Televizija u Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Povijest[uredi VE | uredi]

Probni program započinje 15. svibnja 1956. kada se obilježavala 30. godišnjica Radio Zagreba reemitiranjem programa talijanske stanice RAI 1. Prvi živi prijenos 7. rujna 1956. bio je otvorenje Zagrebačkog velesajma. Eksperimentalni program započinje s emitiranjem od 29. studenog 1956. Prvi TV odašiljač bio je postavljen na hotelu Tomislavov dom na Sljemenu.

Više o povijesti televizije u Hrvatskoj pročitajte na: Počeci emitiranja televizije

Zemaljski kanali s nacionalnom pokrivenošću[uredi VE | uredi]

Javni kanali[uredi VE | uredi]

Hrvatska radiotelevizija j.u. javna je televizija u Hrvatskoj sa četiri televizijska programa u zemaljskoj mreži, ali sa dva prekida emitiranja Trećeg programa u razdoblju od 1991.-1994. i od 2004.-2012.

Privatni komercijalni opći i specijalizirani kanali[uredi VE | uredi]

Nova TV d.d. prvi je privatni TV konzorcij u Hrvatskoj s nacionalnom pokrivenošću. Emitira program općeg sadržaja Nova TV od svibnja 2000. godine. Dio je CME grupe. Nakon 10 godina emitiranja u hrvatskom TV eteru u siječnju 2011. pokreću sestrinski program serijskog sadržaja pod imenom Doma TV. Program Mini TV namjenjan dječjem uzrastu emitiraju preko pay tv platformi.

RTL Hrvatska d.o.o. drugi je privatni TV konzorcij u Hrvatskoj. Emitira tri kanala, RTL program općeg sadržaja od travnja 2004., RTL 2 program zabavnog karaktera od siječnja 2011., te dječji program RTL Kockica. Programe RTL Living, RTL Passion i RTL Crime koji pružaju dodatni programski sadržaj večinom repriznog karaktera emitiraju preko pay tv platformi. RTL Hrvatska dio je luksemburškog konzorcija RTL Grupa koji je 99%-tni vlasnik.

Autor d.o.o. odnosno Croatia Records vlasnik je prvog specijaliziranog kanala u Hrvatskoj za glazbu. Isprva je emitirao samo preko satelita i to od lipnja 2005. a digitalizacijom zemaljske mreže u listopadu 2010. dobiva nacionalnu koncesiju za emitiranje. Preko pay tv platformi emitiraju Jugoton TV koji emitira starije videospotove.

HOO TV d.o.o. odnosno Hrvatski olimpijski odbor je vlasnik prve sportske televizije u Hrvatskoj. Emitira od 4. travnja 2011.

Zemaljski kanali s regionalnom pokrivenošću[uredi VE | uredi]

Zemaljski kanali s lokalnom pokrivenošću[uredi VE | uredi]

Satelitska, kabelska i IPTV[uredi VE | uredi]

U hrvatskoj emitira nekoliko satelitskih, kabelskih i IPTV operatera koji emitiraju cijelu paletu svih žanrova televizijskoga programa koji se može pratiti plačanjem usluge dotičnom operateru. Najpoznatiji operateri su Hrvatski Telekom i Vipnet koji nude satelitsku i IPTV uslugu preko svojih komercijalnih brandova MAXtv i Vip SAT TV. Također, tu je još i Hrvatska pošta koja nudi svoju pay tv uslugu evotv koja se emitira i distributira klasičnim načinom preko zemaljskih odašiljača.