Brze banane

Izvor: Wikipedija
Brze banane
Osnivanje1986.
MjestoZagreb
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1986. - 1992.
Producentska kućaOrfej
Originalna postava
Mladen Burnać
Siniša Popović
Zdenko Bartolović

Brze banane, hrvatski glazbeni sastav iz Zagreba, iz Dubrave osnovan 1980-ih godina. Svirali su pop-rock.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Brze banane su legendarni rock band iz Zagreba (Dubrava), osnovan krajem 80-tih, u kojem je karijeru započeo Mladen Burnać, koji je uz svojeg brata Antu- Zdravka Burnaća ujedno bio i osnivač benda. Dok je Ante-Zdravko bio tekstopisac i menađer sastava, Mladen je bio lider, pjevač, gitarist, te autor glazbe. Do izlaska prvog albuma, sastav najduži dio karijere nastupa kao trio: Mladen Burnać (vokal i gitara), Siniša Popović (bas gitara), te Zdenko Bartolović (bubnjevi). Zvuk benda je bio mješavina punka i rocka, privlačili su pažnju svojim atraktivnim i eksplozivnim nastupima. U toj postavi održali su 1987. godine i legendarni koncert u Kulušiću.

Sjajnu uzlaznu putanju benda i pripreme za objavljivanje prvog albuma prekinula je tragična prometna nesreća (1989. godine, kod Celja u Sloveniji), u kojoj su živote izgubili Mladenov brat, Ante-Zdravko Burnać i njihov najbolji prijatelj, Milan Čačić – Mišo (ujedno i fotograf benda), dok je Mladen bio jedini preživjeli iz te nesreće. Bend tada privremeno prestaje djelovati, a Mladen, nakon oporavka od povreda, ipak odlučuje snimiti i objaviti album benda (na kojemu je bila posveta da je snimljen "u spomen Anti i Miši"). Taj prvi i jedini album imena "Brze Banane" objavljen je 1990. godine za izdavačku kuću Orfej u Zagrebu.[1]

Album je izašao kao ploča (vinil) i kazeta, a sadržavao je 10 pjesama[2]:

Br. Skladba Trajanje
1. „Kiša”   3:13
2. „Pero i Europa”   3:42
3. „Svjetla u daljini”   4:17
4. „Galeb (Preko granice)”   3:13
5. „Pokraj tebe ja ću leći”   4:12
6. „Nema više djevica”   3:15
7. „Prošao sam sve”   3:16
8. „Lola”   3:17
9. „Na valu sreće”   3:31
10. „Od tvog pogleda”   4:46
38:15

Producent albuma bio je Željko Bošković, a bend je tada svirao u izmijenjenom sastavu kao kvartet: Mladen Burnać (gitara i vokal), Siniša Popović (bas), Žarko Fabek (gitara, ex ITD Band), te Jurica Ugrinović (bubnjevi, ex Ritmo Loco, Cubismo, Zagreb Jazz Portret). Kako je bend promijenio neke članove, tako se promijenio i punk-rock zvuk iz prve faze, te je bend na albumu zvučao više kao snažni pop-rock sastav.

Nakon godinu dana, 1991. godine objavljuju i singl ploču "Oglasi". Zanimljivost tog singla je ta, da na njemu uz Mladena, pjevaju (u to doba još slabo poznati): Severina Vučković, Ivana Banfić i Sandi Cenov.[3][4] U toj drugoj fazi rada, pjesma "Kiša" postaje zaštitni znak benda i potencijalni hit - međutim, zbog nemogućnosti nastupanja u ratnim uvjetima u Hrvatskoj, bend u potpunosti prestaje djelovati 1992. godine.

Za vrijeme rada, bend Brze banane je nastupio na više od 80 koncerata u svim mogućim klubovima diljem Hrvatske i cijele bivše države, a imao je samostalne koncerte i u tada prestižnim i legendarnim rock klubovima, kao što su: Kulušić, Lapidarij, Sallon, Gjuro i drugi. (nastupili su i na Gitarijadi u Zaječaru 1987.[5]). Tijekom rada, pored navedenih članova, u sastavu su kratko vrijeme svirali još: Ivo Šimeg (gitara), Tunica Vidaković (bas gitara), Davor Čelić (bubnjevi) i Branko Fejer (bubnjevi). Najpoznatije pjesme bile su: "Kiša", "Prošao sam sve" i "Pero i Europa".

Diskografija[uredi | uredi kôd]

  • Brze banane, studijski album, Orfej, 1990.
  • Oglasi / Od tvog pogleda, singl, Orfej, 1991.

Članovi[uredi | uredi kôd]

Članovi su bili Mladen Burnać, Siniša Popović – bas gitara, Žarko Fabek-Febo (ITD Band) – solo gitara i Jurica Ugrinović (ex Ritmo Loco, Cubismo, Zagreb Jazz Portret[6]). Do izlaska albuma svirali su i drugi onda poznati zagrebački glazbenici: Ivo Šimeg – gitara, Tunica Vidaković – bas, Zdenko Bartolović – bubnjevi, Davor Čelić – bubnjevi i Branko Fejer – bubnjevi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Brze bananeArhivirana inačica izvorne stranice od 23. rujna 2020. (Wayback Machine) Only Records. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  2. Brze Banane by Brze Banane (engleski). Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  3. Mladi Seve, Burnać, Banfićka i Sandi: Možete li ih prepoznati?. 24sata. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  4. Nikad viđeni spot Severine, Sandija, Burnaća i Ivane Banfić. Večernji list. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  5. Grot'n'roll: Duško Vujat [neaktivna poveznica][1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 15. veljače 2021. (Wayback Machine) Hrvatski radio Pula. 1. ožujka 2019.. Pristupljeno 25. travnja 2024.
  6. (eng.) Zagreb Jazz Portret Discogs. Pristupljeno 24. rujna 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Mladena Burnaća (https://mladenburnac.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Mladen Burnać.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021080810003811.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]