Božić Herculea Poirota

Izvor: Wikipedija
Božić Herculea Poirota
Naziv izvornika Hercule Poirot's Christmas
Autor Agatha Christie
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela roman
Rod
(stil, žanr)
Kriminalistički
Datum (godina)
izdanja
1938.
Gledište Treća osoba
Vrijeme radnje Božić
Mjesto radnje Garston Hall
Glavni lik(ovi) Hercule Poirot

Božić Herculea Poirota je roman Agathe Christie iz 1939. u kojem slučaj rješava slavni Hercule Poirot.

Sinopsis[uredi | uredi kôd]

Badnjak je. Tradicionalni ručak u obitelji Lee i cijela obitelj je na okupu. No stari gospodin Lee je brutalno ubijen. Slučaj preuzima Hercule Poirot. Ispituje sve ukućane i traži tragove da mu pomognu da riješi slučaj. Slučaj je težak jer se dogodio u zatvorenoj sobi. Mnoge osobe otkrivaju da nisu ono što su se predstavili. Ubojica je bio nezakoniti sin Alfreda Leea, koji je ujedno i mjesni policajac koji istražuje slučaj.

Simeon Lee je veoma škrt,samodopadan starac koji se obogati o na dijamantima u Južnoj Africi.Bio je u braku sa ženom Adeleidom.Često ju je varao i ima nezakonite sinove i kćeri svuda po svijetu.Te veze nije pokušavao skriti od svoje žene,nadasve,hvalio se njima,a ona je sve to šutke trpjela.Za Božić,starac poziva čitavu obitelj na okup,uključujući svog razmetnog sina Harryja,slikara i sanjara Davida i njegovu ženu Hildu,Georgea i njegovu ženu Magdalene,te svog sina Alfreda i njegovu ženu Lidyu(oni su otprije živjeli u kući).Posebno iznenađenje je gospođica Pilar Estravados,unuka Simeona Lee.Pilar je Jenniferina kćer(zakonita kćerka Simeona) koja je živjela u Španjolskoj.Božićnu zabavu za starog Leea uljepšao je i još jedan novi član-Sthepan Farr,sin njegova prijatelja....

Ekranizacija[uredi | uredi kôd]

Ekraniziran je u šestoj sezoni (1994.–96.) TV serije Poirot s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi.

2006. na francuskoj televiziji je prikazana miniserija u četiri dijela Petits meurtres en famille, snimljena po ovom romanu.

Poveznice[uredi | uredi kôd]