Bili cvitak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
“Bili cvitak”
Jura Stublić i Film
Singl s albuma Hrana za golubove
Objavljeno 1992.
Snimanje proljeće 1992.[1]
Studio Studio Rockoko (Zagreb)[1]
Žanr rock, pop rock[1]
Trajanje 4:00
Izdavač Croatia Records[1]
Tekstopisac Jura Stublić
YouTube full-color icon (2017).svg Glazbeni spot na YouTubeu

Bili cvitak (Bijeli cvijetak) proturatna je i ljubavna pjesma hrvatskog rock sastava Jura Stublić i Film iz 1992. godine. Pjesma je prvotno objavljena na sedmom studijskom albumu Hrana za golubove, na kojem se nalaze mnoge domoljubne i proturatne skladbe.

Radnja[uredi VE | uredi]

Wikicitati „Spusti jedan bili cvitak, tamo iznad Kijeva, i spusti jedan bili cvitak, tamo iznad Kruševa. Bili cvitak je na spomen, jednoj vječnoj ljubavi, za svoj narod i za tebe, morao sam umrijeti.”
Djevojka u uniformi "Hrvatskih mirovnih snaga" drži dva prsta u zraku, oblikujući znak za mir. Slika je snimljena pored srušenog Masleničkog mosta.

Pjesma je otpjevana iz gledišta jednog mladog hrvatskog branitelja i govori o njegovim osjećajima i mislima tijekom odlaska na bojište. Tješi svoju djevojku poručujući joj da, ako pogine, ne žali za njim i da smatra njegovu smrt znakom hrvatske pobjede i slobode svoga naroda. Govori joj i da mu kao spomenik položi bili cvitak u Kijevu i Kruševu. Pjesma spominje općinu Kijevo i selo Kruševo kao znak sjećanja na manja naselja, gdje je Hrvatska bila branjena odnosno u kojima su hrvatske snage pružale snažan otpor, sve dok ih nisu zauzele i potpuno razorile srpske snage.[2]

Spot[uredi VE | uredi]

Za pjesmu je snimljen glazbeni spot u Zadarskoj županiji.[3] Radnja se zbiva 1992. godine u okolici grada Zadra i u zadarskom zaleđu. Uloge u glazbenom videu tumačili su domaći glumci, među kojima je i zadarski glumac Valter Šarović.[4] Jura Stublić, pjevač Filma, u spotu glumi svećenika.[5]

Radnja prati djevojku koja ispraća svojega momka, mladog branitelja i pripadnika zadarske 112. brigade Hrvatske vojske[6] na putu do bojišta. Na početku spota djevojka se nalazi kod kuće u nervoznom stanju i iščekuje povratak momka. Momak sa suborcima stiže na ratište, gdje se najprije odmaraju i pripravljaju se za borbu. Jednom prilikom mladi je branitelj sjeo uz stablo da promatra sliku svoje djevojke, ne znajući da se u isto vrijeme nalazi na ciljniku neprijateljskog oštrostrijelca koji ga je zatim ustrijelio.[7]

Tugujuća djevojka, u crnom odijelu i bijelim cvijećem u krilu, kleči pored groba s imenom Svete Denone[7] (poginulog branitelja i pripadnika specijalne jedinice policije SJP "Poskoci"[8][9]). Nakon toga pred zrcalom drži pištolj, u očitoj želji za osvetom, ali ga odbacuje nakon što je ugledala odraz slike djevice Marije s Isusom. Zatim kontaktira sa svećenikom s kojim se susreće ispred crkve sv. Donata u Zadru i dolazi u ured fiktivnih "Hrvatskih mirovnih snaga" (eng. Croatian Peace Forces),[7] kojima se pridružuje kao promatračka jedinica. Vozeći se u Jeepu stojećke djevojka pokazivanjem geste "peace" (hrv. mir) pozdravlja hrvatske branitelje, kao i pripadnika UNPROFOR-a i vojnike JNA i Srpske vojske Krajine, koji su se nakon prolaska Jeepa naljutili sami na sebe jer su shvatili da su djevojku pozdravili na isti način. Glazbeni video završava ponovnim prikazom momka i dolaskom djevojke do mjesta na kojem se nalazio srušeni "Stari" Maslenički most.[7]

Odlikovanja[uredi VE | uredi]

Godine 1992. u emisiji Hit depo na Hrvatskoj radioteleviziji spot je dobio nagradu za najbolji glazbeni video.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Jura Stublić & Film ‎– Hrana Za Golubove, Discogs, discogs.com, pristupljeno 27. travnja 2020.
  2. 2,0 2,1 Bili cvitak (str. 23 i 25) u knjizi Sounds of the Borderland: Popular Music, War and Nationalism in Croatia (ISBN 978-1-409403-37-1), books.google.hr, pristupljeno 17. svibnja 2020.
  3. Sjećate se spota za pjesmu "Bili cvitak"? Snimljen je u Zadarskoj županiji, ezadar.net.hr, pristupljeno 27. travnja 2020.
  4. Nikad se nije prestao smijati i stvarati ono što je najviše volio, zadarskilist.hr, pristupljeno 28. travnja 2020.
  5. Jura Stublić na putu prema Areni Zagreb, muzika.hr, pristupljeno 28. travnja 2020.
  6. Amblem 112. brigade u spotu, 1:28, YouTube, youtube.com, pristupljeno 28. travnja 2020.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Bili cvitak - glazbeni spot, YouTube, youtube.com, prisutupljeno 28. travnja 2020.
  8. 27. godišnjica pogibije Svete Denone, pripadnika Specijalne policije Poskoci, kalelargainfo.hr, pristupljeno 28. travnja 2020.
  9. Prije 22 godine poginuo je Sveto Denona, otkrivena spomen ploča, antenazadar.hr, pristupljeno 28. travnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]