Mladen Burnać

Izvor: Wikipedija
Mladen Burnać
Rođen/a18. veljače 1962., Knin
Žanr/ovipop-rock
Zanimanjeglazbenik, kantautor, pjevač, gitarist, tekstopisac, skladatelj, TV voditelj
Producentska kućaCroatia Records, Orfej, Only Records
AngažmanBrze banane (rock bend)
Internetska stranicaSlužbena stranica
Službeni Twitter

Mladen Burnać (Knin, 18. veljače 1962.) poznati je zagrebački kantautor, pjevač, gitarist, tekstopisac i skladatelj.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Redovan je član Hrvatskog društva skladatelja, HGU-a, ZAMP-a, HUZIP-a i ZAPRAF-a. Radio je kao televizijski voditelj na zagrebačkoj Z1 Televiziji od 2014. do 2017. godine (glazbena emisija "Hana i Mladen Show"). Bio je umjetnički direktor MEF festivala u Čakovcu (2015. i 2016. godine). Također, radi kao savjetnik i umjetnički direktor u novoj izdavačkoj kući Only Records (od 2018. do danas). Rođen je u Kninu, 18. veljače 1962. godine, a od najranijeg djetinjstva živi i stvara u Zagrebu.

Od početka karijere 1990. godine do danas, objavio je: 10 albuma, četrdesetak singlova i video spotova, 6 maxi singlova. Nastupio je na 43 glazbena festivala, na kojima je dobio brojne nagrade. O novom albumu "Knjiga poezije" (2021 g.), snimljen je i istoimeni dokumentarno-glazbeni film, koji je do sada emitiran na više od tridesetak televizija u regiji.[1][2][3]

Njegov glazbeni rad, najvećim dijelom sačinjavaju finije pop-rock skladbe promišljenih ljubavnih stihova, laganijeg tempa, intimnih aranžmana, specifičnog ugođaja i atmosfere. Najpoznatija autorska skladba, svakako je "Jer ti ljubiš drugoga" (2005.), koju je snimio u duetu s velikim autorom i pjesnikom Arsenom Dedićem. Po podacima ZAMP-a, ta pjesma je već godinama jedna od najemitiranijih skladbi na radio postajama u Hrvatskoj. Danas je evergreen, a objavljena je na brojnim kompilacijama najljepših ljubavnih pjesama.[3][4]

Surađivao je gotovo s cijelom hrvatskom glazbenom scenom, a pored Arsena Dedića, imao je zapažene duete s legendarnim Kemalom Montenom, opernom divom Ivankom Boljkovac, glumicom Milom Elegović, jazz pijanistom Matijom Dedićem i drugima.

Kreativni vrhunac karijere dosegao je  2021. godine, s novim, izuzetno hvaljenim akustičnim albumom "Knjiga Poezije", na kojemu uz dvije gitare recitira i pjeva svoju poeziju. Na istom gostuju i nekih od najboljih hrvatskih glazbenika: Matija Dedić (klavir), Branimir Mihaljević (klavir), Doris Karamatić (harfa), Ivica Premelč (saksofon), Matej Mihaljević (violina), Dragomir Herendić (gitare i aranžmani), te Đulijana Alimoski (flauta). Album je dobio samo najbolje kritike, te učvrstio Mladenovu poziciju kao jednog od ponajboljih kantautora balada na ovim prostorima. O nastanku albuma snimljen je i istoimeni dokumentarno-glazbeni film (u režiji Marka Dimića)., čime je Mladen postao prvi naš izvođač koji je o novom albumu odmah snimio i film.[5][6]

Najpoznatiji je kao kantautor balada, međutim, karijeru je započeo krajem 80-tih kao pjevač, gitarist i vođa (danas već legendarnog), žestokog rock benda "Brze banane" iz zagrebačke Dubrave. Isti je osnovao sa svojim pok. bratom Antom, a koji je ujednom bio tekstopisac i menađer sastava, dok je Mladen bio autor glazbe. Rad mladog perspektivnog benda (s čak osamdesetak koncerata širom bivše Jugoslavije), zaustavila je tragična prometna nesreća (1989. g.) u kojoj su živote izgubili Mladenov brat Ante-Zdravko i njihov najbolji prijatelj Milan Mišo Čačić. Mladen je bio jedini preživjeli iz te nesreće. Nakon oporavka, u spomen bratu i prijatelju objavljuje album benda, naziva "Brze Banane" (1990.), a zatim i maxi singl "Oglasi" (1991.). Zanimljivost je da na tome singlu (uz Mladena), kao gosti pjevaju Severina Vučković, Ivana Banfić i Sandi Cenov (tada su svi četvero bili slabo poznati, a ipak su svi kasnije napravili zanimljive i duge karijere). Dolazak ratnih zbivanja u potpunosti prekida rad benda 1992., te Mladen 1993. započinje solo karijeru s albumom "Valovi ljubavi" (1993).[7][8]

