Zavjesa (roman)

Izvor: Wikipedija
Zavjesa
Naziv izvornika Curtain
Autor Agatha Christie
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela roman
Rod
(stil, žanr)
kriminalistički
Datum (godina)
izdanja
1975.
Mjesto radnje UK
Glavni lik(ovi) Hercule Poirot
satnik Hastings

Zavjesa (izdan 1975.) je kriminalistički roman Agathe Christie. Hercule Poirot i satnik Arthur Hastings se u tom djelu posljednji put pojavljuju.

Agatha Christie je roman napisala za vrijeme 1930-ih kad je počinjao Drugi svjetski rat. Dijelom što se bojala za svoj vlastiti život i dijelom što je htjela imati prikladan kraj za Poirotove slučajeve. Roman je bio zaključan u sef skoro 40 godina. Posljednji roman s Poirotom je bio Slonovi pamte, koji je izdan za vrijeme 1970-ih. Njen zadnji roman bio je Ništa nije tako tajno. Znajući da više neće pisati romane Agatha Christie već u starim godinama odlučila je izdati Zavjesu.

Roman ne samo da vraća radnju u prvi roman Zagonetni događaj u Stylesu, nego ujedinjuje Poirota i Hastingsa koji nisu bili skupa desetljećima.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Hastings dolazi u Styles St. Mary da posjeti kćerku i Poirota. Na ulazu upoznaje gospodina i gospođu Luttrel. Krenuo je u Poirotovu sobu i putem upoznaje Stephena Nortona i Sir Williama Boyda Carringtona. Kad je došao do Poirota on mu je rekao da je loše i da se sprema ubojstvo, a da je ubojica tajanstveni "X". Poirot zna tko je, ali ne želi reći Hastingsu. Hastings je istraživao. Dogodila se prva nesreća. Gospođa Luttrel je upucana u ruku. Nakon nekoliko dana dogodilo se ubojstvo. Ubijena je Barbara Franklin, no policija je zaključila da se radi o samoubojstvu. Na kraju je ubijen i Norton, a Poirot je nakon tog događaja idući dan preminuo. Ostavio je pismo Hastingsu u kojem sve objašnjava.

Ekranizacija[uredi | uredi kôd]

Ekraniziran je u trinaestoj sezoni (2013.) kao posljednja epizoda TV serije Poirot s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi.