog 2013., pristupljeno 16. veljače 2014.)
  • [1] (Ivo Dragćević, Daorski novac i prilog poznavanju optjecaja novca na daorskom području, 2016)