Zagonetni događaj u Stylesu

Izvor: Wikipedija
Zagonetni događaj u Stylesu
Naziv izvornika The Mysterious Affair at Styles
Autor Agatha Christie
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela Roman
Rod
(stil, žanr)
Kriminalistički
Datum (godina)
izdanja
1920.
Broj stranica 242.
Mjesto radnje Styles
Glavni lik(ovi) Hercule Poirot

Zagonetni događaj u Stylesu (izdan 1920.) je prvi roman "kraljice krimića" Agathe Christie u kojem ona predstavlja Herculea Poirota, Arthura Hastingsa i inspektora Jappa.

Roman je pisan u prvom licu. Pripovjeda Hastings i neki segmenti iz ove knjige su označili početak Zlatnog doba detektivstva.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Zagonetni događaj u Stylesu prva je objavljena knjiga Agathe Christie i u njoj ona predstavlja Herculea Poirota, ekscentričnoga i pedantnoga akcijskog detektiva svjetskoga glasa. Radnja je smještena u predivnom engleskom ladanjskom dvorcu Styles tijekom Prvoga svjetskog rata 1917.

Hastings se oporavlja od ranjavanja i prihvaća poziv starih prijatelja Cavendisha. Ondje susreće starog poznanika iz belgijske policije, slavnog detektiva Herculea Poirota, a u dvorcu se osjeća velika napetost. Emily Inglethorp preuzela je upravljanje obiteljskim imetkom nakon muževe smrti, a to nimalo ne odgovara njenim rasipnim sinovima. Ipak, uskoro će Poirot krenuti u svoju prvu istragu nakon što gđa Inglethorp umre od trovanja strihninom, a sumnja padne na njene sinove.

Ekranizacija[uredi | uredi kôd]

Ekraniziran je u trećoj sezoni (1991.) TV serije Poirot s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi.

Poveznice[uredi | uredi kôd]