Bizantsko-osmanski ratovi

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Bizantsko-osmanski ratovi

Benjamin Constant: Ulazak Mehmeda II. u Konstantinopol
Vrijeme 1299.1453.
(154 godine)
Lokacija Anatolija, Balkan
Ishod Osmanska pobjeda
Pad Bizanta
Kraj Rimskog Carstva
Sukobljeni
Bizantsko Carstvo
Republika Genova
Kraljevina Sicilija
Kraljevina Ugarska
Hrvatsko Kraljevstvo
Mletačka Republika
Papinska Država
Trapezuntsko Carstvo
Epirska Despotovina
Osmansko Carstvo

Bizantsko-osmanski ratovi bili su niz odlučujućih sukoba između osmanskih Turaka i bizantskih Grka i njihovih saveznika koji su doveli do konačnog uništenja Bizantskog Carstva i uspona Osmanskog Carstva. Bizant, koji je već bio u slabom stanju čak i prije podjele svog Carstva nakon Četvrtog križarskog rata, nije se uspio u potpunosti oporaviti pod vladavinom dinastije Paleologa. Stoga su se suočavali sa sve katastrofalnijim porazima protiv Osmanlija, naposljetku izgubivši Konstantinopol 1453., čime su sukobi službeno okončani (međutim, nekoliko bizantskih povlačenja trajalo je do 1479.).[1]

Iskoristivši situaciju, seldžučki Rumski Sultanat počeo je otimati teritorije u zapadnoj Anatoliji, sve dok Nicejsko Carstvo nije uspjelo odbiti Turke Seldžuke s preostalih teritorija koji su još bili pod bizantskom vlašću.[2] Naposljetku je Nicejsko Carstvo 1261. ponovno preuzelo Konstantinopol od Latinskog Carstva. Položaj Bizantskog Carstva u Europi ostao je neizvjestan zbog prisutnosti rivala u Epiru, Srbiji i Bugarskoj. Ovo, u kombinaciji s opadajućom moći Rumskoga Sultanata (glavnog rivala Bizanta u Maloj Aziji) dovelo je do uklanjanja trupa iz Anatolije kako bi se održao stisak Bizanta nad Trakijom.

Propadanje Rumskog Sultanata donijelo je neočekivanu nestabilnost na anatolsku granicu, jer su plemići poznati kao gazije počeli osnivati ​​feude na račun Bizantskog Carstva. Dok su mnogi turski begovi sudjelovali u osvajanju bizantskog i seldžučkog teritorija, teritoriji pod kontrolom jednog takvog bega, Osmana I., predstavljali su najveću prijetnju Niceji i Konstantinopolu. Unutar 90 godina nakon što je Osman I. uspostavio osmanski bejlik, Bizant je izgubio sav svoj anatolski teritorij i do 1400. bizantski utjecaj protezao se samo do Moreje, nekoliko egejskih otoka i pojasa zemlje u Trakiji u neposrednoj blizini glavnog grada. Bitka kod Nikopolja 1396., Bitka kod Angore 1402. i križarski rat u Varni 1444. omogućili su uništenom Konstantinopolu da spriječi poraz dok konačno nije pao 1453. Nakon što su zauzeli grad, osmanska prevlast u istočnom Sredozemlju bila je uglavnom osigurana.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. İnalcık, Halil (1989). "Chapter VII. The Ottoman Turks and the Crusades, 1329-1451". In Zacour, N. P., and Hazard, H. W. (ed.). A History of the Crusades: Volume VI. The Impact of the Crusades on Europe. Madison: The University of Wisconsin Press. pp.175-221.
  2. Andrew Peacock, "Saljuqs of Rum". Encyclopædia Iranica. 2010.