James Japp

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Viši inspektor Japp)
Jump to navigation Jump to search
James Harold Japp
Premijera Misteriozna afera u Stylesu
Kreator Agatha Christie
Glumi Philip Jackson
David Suchet
Detalji
Spol muškarac
Zanimanje viši inspektor
Brak(ovi) gđa. Japp
Nacionalnost Britanac

Viši inspektor James Harold Japp je fiktivni lik koji radi za Scotland Yard, pojavljujući se u nekoliko romana spisateljice Agatha Christie i pričama o Hercule Poirotu.

James Japp je viši inspektor u Scotland Yardu. Što je Agatha Christie starila, Japp se, kao i Hastings, sve manje pojavljivao u romanima. U svojim nastupima on obavlja istragu zajedno s Poirotom i često mu pomaže oko nekih detalja koji Poirotu nisu dostupni, a njemu kao policajcu jesu. Iako se u početku baš i ne slažu i Japp često pokazuje ljubomoru prema Poirotu, što je vrijeme prolazilo počeli su se sve više slagati i Japp je priznao da je cijeli Scotland Yard ponosan na Poirota.

Zanimljiva je činjenica da bi Japp, kada bi došao na mjesto ubojstva i vidio Poirota dobacio sarkastičan komentar o tome kako je Poirot uvijek tu gdje ima ubojstva ili nekog drugog zločina.

Japp je oženjen sa izvjesnom gospođom Japp koja je u romanima nekoliko puta pomenuta no nikada se osobno nije pojavljivala.


Crystal Clear app Community Help.png Nedovršeni članak James Japp koji govori o izmišljenom liku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.