Pored svojeg kantautorskog rada, poznat je kao i jedan od ponajboljih izvođača starih domaćih hitova 80-tih, te je godinama redovno nastupao s tim repertoarom u zagrebačkim klubovima. Rekorder je i po broju uzastopnih nastupa, te je tako u klubu Golden Sun Casina Zagreb, s tim repertoarem, održao čak 250 nastupa zaredom svakog četvrtka (od 2007. do 2012. godine). U legendarnom zagrebačkom Hard Rock-u nastupio je četrdesetak puta, te pedesetak u nekadašnjem zagrebačkom Garage Pub-u. Kako je tada izvodio i svojevrstan stand-up show na nastupima, tako je za potrebe tog dijela koncerta tijekom karijere snimio i nekoliko bržih pjesama drugih autora, od kojih je najpoznatija "Ne zovi mala policajce" (1998. god., autori Željko Bošković i Željko Pavičić), koja je te godine bila i jedan od najvećih hitova u Hrvatskoj.[9]

Hobi mu je u mladosti dugo vremena bilo igranje flipera (nekoć vrlo popularne igre), a na turnirima je dvije godine za redom neslužbeni prvak Hrvatske. (op. fliper nije bio službena sportska disciplina). Jedna od zanimljivosti je ta, da je Mladen ujedno i prvi hrvatski izvođač koji je snimio duet s Kinezom. U pitanju je pjesma "Džaba džaba", suradnja s kineskim reperom Rockom 2018. godine. Pjesma je objavljena u Kini, a prvotno je snimana kao soundtrack za jedan naš film (nije završen radi pandemije).[10][11][12]

Stihovi njegovih pjesama već godinama izlaze u zbirkama poezije (kod nas i inozemstvu), te upravo radi i na svojoj prvoj samostalnoj zbirci, naziva "Budi razlog za moj dan". U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom, a najradije slika portrete prijatelja i bliskih suradnika. Posebno se iskazao nastupajući povodom raznih humanitarnih akcija, a do danas je dobio više od osamdesetak priznanja za humanitarni rad.[3][13]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Albumi[uredi | uredi kôd]

Singlovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Burnač: "Zbog korone sam napisao Knjigu poezije". Nacional. 22. srpnja 2021. Pristupljeno 10. kolovoza 2021.
  2. Mladen Burnać novim filmom izazvao je veliki interes regije. 24sata. 30. lipnja 2021. Pristupljeno 10. kolovoza 2021.
  3. a b c Burnać, Mladen | HDS. Hrvatsko društvo skladatelja. Pristupljeno 10. kolovoza 2021.
  4. Mladen Burnać - Naslovnica. mladenburnac.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. kolovoza 2021. Pristupljeno 10. kolovoza 2021.
  5. Jutarnji list - Mladen Burnać postao prvi hrvatski glazbenik koji je uz novi album snimio i film o njegovom nastanku. Jutarnji list. 9. travnja 2021. Pristupljeno 10. kolovoza 2021.
  6. PRVI U NAS: Mladen Burnać predstavio dokumentarno-glazbeni film i album "Knjiga Poezije". Totalinfo.hr. 9. travnja 2021. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  7. U dirljivoj ispovijesti Burnać se prisjetio bratove smrti, majčinih borbi s tumorima... direktno.hr. 2. ožujka 2021. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. rujna 2021. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  8. Burnać: 'Bio sam u autu kad su mi poginuli brat i prijatelj. Tuga i bol, mama nije skidala crninu'. 24sata. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  9. Mladen Burnać – Only Records – Izdavačka kuća. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  10. Zarazni hit: Duet Mladena Burnaća i kineskog repera Rocka, nećete ga prestati pjevušiti. Dnevnik.hr. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  11. Burnać osvaja Kinu: Snimio je duet 'Džaba, džaba' s reperom. 24sata. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  12. Mladen Burnać snimio duet s kineskim reperom, nećete ga moći izbaciti iz glave. www.index.hr. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
  13. 'Pjesma s Dedićem objavljena je u zbirci ljubavnih poezija...'. 24sata. Pristupljeno 11. kolovoza 2021.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Mladena Burnaća (https://mladenburnac.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Mladen Burnać.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021080810003811.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]